Πού εστιάζουν το ενδιαφέρον οι επενδυτές του ΑΔΜΗΕ

Πού εστιάζουν το ενδιαφέρον οι επενδυτές του ΑΔΜΗΕ

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Κρήτη και στο σχέδιο «μικρής» και «μεγάλης» διασύνδεσης επικεντρώνεται το ενδιαφέρον των υποψηφίων επενδυτών για τον ΑΔΜΗΕ. Αυτό προκύπτει από τις ερωτήσεις των Ιταλών της Terna και των Γάλλων της RTΕ που επισκέφθηκαν χθες και προχθές, αντίστοιχα, τo Data Room του ΑΔΜΗΕ. Το ενδιαφέρον τους δεν περιορίστηκε στη «μικρή διασύνδεση» Κρήτης – Πελοποννήσου αλλά και στη «μεγάλη διασύνδεση» με την Αττική, για την οποία η ΡΑΕ έχει ζητήσει από τον ΑΔΜΗΕ να υποβάλει μέσα στον Σεπτέμβριο αναλυτικό χρονοδιάγραμμα ενεργειών για την ολοκλήρωσή του εντός του 2021. Η διασύνδεση της Κρήτης έχει συνδεθεί με παλαιότερη απόφαση της ΡΑΕ με επιπλέον έσοδο για τον ΑΔΜΗΕ της τάξεως του 1% με 2,5%, που σημαίνει ότι θα ανεβάσει τη συνολική απόδοση για τους επενδυτές από το εξασφαλισμένο σήμερα 8% σε πάνω από 10%. Στη διασύνδεση της Κρήτης εστιάζεται το ενδιαφέρον και των Κινέζων της China Grid, που θα επισκεφθούν σήμερα τον ΑΔΜΗΕ.

Το μεσημέρι της μεθεπόμενης Δευτέρας 19 Σεπτεμβρίου 2016, θα ταξιδέψει για το Λονδίνο ο μεγαλύτερος αριθμός εκπροσώπων των 29 εισηγμένων που θα συμμετάσχουν στο 11ο κατά σειρά road show που διοργανώνει κάθε χρόνο το Χρηματιστήριο Αθηνών στις εγκαταστάσεις του Bloomberg. Το κλίμα που επικρατεί μεταξύ των εταιρειών είναι μάλλον αδιάφορο. Οπως αναφέρουν στην «Κ» υψηλόβαθμα στελέχη των εισηγμένων που θα συμμετάσχουν στο road show, σε εβδομαδιαία βάση συνομιλούν με τους ξένους αναλυτές για όσα θέματα τους ενδιαφέρουν και δεν περιμένουν τις δύο διεθνείς συναντήσεις κάθε χρόνο (Νέα Υόρκη τον Ιούνιο και Λονδίνο τον Σεπτέμβριο) για να αποκαλύψουν τα σχέδιά τους.

Νέες οφειλές από ΔΕΚΟ

Στα 924 εκατ. ευρώ ανήλθαν τελικά τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο τον Ιούλιο. Δηλαδή, οι φορολογούμενοι άφησαν απλήρωτους φόρους ύψους 924 εκατ. ευρώ και όχι 811 εκατ. ευρώ όπως προέκυπτε από τα στοιχεία της ΓΓΔΕ που είχαν δημοσιοποιηθεί τις προηγούμενες ημέρες. Ωστόσο, στέλεχος του υπουργείου αναφέρει ότι το πραγματικό χρέος των φορολογουμένων ανέρχεται στα 524 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα είναι οφειλές ΔΕΚΟ που εξαιτίας λογιστικών τακτοποιήσεων δεν κατάφεραν να πληρώσουν στην ώρα τους τις οφειλές. Πάντως και πολλοί φορολογούμενοι λόγω λογιστικών τακτοποιήσεων δεν καταφέρνουν να πληρώσουν τους φόρους και επιλέγουν πληρωμές δανείων ή να γεμίσουν το ψυγείο τους.

Εκπτώσεις στα προσόντα για πλήρωση της θέσης

Λίγους μήνες πριν αλλάξει χέρια η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ο πρόεδρός της αλλά και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας για το μόνο που φαίνεται να «καίγονται» είναι ο διορισμός οικονομικού διευθυντή στην επιχείρηση. Μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί δύο προκηρύξεις, μία τον Ιούνιο και μία τον Αύγουστο. Στη δεύτερη προκήρυξη, ωστόσο, περιέχονται εκπτώσεις στα προσόντα των υποψηφίων. Στη δεύτερη προκήρυξη, δεν είναι πλέον απαραίτητος ο μεταπτυχιακός τίτλος, όπως προέβλεπε η πρώτη. Επίσης, ο υποψήφιος πρέπει να έχει «γνώση της αγγλικής γλώσσας» και όχι «καλή γνώση, σύμφωνα με τη κείμενη νομοθεσία», όπως προέβλεπε η αρχική.

Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν ΔΕΗ και ΔΕΠΑ

Η διοίκηση της ΔΕΗ είχε εδώ και καιρό εξαγγείλει την πρόθεση της Επιχείρησης για είσοδο στην αγορά του φυσικού αερίου, ως αντίβαρο στις απώλειες που θα υποστεί από την εφαρμογή των μέτρων για τη μείωση των μεριδίων της στη λιανική και χονδρική αγορά. Χθες αποκάλυψε τα σχέδιά της, ανακοινώνοντας την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με τη ΔΕΠΑ για την τροφοδοσία με φυσικό αέριο νησιωτικών και άλλων περιοχών απομακρυσμένων από το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς. Θα μπορούσε πράγματι να ήταν κάτι περισσότερο από μια αμήχανη επιχειρηματική κίνηση εάν τόσο η ΔΕΗ όσο και η ΔΕΠΑ, η οποία, ειρήσθω εν παρόδω, θα πρέπει μέσα στον Σεπτέμβριο να καταβάλει περίπου 170 εκατ. ευρώ πρόστιμο στην τουρκική Botas, δεν φλέρταραν κυριολεκτικά με τη χρεοκοπία. Η συνεργασία πάντως, όπως αναφέρει η ΔΕΗ στην ανακοίνωσή της, είναι ανοιχτή στη συμμετοχή και εταιρειών του ιδιωτικού τομέα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή