ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ικτίνος Μάρμαρα: Η εξωστρέφεια μας θωράκισε απέναντι στην εγχώρια κρίση

ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ

Για το 2016 η Ικτίνος Μάρμαρα έχει προϋπολογίσει επενδύσεις της τάξεως των 3-4 εκατ. ευρώ.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Σε 90 χώρες έχει φθάσει να εξάγει η εισηγμένη Ικτίνος Μάρμαρα, με τις εξαγωγές να ξεπερνούν το 90% του συνολικού κύκλου εργασιών. Τη φετινή χρονιά προστέθηκαν νέες αγορές, όπως το Μεξικό, το Πακιστάν, η Ρωσία αλλά και οι αγορές της Λατινικής Αμερικής. Παραδοσιακά η Κίνα αποτελεί τη μεγαλύτερη εξαγωγική χώρα για την εγχώρια επιχείρηση.

Με δηλώσεις στην «Κ» ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης, Ευάγγελος Χαϊδάς, τονίζει ότι: «Ο υψηλός δείκτης εξωστρέφειας που παρουσιάζει ο όμιλος όλα αυτά χρόνια ήταν η βασική αιτία που μας θωράκισε απέναντι στην εγχώρια ύφεση και συνεχίζουμε να παρουσιάζουμε κέρδη και τη φετινή χρονιά». Σε ερώτηση της «Κ» για το τίμημα που έχει πληρώσει η εταιρεία από τα capital controls, ο κ. Χαϊδάς υποστήριξε τα εξής: «Είναι αλήθεια ότι δεν αισθανθήκαμε μεγάλη πίεση, καθώς είχαμε ρευστότητα στο εξωτερικό λόγω των θυγατρικών μας. Ωστόσο, χρειάστηκε χρόνος για να προσαρμοστούμε στη νέα πραγματικότητα». Ο επικεφαλής της Ικτίνος Μάρμαρα είναι συγκρατημένα αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, καθώς όπως υπογραμμίζει στην «Κ»: «Παρατηρώ αυτή την αδράνεια στην εγχώρια οικονομία, ενώ θα έπρεπε να κινείται η χώρα με μεγαλύτερη ταχύτητα. Εμείς οι επιχειρήσεις, όσες ακόμη παραμένουμε κερδοφόρες, έχουμε καταντήσει να εισπράττουμε τους φόρους για λογαριασμό του κράτους, πληρώνοντας υψηλό τίμημα λόγω της υπερφορολόγησης». Στην ερώτηση της «Κ» εάν σκέφθηκε ποτέ να μεταφέρει την έδρα της εταιρείας στο εξωτερικό, απαντά ξεκάθαρα: «δεν θα το έκανα ποτέ για λόγους πατριωτικούς. Εάν εγκαταλείψουμε τη χώρα και όσες επιχειρήσεις καταφέρνουν μέσα στη κρίση να είναι κερδοφόρες και να πληρώνουν τους φόρους τους, ποιοι θα απομείνουν στη χώρα» αναρωτιέται ο κ. Χαϊδάς.

Ο πρόεδρος της Ικτίνος Μάρμαρα αναφέρει ότι: «για το 2016 έχουμε προϋπολογίσει επενδύσεις της τάξεως των 3-4 εκατ. ευρώ. Θα πρέπει να υπογραμμίσω ότι αυτές οι επενδύσεις αφορούν την ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού στα λατομεία που διαθέτουμε στη χώρα. Η αυξανόμενη ζήτηση διεθνώς στην αγορά μαρμάρου μάς έχει οδηγήσει στην απόφαση να ξεκινήσουμε έρευνα για την εκμετάλλευση νέων κοιτασμάτων μαρμάρου και γι’ αυτό προβαίνουμε σε επενδύσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό λατομείων.

Η Ικτίνος Μάρμαρα την παρελθούσα χρήση εμφάνισε κύκλο εργασιών ύψους 36.084.167 ευρώ, ενώ το αντίστοιχο ποσό κατά τη χρήση του 2014 ανερχόταν σε 28.876.833 ευρώ. Σημειώθηκε δηλαδή αύξηση κατά 7.207.335 ευρώ και σε ποσοστό 24,96% Η εταιρεία παρουσίασε αύξηση στον κύκλο εργασιών λόγω της εύρεσης νέων πελατών και νέων χωρών εξαγωγής, καθώς και η ανάκαμψη της αγοράς της Κίνας, που είναι η βασική χώρα εξαγωγής. Το 2015 τα ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 2.012.223 ευρώ, ενώ το αντίστοιχο ποσό κατά τη χρήση του 2014 ανερχόταν σε κέρδη 1.165.297 ευρώ. Η διοίκηση του ομίλου είναι συγκρατημένα αισιόδοξη ως προς την εξέλιξη των πωλήσεων τη φετινή χρονιά, λόγω κυρίως της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης, γιατί τα μηνύματα από τις εμπορικές συμφωνίες που διαπραγματεύεται και από αυτές που ήδη έχουν κλείσει και βρίσκονται σε εξέλιξη είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Επίσης, η ίδρυση της νέας εταιρείας Ικτίνος Μάρμαρον Α.Ε., η οποία έχει στόχο την εσωτερική αγορά και μεγάλα projects του εξωτερικού, αναμένεται να δώσει νέα ώθηση στον κύκλο εργασιών και στην κερδοφορία του ομίλου.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ