«Παγώνει» η ρύθμιση για… λέκτορες

«Παγώνει» η ρύθμιση για… λέκτορες

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Φρένο» έβαλε η Σία Αναγνωστοπούλου στο βοηθητικό προσωπικό (ΕΕΠ και ΕΔΙΠ) των ΑΕΙ/ΤΕΙ, το οποίο θα μπορούσε να διεκδικήσει θέση λέκτορος, όπως όρισε ρύθμιση που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή. Χθες το απόγευμα η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας και αρμόδια για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, επιβεβαιώνοντας το χθεσινό δημοσίευμα της «Κ» για τις προθέσεις του υπουργείου να «παγώσει» τη διάταξη, με έγγραφό της ζήτησε από τις ηγεσίες των ΑΕΙ να μην την εφαρμόσουν.

Η απόφαση ελήφθη λόγω των οξύτατων αντιδράσεων της πανεπιστημιακής κοινότητας, αφού η ρύθμιση κατατέθηκε στη Βουλή στο παρά ένα της ψήφισης του ν/σ, δεν έγινε διάλογος με κανέναν εμπλεκόμενο φορέα, ενώ προβλέπει την προαγωγή σε προσωποπαγείς θέσεις λέκτορα (δηλαδή, χωρίς ανοικτή πρόσκληση προς κάθε ενδιαφερόμενο που έχει τα ακαδημαϊκά προσόντα για τη θέση) βοηθητικού επιστημονικού, ερευνητικού και διδακτικού προσωπικού.

Μετά την ψήφιση, η κ. Αναγνωστοπούλου αναγνώρισε τη μη ορθότητα της ρύθμισης. Αλλωστε, όπως κατήγγειλε ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς, «ο κ. Φίλης έφερε τη ρύθμιση ως “νομοτεχνική βελτίωση” της τελευταίας στιγμής σε εκπρόθεσμη τροπολογία και περιέγραψε παραπλανητικά το περιεχόμενό της στην Ολομέλεια. Συνεπώς, είτε δεν ήξερε τι περιείχε είτε ήξερε και σκοπίμως το έκρυψε. Το αξιοπερίεργο είναι ότι ούτε καν συνεννοήθηκε με την κ. Αναγνωστοπούλου, προκειμένου, ως καθ’ ύλην αρμόδια, να εξηγήσει τη “νομοτεχνική βελτίωση”».

Εύλογα, καθώς ο κ. Φίλης είχε καταθέσει την τροπολογία και η κ. Αναγνωστοπούλου την «παγώνει», υπάρχει σαφής διάσταση απόψεων ανάμεσα στο υπουργικό δίδυμο στο θέμα αυτό, όσο κι αν οι δύο πλευρές το αρνούνται. Ως αιτία της ρύθμισης έχουν ακουστεί διάφορες εκδοχές, όπως η πίεση ΕΕΠ και ΕΔΙΠ που ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ και η προσπάθεια ικανοποίησης πανεπιστημιακού βουλευτή.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Φίλης βρίσκεται στο στόχαστρο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας, που τον κατηγορεί ότι κλείνει τα λειτουργικά κενά με «μπαλώματα» και τεχνάσματα, κάνοντας το σχολείο φτωχότερο. Η ΔΟΕ με τον τρόπο αυτό απαντά στο θριαμβικό κλίμα που επιχείρησε να μεταδώσει το υπουργείο λόγω της έναρξης των προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Χθες, το υπουργείο ανακοίνωσε συνολικά 5.176 προσλήψεις αναπληρωτών δασκάλων και νηπιαγωγών. Ουσιαστικά, βασικός στόχος του υπουργείου είναι να καλυφθούν τα κενά στα νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία –και δη τα μονοθέσια– ώστε να μην επαναληφθεί η περυσινή …κατάντια των 272 κλειστών σχολείων (χωρίς δάσκαλο) την ημέρα του αγιασμού. «Το μεγάλο ποσοστό κάλυψης οφείλεται στα “τεχνάσματα” του υπουργείου για μείωση των διδακτικών ωρών και άρα λιγότερα κενά και μειωμένες προσλήψεις», ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΟΕ Θανάσης Κικινής, τονίζοντας: «Με τις ρυθμίσεις του υπουργείου, η Παιδεία επιστρέφει στη δεκαετία του ‘80 και ακόμη και πιο πίσω».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή