Αναβίωση της ρύθμισης των 100 δόσεων ζητεί η αγορά

Αναβίωση της ρύθμισης των 100 δόσεων ζητεί η αγορά

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αναβίωση της ρύθμισης των 100 δόσεων σε ασφαλιστικά ταμεία και Δημόσιο ζητά μετ’ επιτάσεως η αγορά που στενάζει από τους πολύ σκληρούς φόρους που επιβλήθηκαν από τα μέσα του 2015 με την εφαρμογή του τρίτου μνημονίου.

Αν και η κυβέρνηση επιχειρεί να εκμεταλλευθεί πολιτικά το θέμα ενόψει της ΔΕΘ, ωστόσο, οι πιστωτές της χώρας έχουν απαντήσει αρνητικά στο σχετικό αίτημα της κυβέρνησης.

Πάντως, τα χρέη τα οποία αυξήθηκαν με ταχύτατους ρυθμούς τα τελευταία δύο χρόνια, δημιουργούν τεράστια προβλήματα στις επιχειρήσεις που αδυνατούν πλέον να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς το Δημόσιο και τα ταμεία αλλά και τα πιστωτικά ιδρύματα. Μάλιστα, μελέτες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, κάνουν λόγο για αύξηση των «λουκέτων», εξέλιξη που θα οδηγήσει βαθύτερα σε ύφεση την ελληνική οικονομία.

Από την πλευρά τους, οι πιστωτές δικαιολογούν την απόφασή τους, υποστηρίζοντας ότι πολλοί από αυτούς που είχαν ενταχθεί στις ρυθμίσεις των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας την εγκατέλειψαν.

Βέβαια, αρκετοί από αυτούς που απώλεσαν τη ρύθμιση, μπορούν να επανενταχθούν. Σύμφωνα με στοιχεία των υπουργείου Οικονομικών και Εργασίας, χιλιάδες οφειλέτες βρέθηκαν εκτός ρύθμισης, καθώς δεν κατέβαλαν κάποιες προσαυξήσεις που τους είχαν επιβληθεί από αβλεψία ή από ευθύνη τρίτων, για παράδειγμα του εισπρακτικού μηχανισμού.

Οπως προκύπτει από τη νομοθεσία, οι ανωτέρω, εφόσον το επιθυμούν, μπορούν να ζητήσουν την επανένταξή τους στη ρύθμιση. Ειδικότερα:

• Για οφειλέτες με χρέη στην εφορία προβλέπεται η επανένταξη σε περίπτωση που ο φορολογούμενος εκ παραδρομής δεν έχει καταβάλει το ποσό επιβάρυνσης εκπρόθεσμης καταβολής δόσης ή εξαιτίας μικροποσών που δεν καταβλήθηκαν από λάθος. Οι προϊστάμενοι των ΔΟΥ-Ελεγκτικών Κέντρων-Τελωνείων, έπειτα από αίτηση των ενδιαφερομένων εξετάζουν τα γεγονότα και ενεργούν, ώστε τα εκ παραδρομής μη καταβληθέντα ποσά να καλύπτονται από τον φορολογούμενο, οι δε ρυθμίσεις να μη θεωρούνται απολεσθείσες.

• Για οφειλέτες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και ΚΕΑΟ προβλέπεται επανένταξη σε περίπτωση όπου διαπιστώνεται απώλεια ρύθμισης, παρά την αποδεδειγμένη πρόθεση του οφειλέτη για τη διατήρησή της και η οποία οφείλεται σε γεγονός για το οποίο δεν ευθύνεται ο ίδιος, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στην περίπτωση των επιβληθέντων προστίμων. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθύνονται με αίτησή τους στις αρμόδιες υπηρεσίες.

• Για οφειλέτες του ΟΑΕΕ προβλέπεται η επανένταξη σε περίπτωση αποδεδειγμένης πρόθεσης εμπρόθεσμης καταβολής της εισφοράς ή δόσης που προκάλεσε τη διακοπή και η αιτία που προκάλεσε το γεγονός, συνδέεται με λάθη, παραλείψεις ή δυσλειτουργίες του εισπρακτικού μηχανισμού, για τις οποίες δεν έχει άμεση ευθύνη ο ασφαλισμένος – οφειλέτης.

Σημειώνεται ότι σε κάθε περίπτωση το αίτημα επανένταξης θα πρέπει να υποβάλλεται εντός τριών μηνών από την ημερομηνία απώλειας της ρύθμισης και να συνοδεύεται από τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή