Μεσογειακό «μέτωπο» θέλει ο Αλ. Τσίπρας

Μεσογειακό «μέτωπο» θέλει ο Αλ. Τσίπρας

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ιδεατό στόχο την ανατροπή των ισορροπιών που επικρατούν στο εσωτερικό της Ε.Ε. και την αλλαγή προσανατολισμού της σε ζητήματα κομβικής σημασίας, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υποδέχεται σήμερα στην Αθήνα τους ηγέτες Γαλλίας, Ιταλίας, Πορτογαλίας, Μάλτας και Κύπρου και εκπρόσωπο της κυβέρνησης της Ισπανίας. Ενόψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Μπρατισλάβα, την επόμενη Παρασκευή, η Αθήνα θα επιδιώξει τη διαμόρφωση ενός μετώπου των μεσογειακών χωρών πάνω σε κοινές προσεγγίσεις στα κρίσιμα ζητήματα της οικονομίας και της ανάπτυξης, της διαχείρισης των προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών και της ασφάλειας, προκειμένου από κοινού να προωθήσουν την ατζέντα τους στην Μπρατισλάβα. Η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής, η οποία θα καθορίσει εν πολλοίς τον βηματισμό της Ε.Ε. στη μετά Brexit εποχή, θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη για τις αποφάσεις που θα ληφθούν στα ζητήματα αυτά.

Χθες, από την κυβέρνηση δόθηκε ένα πλαίσιο προτάσεων με τις οποίες προσέρχεται η ελληνική πλευρά στη σημερινή συνάντηση. Στον τομέα της οικονομίας προκρίνεται το πάγιο αίτημα για αύξηση των επενδύσεων για αξιοποίηση της ευελιξίας εντός των ευρωπαϊκών κανόνων, τη διασφάλιση του κοινωνικού κεκτημένου όσον αφορά ελάχιστους μισθούς και συλλογικές διαπραγματεύσεις, η ενίσχυση των επενδυτικών πακέτων και ο αναπροσανατολισμός τους εκεί όπου υπάρχουν ανάγκες και προτεραιότητες. Ουσιαστικά, η κυβέρνηση βάζει στη σημερινή σύνοδο την ατζέντα της πάγιας θέσης της για χαλάρωση της λιτότητας και ενίσχυση της ανάπτυξης, ενώ τα ζητήματα που συνδέονται με κατώτατο μισθό και συλλογικές διαπραγματεύσεις αφορούν τη διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Για το μεταναστευτικό, η κυβερνητική πρόταση επικεντρώνεται στην αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. και αντικατάσταση των παράνομων οδών μετανάστευσης με νόμιμες και ασφαλείς, εφαρμογή των συμφωνιών επανεισδοχής, υποστήριξη της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας, ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου και των υπηρεσιών των κρατών-μελών πρώτης γραμμής, ταχεία εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για μετεγκατάσταση και δίκαιη κατανομή βαρών, αλλά και μεταρρύθμιση του συστήματος Δουβλίνου. Αξίζει να αναφερθεί ότι στις προτάσεις της Αθήνας, όπως αυτές δημοσιοποιήθηκαν χθες, δεν υπάρχει αναφορά σε ενιαία πολιτική ασύλου, την οποία συνήθως προτάσσει η ελληνική πλευρά ως αίτημα. Επιπλέον, σημαντική είναι η αναφορά σε αναθεώρηση του Δουβλίνου, την οποία η Αθήνα έχει εδώ και καιρό προκρίνει ως προτεραιότητα προκειμένου να ανακουφιστεί η Ελλάδα, ως χώρα πρώτης εισόδου, από το ενδεχόμενο πρόσθεσης μεταναστευτικής επιβάρυνσης από επιστροφές μεταναστών. Η σχετική συζήτηση, δε, αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς τις τελευταίες ημέρες έχει εγερθεί θέμα επιστροφών τόσο από τις Βρυξέλλες όσο και από το Βερολίνο.

Προτάσεις-ευχολόγιο

Οσον αφορά την ασφάλεια, με εξαίρεση τη συμπερίληψη της επίλυσης του Κυπριακού στη σχετική λίστα, οι υπόλοιπες προτάσεις είναι περισσότερο ευχολόγιο για την ανάγκη η Ε.Ε. να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών με αλληλεγγύη και συνεργασία και να προωθήσει την ειρήνη και σταθερότητα σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο, χωρίς κάτι πιο συγκεκριμένο και απτό.

Η επιτυχία ή όχι της συνόδου θα εξαρτηθεί επί της ουσίας από τις συγκλίσεις που θα προκύψουν στις κομβικές θεματικές ενότητες. Σε κάθε περίπτωση, για τον κ. Αλέξη Τσίπρα η πραγματοποίησή της θα αποτελέσει ακόμη ένα επικοινωνιακό εφόδιο ενόψει της μετάβασης στη Θεσσαλονίκη για τη ΔΕΘ, καθώς ενισχύει το αφήγημα της αυξημένης διεθνούς επιρροής του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή