«Συνεχίζεται η συνεργασία με την Τουρκία»

«Συνεχίζεται η συνεργασία με την Τουρκία»

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ροές στα νησιά συνεχίζονται, ενώ ταυτόχρονα έκρυθμη είναι η κατάσταση και σε πολλά από τα camps στην ενδοχώρα όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες και μετανάστες, λόγω της πολύμηνης αναμονής και της αβεβαιότητας για το μέλλον τους. Παράλληλα, εις επίρρωσιν όσων δήλωσε χθες η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα Μετανάστευσης Νατάσα Μπερτό ότι η εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας συνεχίζεται με «γρήγορους ρυθμούς», πηγές από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ανέφεραν χθες ότι προγραμματίζονται επιστροφές προσφύγων και μεταναστών στην Τουρκία τις επόμενες ημέρες. «Η συνεργασία με την Τουρκία στο πλαίσιο της συμφωνίας συνεχίζεται», σημείωναν χαρακτηριστικά.

Εντονες αντιδράσεις και μικροεπεισόδια σημειώθηκαν χθες στον καταυλισμό στα Διαβατά (σ.σ. έναν από τους καλύτερα οργανωμένους από όσους έχουν δημιουργηθεί στη χώρα), με αποτέλεσμα να αποχωρήσουν από την εγκατάσταση οι ΜΚΟ που προσφέρουν υγειονομικές υπηρεσίες. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα στο συγκεκριμένο camp, όπου φιλοξενούνται 973 άτομα, σύμφωνα με τα στοιχεία του συντονιστικού οργάνου για το προσφυγικό, υπήρξε και πάλι ένταση και μάλιστα μετανάστες προκάλεσαν καταστροφές στον ιατρείο του καταυλισμού την ώρα που είχε βάρδια ο Ερυθρός Σταυρός. Οπως αναφέρει πηγή από ΜΚΟ που δραστηριοποιείται στα Διαβατά, «για τέσσερις ημέρες έκλεισε το ιατρείο την προηγούμενη εβδομάδα. Επιστρέψαμε τη Δευτέρα, αλλά χθες και πάλι αναγκαστήκαμε να αποχωρήσουμε».

Οπως εξηγεί, η «είδηση» ότι τα Διαβατά είναι από τους καταυλισμούς που θα συνεχίσουν να λειτουργούν έχει αναστατώσει τους πρόσφυγες και μετανάστες, που θεωρούν ότι αυτό σημαίνει ότι η αναμονή τους θα παραταθεί για πολλούς μήνες ακόμη. Παράλληλα, έχουν πληροφορηθεί ότι κάποιοι μένουν σε διαμερίσματα ή ξενοδοχεία, οπότε εξεγείρονται προσπαθώντας να εξασφαλίσουν καλύτερες συνθήκες για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Στα νησιά

Εξαιρετικά δύσκολη λόγω του συνωστισμού είναι κατάσταση και στα νησιά του Αιγαίου, όπου ακόμη 140 άτομα έφθασαν το τελευταίο 24ωρο. Στη Λέσβο, όπου όλες οι δομές φιλοξενίας είναι ασφυκτικά γεμάτες και έχουν στηθεί και σκηνές, βρίσκονται 5.497 άτομα, στη Χίο 3.399, στη Σάμο 1.373, στην Κω 1.471, στη Λέρο 717, ενώ πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φθάσει και στην Κάλυμνο (6), στη Ρόδο (113) και στην Κάρπαθο (94), όπου δεν υπάρχουν οργανωμένες δομές φιλοξενίας. Για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί αλλά και το χρονοδιάγραμμα αποσυμφόρησης των νησιών αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο τέλος της εβδομάδας με την περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου και τους δημάρχους των νησιών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ωστόσο, τμήμα του καταυλισμού προσφύγων και μεταναστών στη Θήβα έχει ήδη ολοκληρωθεί (συνολικά η χωρητικότητα του κέντρου θα είναι 1.000 άτομα), οπότε αναμένεται μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες να μεταφερθεί μεγάλος αριθμός όσων παραμένουν στα νησιά. Πάντως, για τη μαζική μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά χρειάζεται να υπογραφεί σχετική υπουργική απόφαση «άρσης εδαφικού περιορισμού», καθώς πρόκειται για άτομα που έφθασαν στη χώρα μετά τη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας και, σύμφωνα με τη νομοθεσία, απαγορεύεται να μετακινηθούν.

Χθες 5 Σύροι πρόσφυγες, οι οποίοι δεν είχαν υποβάλει επισήμως αίτημα ασύλου, επαναπροωθήθηκαν με αεροπλάνο μισθωμένο από τον Frontex στην Τουρκία και συγκεκριμένα στα Αδανα στο πλαίσιο της Συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας. Ακόμη 17 άτομα διαφόρων εθνικοτήτων, κυρίως Πακιστανοί και Αλγερινοί (για τους έξι από αυτούς η απόφαση και σε δευτεροβάθμιο επίπεδο για την απόδοση ασύλου ήταν αρνητική), αναμένεται τις επόμενες ημέρες να επαναπροωθηθούν στην Τουρκία στο πλαίσιο της συμφωνίας.

Πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ανέφεραν στην «Κ» ότι από το τέλος Σεπτεμβρίου και εφόσον ενισχυθεί η ελληνική υπηρεσία ασύλου με προσωπικό από την EASO (Eυρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου) εκτιμάται ότι θα επιταχυνθεί ο ρυθμός των επιστροφών στην Τουρκία στα 100-150 άτομα την εβδομάδα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η συνεργασία με την Τουρκία συνεχίζεται στο πλαίσιο της συμφωνίας, ενώ «οι οικονομικοί μετανάστες που εισέρχονται παράνομα στη χώρα θα συλλαμβάνονται». Χαρακτηριστικά, 70 Πακιστανοί υπήκοοι που έφτασαν στις ακτές της Κω πριν από λίγες ημέρες συνελήφθησαν και μεταφέρθηκαν στο προαναχωρησιακό κέντρο στην Κόρινθο. Συνολικά 500 άτομα από τα νησιά, εκτός των Σύρων, βρίσκονται σε προαναχωρησιακά κέντρα, προκειμένου να επαναπροωθηθούν στην πατρίδα τους άμεσα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή