Επιστολή προς οικείους για τις ύστατες ώρες

Επιστολή προς οικείους για τις ύστατες ώρες

1' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΑΝ ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ. Για τους περισσότερους ανθρώπους, το ζήτημα του τρόπου, με τον οποίο θα θέλαμε να περάσουμε τις τελευταίες ημέρες της ζωής μας, σπανίως τίθεται σε συζητήσεις με μέλη των οικογενειών ή με τους ιατρούς μας. Η πραγματικότητα αυτή βασίζεται στη βαθύτατα εδραιωμένη αντίληψη ότι τέτοιες αναφορές θεωρούνται δυσάρεστες και συναισθηματικά φορτισμένες. Ιατρικές μελέτες στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ της Καλιφόρνιας έδειξαν, όμως, ότι όσοι ασθενείς και ηλικιωμένοι αφιερώνουν χρόνο για να αποσαφηνίσουν τον τρόπο και τον τόπο που επιθυμούν να πεθάνουν, προστατεύουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα από στιγμές μεγάλου άγχους και θλίψης και επιτρέπουν στους θεράποντες ιατρούς τους να προσφέρουν ανώτερης ποιότητας υπηρεσίες.

Στα μέσα του 2015, η επικεφαλής του τομέα γηριατρικής και καταπραϋντικής ιατρικής του πανεπιστημίου του Στάνφορντ, δρ Βιτζέι Περιγιακόλ, εγκαινίασε το πρόγραμμα «Stanford Letter Project», με στόχο να προσφέρει τη δυνατότητα σε κάθε ενήλικα να επικοινωνήσει με τον ιατρό του, εξηγώντας του τι θεωρεί σημαντικότερο για το τέλος της ζωής. Το πρότυπο επιστολής, που προσφέρει το πανεπιστήμιο στο Διαδίκτυο, δίνει τη δυνατότητα στους ασθενείς –ή και σε υγιείς ενήλικες– να εκφράσουν την αγάπη τους σε προσφιλή τους πρόσωπα, αλλά και να εξηγήσουν στο ιατρικό προσωπικό τι πραγματικά επιθυμούν για τις ύστατες ώρες τους, όπως να πεθάνουν σπίτι τους ή να μην υποφέρουν από πόνους.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή