Επαινοι Τραμπ για τον Πούτιν

Επαινοι Τραμπ για τον Πούτιν

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. «Καλύτερο ηγέτη» από τον Μπαράκ Ομπάμα χαρακτήρισε, το βράδυ της Τετάρτης, τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος Ντόναλντ Τραμπ, υπογραμμίζοντας ότι είναι ο καταλληλότερος για την επανεδραίωση της ηγετικής θέσης των ΗΠΑ στον κόσμο. Ο Ντόναλντ Τραμπ συμμετείχε, μαζί με τη Δημοκρατική αντίπαλό του, Χίλαρι Κλίντον, σε τηλεοπτική εκπομπή του NBC στη Νέα Υόρκη, ενώπιον κοινού αποτελούμενου από βετεράνους.

«Πιστεύω ότι την εποχή της ηγεσίας του Μπαράκ Ομπάμα και της υπουργίας Χίλαρι Κλίντον, οι στρατηγοί μας μετατράπηκαν σε αναλώσιμα υλικά. Τα στελέχη αυτά των ενόπλων δυνάμεων υποβαθμίστηκαν, σε βαθμό που προκαλεί όνειδος», είπε ο κ. Τραμπ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του συντονιστή δημοσιογράφου Ματ Λάουερ. Σκληρές ερωτήσεις δέχθηκε η Χίλαρι Κλίντον, με τον συντονιστή να επιμένει στο θέμα του χειρισμού εμπιστευτικών πληροφοριών μέσω ιδιωτικού διακομιστή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από την τότε υπουργό Εξωτερικών.

«Επραξα ακριβώς ό,τι όφειλα και αντιμετωπίζω κάθε δημόσιο θώκο με μεγάλη σοβαρότητα, όπως πάντα έκανα και όπως θα συνεχίσω να κάνω», είπε η Χίλαρι Κλίντον. Οι έπαινοι του Τραμπ για τον πρόεδρο Πούτιν, αλλά και η πρόταση του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου για σύσταση αμερικανο-ρωσικής συμμαχίας, με στόχο τη νίκη επί του Ι.Κ., προκάλεσαν αντιδράσεις ειδικών της εξωτερικής πολιτικής στην Ουάσιγκτον, οι οποίοι εκτιμούν πως η Μόσχα διαδραματίζει αρνητικό ρόλο με τη στήριξη που προσφέρει στο καθεστώς Ασαντ για την επίλυση της κρίσης στη Συρία. «Αν ο Πούτιν λέει καλά πράγματα για μένα, θα πω κι εγώ καλά γι’ αυτόν», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ, για να συνεχίσει: «Για τα δεδομένα του ρωσικού συστήματος διακυβέρνησης, ο Πούτιν είναι ηγέτης. Οι ηγετικές ικανότητές του είναι στο μεταξύ πολύ εμφανέστερες από εκείνες του δικού μας προέδρου».

Ο Τραμπ αναφέρθηκε επίσης στην ενημέρωσή του από στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ. «Ενα πράγμα με σόκαρε πραγματικά. Το γεγονός ότι η ηγεσία μας, ο Μπαράκ Ομπάμα, δεν ακολούθησε τις προτάσεις των ειδικών μας», είπε ο Τραμπ.Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος δεσμεύθηκε να εγκαινιάσει νέα ενίσχυση των αμυντικών ικανοτήτων των ΗΠΑ, εφόσον εκλεγεί, λέγοντας ότι η Αμερική αντιμετωπίζει πρωτόγνωρη απειλή από ισλαμιστές εξτρεμιστές, τη Βόρεια Κορέα και την Κίνα.

Προοίμιο αντιπαραθέσεων

Η έμμεση αντιπαράθεση των δύο υποψηφίων στο ίδιο τηλεοπτικό πλατό, στην οποία δεν είχαν τη δυνατότητα να θέσουν ερωτήσεις ο ένας στον άλλο, αποτελεί προοίμιο των τριών επερχόμενων τηλεοπτικών ντιμπέιτ, που θα διεξαχθούν στα τέλη Σεπτεμβρίου και στις αρχές Οκτωβρίου. Μία ακόμη επίθεση εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, χαρακτηρίζοντας τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών «ακατάλληλο» για την προεδρία. «Δεν θεωρώ ότι ο τύπος αυτός είναι κατάλληλος για πρόεδρος των ΗΠΑ και κάθε φορά που μιλάει, η εντύπωση αυτή επιβεβαιώνεται», τόνισε ο κ. Ομπάμα, ο οποίος βρίσκεται στο Λάος με αφορμή τη Σύνοδο κορυφής των ηγετών του ASEAN.

«Μπορώ να σας πω από τις συζητήσεις και τις επαφές που είχα εδώ και τις τελευταίες οκτώ ή εννέα ημέρες με ξένους ηγέτες, ότι αυτή είναι σοβαρή δουλειά. Πρέπει να γνωρίζεις για τι μιλάς και πρέπει να είσαι διαβασμένος. Οταν μιλάς, οφείλεις να εκφράζεις πολιτικά και διπλωματικά εφικτές προτάσεις», είπε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή