Μυστήριοι θάνατοι στην οδό Μοργκ

Μυστήριοι θάνατοι στην οδό Μοργκ

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρώτη σύγχρονη ιστορία μυστηρίου που γράφτηκε ποτέ, το διήγημα του Εντγκαρ Αλαν Πόε «Οι φόνοι της οδού Μοργκ», μεταφέρει στο θέατρο η ομάδα «Σχήμα εκτός Αξονα» σε σκηνοθεσία του Νίκου Βουδούρη και μετάφραση του Γιώργου Μπλάνα. Ο Παριζιάνος Αύγουστος Ντιπέν είναι αποφασισμένος να εξιχνιάσει το μυστήριο που περιβάλλει τον βίαιο θάνατο δύο γυναικών στο σπίτι της οδού Μοργκ (Νεκροτομείου). Η αστυνομία αδυνατεί να καταλάβει ποιος έκοψε τον λαιμό της γηραιότερης γυναίκας πριν την πετάξει στην πίσω αυλή ή γιατί η στραγγαλισμένη κόρη της βρέθηκε ανάποδα μέσα στην καμινάδα, ενώ η πόρτα του σπιτιού τους, στον τέταρτο όροφο, παρέμενε κλειδωμένη από μέσα χωρίς ίχνη παραβίασης. Μετά τη σύλληψη του τραπεζικού υπαλλήλου Αδόλφου Λε Μπον, ο Ντιπέν, πεπεισμένος για την αθωότητα του άνδρα που κάποτε τον εξυπηρέτησε, προσφέρει τη βοήθειά του στους αστυνομικούς. Σύντομα ανακαλύπτει πως οι γείτονες άκουσαν τον δολοφόνο να παραμιλά σε μια ακατανόητη γλώσσα, ενώ αποκλείει το ενδεχόμενο το κίνητρο του δράστη να ήταν η ληστεία.

Το διήγημα δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο μηνιαίο περιοδικό «Graham’s Magazine» το 1841 και ο Πόε, παρότι εργαζόταν ως αρχισυντάκτης στο έντυπο, υποχρεώθηκε να πληρώσει 56 δολάρια. Ο Ντιπέν, που έχει ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά με μεταγενέστερους ήρωες όπως ο Σέρλοκ Χολμς και ο Ηρακλής Πουαρό, θεωρείται ο πρώτος λογοτεχνικός ντετέκτιβ, μολονότι ο όρος «ντετέκτιβ» δεν είχε ακόμα εφευρεθεί την εποχή του Πόε.

Η παράσταση πρωτοπαρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη (αρχικά στην έδρα του θιάσου «Σχήμα εκτός Αξονα» και αργότερα στο Bensousan Han και το COO Bar) και μεταφέρεται για τρεις παραστάσεις στο θέατρο «Αλκμήνη» της Αθήνας. Ερμηνεύει ο ηθοποιός Γρηγόρης Τίλδης. Στην ηχογράφηση ακούγεται η φωνή του Δημήτρη Κολοβού.

​​ Σήμερα, αύριο και μεθαύριο στις 9.30 μ.μ. Αλκμήνης 8-12, Γκάζι

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή