Εξομολόγηση και κατανόηση του κόσμου

Εξομολόγηση και κατανόηση του κόσμου

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΟΙΗΣΗ. Ησυχία – φαντάζει παράξενο όταν η πρώτη αντίδραση που έχεις ως αναγνώστης είναι η αίσθηση της ησυχίας που πηγάζει από μια, λες, κατασταλαγμένη φωνή. Αυτό συμβαίνει διαβάζοντας την πρόσφατη συλλογή της Λένας Καλλέργη (γενν. 1978), «Περισσεύει ένα πλοίο», που κυκλοφορεί εδώ και λίγες εβδομάδες από τις εκδόσεις Γαβριηλίδη.

Τα ποιήματα της Καλλέργη, ακόμη κι αν τα ίδια δεν ανήκουν σε αυτό που ονομάζουμε ώριμη ποίηση, υπηρετούν και εκφράζουν μια ώριμη φωνή, μια ποιητική παράθεση καλά φιλτραρισμένης άποψης για τον κόσμο. Η Λένα Καλλέργη ισορροπεί σταθερά ανάμεσα στη βάρκα της εξομολόγησης και σ’ εκείνη τής πέρα από τον ρεαλισμό κατανόησης του κόσμου. Αυτό ακριβώς συμβαίνει με τα ποιήματα αυτής της συλλογής. Χωρίς να εισχωρεί στον σουρεαλισμό, η ποιήτρια, σχεδόν σε όλα τα ποιήματα του δεύτερου βιβλίου της, επιμένει σε ό,τι ο νους αντιλαμβάνεται ως δική του πραγματικότητα, η οποία δεν ταράζει, σε καμία περίπτωση, τα νερά της πραγματικότητας των άλλων.

Το «Περισσεύει ένα πλοίο» κουβαλά το φορτίο των μεγάλων αποφάσεων της ποιήτριας ή, καλύτερα, της ποιητικής φωνής που τα διατρέχει. Τα ποιήματα, που είναι το σοβαρό και εύφλεκτο εμπόρευμά του, ξεκινούν από το λιμάνι όπου υποδέχεται την εμπειρία και, έως το επόμενο λιμάνι όπου θα ξεφορτώσει, το εμπόρευμα έχει μετατραπεί σε κατασταλαγμένη άποψη για τα ξέφτια της ζωής. Η εμπειρία μετασχηματίζεται σε κατανόηση της ύπαρξης – τίποτα δεν πάει χαμένο στη συλλογή της Καλλέργη.

Τα ποιήματα θα μπορούσαν να ενταχθούν σε διαφορετικές μεταξύ τους λογοτεχνικές παραδόσεις, αλλά εν προκειμένω δεν υπάρχει κανένας λόγος να συμβεί αυτό. Η Λένα Καλλέργη, μέσα στον ορυμαγδό των συνθημάτων και του βαρέος λόγου, είναι μια ποιήτρια της ησυχίας – αναγνωστικής και νοηματικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή