Ρέγκλινγκ : Χρήσιμη η δημιουργία ενός περιορισμένου προϋπολογισμού της Ευρωζώνης

Ρέγκλινγκ : Χρήσιμη η δημιουργία ενός περιορισμένου προϋπολογισμού της Ευρωζώνης

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Η δημιουργία ενός περιορισμένου προϋπολογισμού της Ευρωζώνης θα μπορούσε να είναι χρήσιμη, αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ σε άρθρο του για το Eurofi Financial Forum που διεξάγεται στη Μπρατισλάβα.

Ο Ρέγκλινγκ σημειώνει ότι η Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση (EMU) δεν έχει μία τέτοια δημοσιονομική δυνατότητα, η οποία να μπορεί να χρησιμοποιείται στην περίπτωση ασύμμετρων οικονομικών σοκ σε ορισμένες χώρες. «Μία δημοσιονομική δυνατότητα που δεν οδηγεί σε μόνιμες μεταβιβάσεις ή σε μία αμοιβαιοποίηση του χρέους θα βελτίωνε τη λειτουργία της νομισματικής ένωσης», τονίζει, προσθέτοντας: «Αντίστοιχα εργαλεία υπάρχουν στις ΗΠΑ, όπου οι πολιτείες μπορούν να προσφεύγουν στα λεγόμενα ταμεία για τις δύσκολες ημέρες».

Στο άρθρο του, με τίτλο: «Λόγοι αισιοδοξίας για την αντοχή και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ένωσης», ο Ρέγκλινγκ σημειώνει ότι συχνά περνούν απαρατήρητες οι θετικές εξελίξεις που σημειώνονται στην ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση. «Η Ευρώπη έχει κάνει καλή πρόοδο και η στήριξη του κοινού παραμένει ισχυρή», σημειώνει.

Ο Ρέγκλινγκ αναφέρει ότι δύο σημαντικά βήματα θα κάνουν την EMU πιο δυνατή, με ενίσχυση της κοινής ανάληψης κινδύνων, η οποία δεν είναι αναπτυγμένη στην Ευρωζώνη σε σύγκριση με τις ΗΠΑ και σε σύγκριση με τις μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες. Η κοινή ανάληψη κινδύνων, σημειώνει, μπορεί να γίνει μέσω των κεφαλαιαγορών και μέσω του δημοσιονομικού καναλιού. «Στο πλαίσιο αυτό, περισσότερη δουλειά πρέπει να γίνει για την Ένωση των Κεφαλαιαγορών και την ενίσχυση των διασυνοριακών κεφαλαιακών ροών», τονίζει, προσθέτοντας: «Η ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης είναι εξ ίσου σημαντική, περιλαμβανομένου ενός ευρωπαϊκού συστήματος ασφάλισης καταθέσεων (EDIS). Το τελευταίο είναι αμφιλεγόμενο, επειδή τα σημερινά συστήματα των χωρών της Ευρωζώνης είναι διαφορετικά, δεν μπορούν να ενοποιηθούν σε μια νύχτα και πρέπει πρώτα να γίνουν περισσότερο συγκρίσιμα». Μετά από μία μεταβατική περίοδο, το EDIS θα έκανε τη νομισματική ένωση λιγότερο ευάλωτη, σημειώνει ο επικεφαλής του ESM.

ΠΗΓΉ: ΑΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή