Πόλη της Δανίας έγινε «γαμήλιο εργοστάσιο»

Πόλη της Δανίας έγινε «γαμήλιο εργοστάσιο»

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανεξαρτήτως εάν το κίνητρο υπήρξε ή όχι η αγάπη, την περασμένη χρονιά περίπου 2.000 ζευγάρια προσήλθαν στη μικρή δανέζικη συνοριακή πόλη Τόντερ για να ενωθούν με τα δεσμά του γάμου. Μόνο 120 από τους γάμους αυτούς ήταν μεταξύ Δανών, καθώς τα περισσότερα ζευγάρια προέρχονταν από άλλες χώρες της Ευρώπης και του κόσμου και είχαν πάει στη Δανία για να εκμεταλλευθούν τη φιλελεύθερη σχετική νομοθεσία της χώρας. Η διαδικασία είναι σύντομη, με ελάχιστη γραφειοκρατία και μεγάλη ευελιξία αναφορικά με τη γλώσσα που θέλει να χρησιμοποιήσει το ζευγάρι στα σχετικά έγγραφα. Συγκεκριμένα, μεταξύ των γραφειοκρατικών διαδικασιών και του «δέχομαι» μεσολαβεί λιγότερο από μία εβδομάδα.

Η πόλη Τόντερ αυτοχαρακτηρίζεται ως «Η Πόλη της Αγάπης» και οι τοπικοί αξιωματούχοι έχουν εκμεταλλευθεί επιδέξια τον διεθνή γαμήλιο τουρισμό της. Μία ομάδα τεσσάρων γλωσσομαθών ληξιάρχων επικυρώνει ταχέως τα γαμήλια έγγραφα, μιλώντας άπταιστα τη δανέζικη, γερμανική και αγγλική γλώσσα. Ενας από αυτούς μπορεί να παντρέψει μέχρι 12 ζευγάρια την ημέρα, χορηγώντας πιστοποιητικά γάμου στα γερμανικά, γαλλικά, αγγλικά, ισπανικά και δανέζικα, τα οποία κάτω από την ισχύουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία ισχύουν σε ολόκληρη την Ε.Ε.

Οι νομικές διευκολύνσεις έγιναν ακόμη πιο ελκυστικές, όταν πέρυσι δημιουργήθηκε η υπηρεσία «Ενα Δανέζικο Ονειρο», η οποία παρέχει γάμους εξπρές με μόνο 300 ευρώ, καθώς και πιο ακριβά πακέτα που περιλαμβάνουν κρατήσεις σε ξενοδοχεία, υπηρεσίες καλλωπισμού για την ημέρα του γάμου, τούρτα, φωτογράφο και λιμουζίνα, ώστε να υπάρχει κέρδος για πολλές τοπικές επιχειρήσεις. H τοπική κυριαρχία της γαμήλιας βιομηχανίας είναι έκδηλη στους δρόμους της πόλης, στον κεντρικό πεζόδρομο της οποίας βρίσκεται το μεγαλύτερο κατάστημα με γαμήλια είδη της χώρας, το οποίο περιβάλλεται από κομμωτήρια, κοσμηματοπωλεία και ανθοπωλεία.

Τα μοναδικά νομικά έγγραφα που χρειάζεται ένα ζευγάρι για να παντρευτεί στη Δανία είναι ταυτότητες, έγγραφα που να αποδεικνύουν τη νόμιμη διαμονή τους στην Ε.Ε., όπως τουριστική βίζα, και ένα πιστοποιητικό που πιστοποιεί ότι δεν έχουν παντρευτεί άλλη φορά στο παρελθόν. Γι’ αυτόν τον λόγο, αρκετοί μη Ευρωπαίοι καταφθάνουν στο Τόντερ, καθώς με το να παντρευτούν έναν Ευρωπαίο πολίτη ανοίγουν τον δρόμο για την απόκτηση της ευρωπαϊκής ιθαγένειας. Οταν το Politico επισκέφθηκε πρόσφατα την πόλη, άνθρωποι από την Κολομβία, τις Φιλιππίνες, τη Ρωσία και την Γκάνα έδιναν τους γαμήλιους όρκους τους σε Ευρωπαίους πολίτες, συγκεκριμένα Γερμανούς, πολλοί εκ των οποίων διασχίζουν τα σύνορα για να παντρευτούν, λόγω των χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών που συνοδεύουν ένα γάμο στη χώρα τους. Πολύ απλά, για πολλά ζευγάρια, ένας γάμος στη μικρή πόλη είναι πολύ πιο βολικός από έναν γάμο στον τόπο κατοικίας τους. Καθώς πολλά από τα ζευγάρια έρχονται για μία ταχεία τελετή, χωρίς φίλους και συγγενείς, οι τοπικές αρχές προσλαμβάνουν ηλικιωμένους πολίτες για να παρίστανται στους γάμους ως μάρτυρες, μία διαδικασία που είναι οικονομικά επωφελής για το τοπικό γηροκομείο.

Ο Δήμος Τόντερ απαιτεί από τα ζεύγη να συναντηθούν με έναν τοπικό ληξίαρχο μερικές ημέρες πριν από την τελετή, με αποτέλεσμα να περνούν χρόνο στην πόλη, ξοδεύοντας λεφτά στις διάφορες τουριστικές προσφορές και ενισχύοντας την τοπική οικονομία. «Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα μεγάλο πακέτο», ανέφερε ο δήμαρχος της πόλης Χένρικ Φράντσεν, τονίζοντας ότι «θέλουμε να περάσετε όμορφα όσο περιμένετε». Τέλος, οι κατηγορίες που περιγράφουν την πόλη Τόντερ ως «γαμήλιο εργοστάσιο», με τους περισσότερους γάμους της να είναι απλώς «γάμοι στα χαρτιά», έχοντας άλλα κίνητρα από πίσω τους, είναι, σύμφωνα με τον δήμαρχο, υπερβολικές, καθώς, όπως τονίζει, «είμαστε απολύτως πεπεισμένοι ότι η αληθινή αγάπη είναι αυτή που τους φέρνει εδώ πέρα».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή