Ερωτήματα για τον αριθμό των προσφύγων

Ερωτήματα για τον αριθμό των προσφύγων

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν σε σχέση με τον αριθμό προσφύγων και μεταναστών που φιλοξενούνται στη χώρα, καθώς στα επίσημα στοιχεία παρουσιάζονται ανεξήγητες αυξομειώσεις.

Σημαντικός αριθμός προσφύγων και μεταναστών, 7.800 σύμφωνα με τα χθεσινά επίσημα στοιχεία, βρίσκονται εκτός δομών φιλοξενίας και κανείς δεν γνωρίζει πού ακριβώς βρίσκονται. Ωστόσο, συνεχίζουν να υπολογίζονται στον συνολικό αριθμό. Μάλιστα, ο αριθμός των ατόμων που «χάθηκαν από τις επίσημες δομές» παρουσιάζει διαρκή αύξηση τον τελευταίο μήνα, ενώ αντίστοιχα παρατηρείται μείωση του αριθμού των φιλοξενούμενων σε ορισμένα camps, σύμφωνα πάντα με τα επίσημα στοιχεία από το συντονιστικό όργανο για το προσφυγικό. Ενδεικτικά στις 8 Αυγούστου στον καταυλισμό στο Χέρσο καταγράφονταν 3.730 φιλοξενούμενοι και στο Πολύκαστρο 3.697. Στις 11 Αυγούστου στο Χέρσο οι φιλοξενούμενοι μειώνονται σε 3.290 και στο Πολύκαστρο σε 3.128. Χθες στο Χέρσο βρίσκονταν επισήμως 1.800 άτομα και στο Πολύκαστρο 1.975. Στις 8 Αυγούστου έλειπαν από τις δομές φιλοξενίας 2.200 άτομα, ενώ ο αριθμός αυτός χθες είχε εκτιναχθεί στα 7.800 άτομα.

Ερωτήματα επίσης προκαλεί το γεγονός ότι ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που παραμένουν στη χώρα, παρά τις συνεχιζόμενες αφίξεις στα νησιά, δεν έχει ξεπεράσει το –ψυχολογικό– όριο των 60.000 ατόμων. Στα ελληνικά νησιά τον τελευταίο μήνα, δηλαδή από τις 8 Αυγούστου έως και χθες το πρωί, είχαμε 3.660 νέες αφίξεις προσφύγων και μεταναστών. Τότε ο συνολικός αριθμός όσων παρέμεναν στην Ελλάδα έφτανε τις 57.047, οπότε με τις νέες αφίξεις οι πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα θα έπρεπε να είναι 60.707, όταν το επίσημο δελτίο παρουσίαζε 59.694.

Στις 23 Αυγούστου δημοσιοποιήθηκαν τα αποτελέσματα της προκαταγραφής προσφύγων και μεταναστών. Από τις 6 Ιουνίου έως τις 30 Ιουλίου, προκαταγράφηκαν συνολικά 27.592 πρόσφυγες, ενώ 5.800 άτομα είχαν προκαταγραφεί νωρίτερα. Τότε ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας είχε παραδεχθεί ότι 4.000-6.000 άτομα λείπουν (σε σχέση με όσους είχε καταγράψει η αστυνομία κατά την είσοδό τους από τα νησιά), υποστηρίζοντας ότι αυτό είναι κάτι φυσιολογικό, εφόσον «πρόκειται για πληθυσμό σε κίνηση», παρά το γεγονός ότι τα σύνορα έχουν κλείσει. Ο υπουργός ανέφερε ότι ένα ποσοστό διαχύθηκε στις ήδη υπάρχουσες κοινότητες προσφύγων, ενώ κάποιοι αρνήθηκαν να το κάνουν, ευελπιστώντας στο άνοιγμα των συνόρων. Ωστόσο, τα χαρτιά που έχουν οι συγκεκριμένοι άνθρωποι και τα οποία έλαβαν κατά την είσοδό τους στη χώρα έχουν λήξει, οπότε και διαμένουν παράνομα.

Το τελευταίο 24ωρο πάντως ακόμη 104 άτομα έφθασαν στα νησιά, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό όσων παραμένουν στα νησιά στα 12.748 άτομα. Στη Λέσβο βρίσκονται 5.552 άτομα, στη Χίο 3.441, στη Σάμο 1.353, στη Λέρο 717 και στην Κω 1.471. Στο μεταξύ, χθες επαναπροωθήθηκαν στην Τουρκία 13 παράτυποι μετανάστες, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην κοινή δήλωση Ε.Ε. – Τουρκίας (6 μετανάστες από το Πακιστάν, 1 από την Αλγερία, 1 από το Μαρόκο, 1 από την Υεμένη, 1 από το Ιράκ, 1 από την Αίγυπτο, 1 από το Λίβανο και 1 Παλαιστίνιος). Η επαναπροώθηση πραγματοποιήθηκε ακτοπλοϊκώς, με πλοίο ναυλωμένο από τον Frontex, το οποίο απέπλευσε από τη Μυτιλήνη με προορισμό το Δικελί.

Στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στο Πολύκαστρο τρία άτομα, μεταξύ των οποίων και ένας Ελληνας που εργάζεται εκεί, διαγνώστηκαν με ηπατίτιδα Α, ανεβάζοντας τον αριθμό των κρουσμάτων από τον περασμένο μήνα σε 15.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή