Υπόγεια διαβάσματα

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να είναι ένας τόπος όπου διαρκώς πειραματίζονται. Εξάλλου, δεν ονομάστηκαν τυχαία «Νέος Κόσμος». Εδώ και μερικές ημέρες, ο υπόγειος σιδηρόδρομος της Νέας Υόρκης (MTA), σε συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο Penguin Random House, προσφέρει σε κάθε επιβάτη με smartphone ή tablet αποσπάσματα μυθιστορημάτων που διαρκούν όσο μια διαδρομή, όσο σύντομη ή μεγάλη κι αν είναι.

Το πρόγραμμα ονομάζεται «Subway Reads» και θα εφαρμόζεται, δωρεάν, ήδη σε περισσότερους από 175 σταθμούς του νεοϋορκέζικου υπογείου για τις επόμενες οκτώ εβδομάδες. Ο σκοπός είναι διττός: αφενός, να προωθηθεί η χρήση του ασύρματου Ιντερνετ στο μετρό και, αφετέρου, η χρήση του να έχει και ωφέλιμο «φορτίο».

Οι επιβάτες του μετρό της αμερικανικής μητρόπολης θα έχουν πλέον μία ωραία παρέα στις διαδρομές τους στα έγκατα της Νέας Υόρκης. Το εύρος των προσφερόμενων κειμένων είναι μεγάλο και χωρίζεται σε κατηγορίες ανάλογα με την  υπολογιζόμενη διάρκεια της μετακίνησης.

Το electricliterature.com ξεχώρισε μερικά έργα, μεταξύ των οποίων είναι τα «On the Move» του Ολιβερ Σακς, το «Super Sad Love Story» του Gary Shteyngart και το «Station Eleven» της Emily St. John Mandel, που ανήκουν στα δεκάλεπτα αναγνώσματα. Τα εικοσάλεπτα διαβάσματα περιλαμβάνουν το «Underground Railroad» του Colson Whitehead, το «Open City» του Teju Cole και το «Up in the Old Hotel» του Joseph Mitchell. Οι μισάωρες διαδρομές θα έχουν για λογοτεχνική παρέα το «The Magicians» του Lev Grossman, το «Bright Lines» της Tanwi Nandini Islam και το «The Assistants» της Camille Perri. Οι κατηγορίες στις οποίες κατατάσσονται τα διηγήματα είναι εξίσου ενδιαφέρουσες: «Ενα ταξίδι του νου», «Flâneur της Νέας Υόρκης», «Μια βραχνή μετακίνηση», «Δυστοπικό θέατρο», «Αυτό για το οποίο όλοι μιλούν» κ.ά.

Αναγνωστικά πειράματα στον κατεξοχήν τόπο των πειραμάτων. Αυτή είναι η Νέα Υόρκη. Γι’ αυτό φτιάχτηκε…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή