Κυριάκος Μητσοτάκης: «Να πάρουμε παράδειγμα από τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές»

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Να πάρουμε παράδειγμα από τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές»

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημεία από εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας την επόμενη μέρα και το επιχειρείν παρουσίασε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μιλώντας σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» και του Ιδρύματος «Konrad Adenauer» στο ΕΒΕΑ.

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέμεινε πολύ στην λέξη «εξωστρέφεια» και τόνισε πως το βασικό για την Ελλάδα είναι «να αποκτήσει το δικό της πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων όπου "Ιδιοκτήτες" του θα είναι οι Έλληνες πολίτες, όχι οι εταίροι».

«Να αποκτήσουμε κανονικότητα»

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για «κανονικότητα» τονίζοντας πως «η ΝΔ σήμερα καλείται να σχεδιάσει και να υλοποιήσει την αποκατάσταση της «κανονικότητας» και  της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας. Πρέπει να αναγνωρίσουμε τα εγχώρια καλά παραδείγματα – τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο – και να τα πολλαπλασιάσουμε. Μια σύγχρονη πολιτική πρόταση για την Ελλάδα οφείλει να συμπεριλάβειτις καλύτερες διεθνείς πρακτικές, που θα βρουν αντίκρισμα στη χώρα μας. Να δούμε τα παραδείγματα πετυχημένης φορολογικής πολιτικής Ιρλανδίας, Κύπρου και Πορτογαλίας»

   

Όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις ο κ. Μητσοτάκης  επισήμανε κάτι που προφανώς και είναι αρκετά διαστρεβλωμένο στην κοινή γνώμη σε σχέση με την έννοια της «μεταρρύθμισης». «Μεταρρύθμιση σημαίνει όχι απλά προσαρμογή στην πραγματικότητα αλλά διάλογος με το μέλλον, διάλογος για το μέλλον. Μεταρρύθμιση δεν σημαίνει λιτότητα. Μεταρρύθμιση σημαίνει άλμα προς τα εμπρός. Μόνο αυτή η κουλτούρα θα μας οδηγήσει μπροστά»

«Το ελληνικό πρόγραμμα ήταν προβληματικό»

Σε λάθος μίγμα του ελληνικού προγράμματος αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ο ίδιος ο σχεδιασμός του ελληνικού προγράμματος ήταν προβληματικός. Δεν αναφέρομαι τόσο στον σχεδιασμό που έγινε κεντρικά, κι είχε και αυτός τις δικές του αστοχίες, αλλά κυρίως στην επιλογή του μίγματος πολιτικής». Όποιος μελετά την ιστορία των οικονομικών κρίσεων, είπε, «γνωρίζει πως οι στόχοι των προγραμμάτων διάσωσης θα πρέπει να υπηρετούνται περισσότερο από μειώσεις δαπανών παρά από αυξήσεις φόρων. Και οι μειώσεις αυτές ιδανικά θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο στοχευμένες παρά οριζόντιες. Στην Ελλάδα κάναμε ακριβώς το αντίθετο: δίνοντας πολύ μεγαλύτερη έμφαση στη φορολογική πολιτική, μεταφέραμε το κόστος των μέτρων συντριπτικά στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό όμως έχει σήμερα δημιουργήσει μια κατάσταση όπου η οικονομία δεν μπορεί να… πάρει μπροστά».

Έλλειψη πολιτική βούλησης

Τα ανωτέρω ο κ. Μητσοτάκης τα απέδωσε στην έλλειψη πολιτική βούλησης , κάτι που οδήγησε σε «εύκολες» λύσεις. «Ήταν, δυστυχώς, πολύ ευκολότερο για το ελληνικό πολιτικό σύστημα να ψηφίσει μειώσεις μισθών και συντάξεων, παρά να προβεί στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων ή να αποδεχτεί την εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ για την αγορά προϊόντος».

«Ενοχοποίησαν την έννοια τεχνοκράτης»

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στους τεχνοκράτες, λέγοντας πως «όσοι είχαν το σθένος να τις εισηγηθούν, συχνά είτε ρίσκαραν την επανεκλογή τους, είτε χαρακτηρίστηκαν ως "απολίτικοι τεχνοκράτες". Ακόμα και το ίδιο το γεγονός ότι ενοχοποιήσαμε την έννοια του "τεχνοκράτη", του καταρτισμένου στελέχους της διοίκησης, αντανακλά ένα κομμάτι της αδυναμίας του σχεδιασμού και της υλοποίησης των απαραίτητων για τη χώρα μας μεταρρυθμίσεων».

«Ζήτημα κακής πολιτικής κουλτούρας»

Τέλος ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην κουλτούρα που έχει το πολιτικό σύστημα και στην λογική του όχι σε όλα που ταλανίζει εδώ και δεκαετίες την ίδια την χώρα.  «Η κουλτούρα της "δομικής αντιπολίτευσης", του "όχι σε όλα", είναι χαρακτηριστική στο πολιτικό μας σύστημα. Αυτό το πρόβλημα δεν συναντήθηκε στον αντίστοιχο βαθμό στην Κύπρο, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Και ακριβώς επειδή η αντιπολίτευση, ειδικά από το ΣΥΡΙΖΑ, υποσχόταν μια εναλλακτική πραγματικότητα, ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της κοινής γνώμης με τη βοήθεια και πολλών ΜΜΕ γαλουχήθηκε σε μια λογική άρνησης της πραγματικότητας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή