Σχεδόν βούλιαξε ένα λεωφορείο με επιβάτες

Σχεδόν βούλιαξε ένα λεωφορείο με επιβάτες

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για «βιβλική καταστροφή» μίλησε ο δήμαρχος Θερμαϊκού Γιάννης Μαυρομάτης, περιγράφοντας τις συνέπειες των έντονων βροχοπτώσεων που έπληξαν από το απόγευμα της Τρίτης τις περιοχές του δήμου. Μάλιστα, η δημοτική αρχή ζήτησε από την υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας να κηρυχθεί ο δήμος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Τραγική συνέπεια της ισχυρότατης βροχής ήταν η εξαφάνιση μιας 60χρονης γυναίκας, που από τις νυκτερινές ώρες της Τρίτης και μέχρι αργά χθες το βράδυ ήταν αγνοούμενη. Γύρω στις 5 τα ξημερώματα χθες βρέθηκε εγκαταλελειμμένο το αυτοκίνητό της στον δρόμο Μηχανιώνας – Επανομής με αναμμένα τα αλάρμ, αλλά χωρίς να υπάρχουν στοιχεία της οδηγού. Αμέσως ξεκίνησε έρευνα για τον εντοπισμό της. Τελευταία επικοινωνία της γυναίκας ήταν με τον σύζυγό της, το βράδυ της Τρίτης, όπου ανέφερε πως βρίσκεται εγκλωβισμένη από νερό στο αυτοκίνητό της.

Η νεροποντή που έπεσε στην περιοχή ήταν εξαιρετικά ισχυρή. Σύμφωνα με στοιχεία του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, στη Νέα Μηχανιώνα έπεσαν χθες 197 χιλιοστά βροχής, όταν –για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης– στη γειτονική Θεσσαλονίκη ο μέσος όρος βροχής για ολόκληρο τον μήνα Σεπτέμβριο είναι 26 χιλιοστά. Από τον όγκο των υδάτων και τη σφοδρότητα των ανέμων πλημμύρισαν σπίτια και δρόμοι, παρασύρθηκαν αυτοκίνητα, ξεριζώθηκαν δέντρα, ενώ παραλιακά σημεία μετατράπηκαν σε βομβαρδισμένα τοπία.

Η καταρρακτώδης βροχή «χτύπησε» κυρίως στα ανατολικά της Θεσσαλονίκης και πιο συγκεκριμένα τη Νέα Μηχανιώνα, την Περαία, την Αγία Τριάδα, το Αγγελοχώρι και την Επανομή.

«Βρισκόμαστε στην Αγία Τριάδα του Δήμου Θερμαϊκού από χθες το απόγευμα. Λόγω της έντονης βροχόπτωσης έχουν δημιουργηθεί μεγάλες λίμνες από νερό και έχει γεμίσει λάσπη η περιοχή από τον κεντρικό δρόμο ώς τη θάλασσα. Η Πυροσβεστική δέχτηκε 250 κλήσεις και υπήρξαν πολλοί εγκλωβισμοί ανθρώπων σε διάφορα σημεία μέσα στη νύχτα. Εχουμε κλειστά οδικά δίκτυα και διακοπή του νερού», δήλωσε χθες στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Χαράλαμπος Στεργιάδης. Παράλληλα υπογράμμισε την προσπάθεια που γίνεται από τα συνεργεία να ανοίξουν οι δρόμοι, που είχαν κατακλυστεί είτε από ύδατα είτε από λάσπη. Ταυτόχρονα πυροσβεστικά οχήματα προχωρούσαν με εντατικούς ρυθμούς στην άντληση υδάτων από πλημμυρισμένα σπίτια, καταστήματα και αποθήκες. Οι κάτοικοι των περιοχών μετρούσαν τις πληγές τους, καθώς σε πολλές περιπτώσεις το νερό παρέσυρε Ι.Χ. αυτοκίνητα, προκαλώντας σημαντικές ζημιές, ενώ εισέβαλε και μέσα σε σπίτια καταστρέφοντας εξοπλισμό και έπιπλα. Υπήρξαν και διακοπές ρεύματος, που απαίτησαν την κινητοποίηση συνεργείων της ΔΕΗ για να αποκατασταθούν οι ζημιές.

Αν και οι μεγαλύτερες ποσότητες νερού έπεσαν ανατολικά της Θεσσαλονίκης, ισχυρές βροχοπτώσεις σημειώθηκαν και σε άλλες περιοχές, δημιουργώντας μεγάλες συγκεντρώσεις νερού. Σε μια περίπτωση, χθες το πρωί λεωφορείο του ΟΑΣΘ στα Κουφάλια βούλιαξε μέχρι και πάνω από το μέσο του σε σημείο με μεγάλη συγκέντρωση νερού και ακινητοποιήθηκε. Για να σωθούν οι επιβάτες ανέβηκαν στην οροφή του λεωφορείου και από εκεί σε εκσκαφέα του δήμου!

Σε κέντρα προσφύγων

Σοβαρά προβλήματα παρουσιάστηκαν και στα κέντρα προσφύγων στην Αλεξάνδρεια και στον Λαγκαδά, όπου οι χώροι γέμισαν λάσπες και πολλές σκηνές βράχηκαν και καταστράφηκαν. Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ σημείωσε πως υπογραμμίζεται η ανάγκη να αναβαθμιστούν άμεσα οι εγκαταστάσεις, καθώς ανά πάσα στιγμή μπορεί να γίνει μεγάλη ζημιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή