Εντείνεται η κινητικότητα στο Κυπριακό

Εντείνεται η κινητικότητα στο Κυπριακό

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι τελευταίες, πολύ πυκνές, εξελίξεις στο Κυπριακό θα βρεθούν απόψε στο μενού του δείπνου που θα παραθέσει ο πρωθυπουργός κ. Αλ. Τσίπρας στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Ν. Αναστασιάδη, ο οποίος θα συμμετάσχει αύριο στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη που πραγματοποιείται στην Αθήνα. Οι επαφές στην Κύπρο είναι πολλαπλές και πολυεπίπεδες. Αρχικά ανάμεσα στον κ. Αναστασιάδη και στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, οι οποίοι συναντήθηκαν χθες και προχθές στο πλαίσιο των εντατικών συνομιλιών τους. Χθες, ο κ. Αναστασιάδης προανήγγειλε ότι έπειτα και από την τελευταία συνάντησή του με τον κ. Ακιντζί στις 14 Σεπτεμβρίου θα δημοσιευθεί μια κοινή ανακοίνωση των δύο ηγετών, ωστόσο δεν αναφέρθηκε σε καμία λεπτομέρεια. Διευκρίνισε, πάντως, ότι «δεν πρόκειται να ανακοινωθεί μερική συμφωνία. Αυτό είναι αντίθετο με την αρχή πως τίποτα δεν συμφωνείται, αν δεν συμφωνηθούν όλα. Θα υπάρξει μια ανακοίνωση που ενδεχόμενα θα αναφέρεται στην παρατηρηθείσα πρόοδο, στις προοπτικές κ.ο.κ.». Ο κ. Αναστασιάδης αποκρίθηκε θετικά σε ερώτηση αν υπάρχει συναντίληψη με τον κ. Ακιντζί ακόμη και σε δύσκολα θέματα, στα οποία συμπεριέλαβε και αυτό της ασφάλειας και των εγγυήσεων, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι πρόκειται για «εν μέρει» σύγκλιση απόψεων.

Ο κ. Ακιντζί, από την πλευρά του, γνωστοποίησε ότι η πρόταση (non paper) που του κατέθεσε ο κ. Αναστασιάδης για τα ζητήματα ασφαλείας στις 2 Σεπτεμβρίου «δεν αντιμετωπίζει τις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων». Η εξέλιξη αυτή είναι, αν μη τι άλλο, ενδεικτική του προχωρημένου σταδίου στο οποίο βρίσκονται οι συζητήσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές. Η 14η Σεπτεμβρίου, ημέρα τελευταίας συνάντησης των δύο ηγετών, θα είναι σημαντική όχι όμως καθοριστική, καθώς στις 26 Σεπτεμβρίου ακολουθεί και η τριμερής υπό την αιγίδα (και τη συμμετοχή) του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Μπαν Κι Μουν στη Νέα Υόρκη. Ενδεικτική της κινητικότητας που υπάρχει είναι και η τριήμερη επίσκεψη που πραγματοποιεί στην Κύπρο ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου σερ Αλαν Ντάνκαν, ο οποίος είχε επαφές τόσο με την ελληνοκυπριακή όσο και την τουρκοκυπριακή πλευρά. Ο κ. Ντάνκαν, έπειτα από τη συνάντησή του με τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών κ. Ι. Κασουλίδη, επισήμανε ότι η Βρετανία (από τις εγγυήτριες δυνάμεις της Κύπρου) θα ενθαρρύνει τις διαδικασίες επίλυσης του Κυπριακού και θα βοηθήσει όπου της ζητηθεί. Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες υπήρξαν επαφές και του Τούρκου ΥΠΕΞ κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος συναντήθηκε ατύπως με τον Ελληνα ομόλογό του κ. Ν. Κοτζιά, ενώ είχε επαφές και με την τουρκοκυπριακή ηγεσία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή