Το Γκραν Παλαί στον 21ο

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα 116 χρόνια του, το Γκραν Παλαί στα Ηλύσια Πεδία είναι έτοιμο να περάσει στη νέα εποχή. Ηδη, από το 2010 μελετώνται η εκ βάθρων αποκατάστασή του, ο εκσυγχρονισμός των υποδομών του και η θωράκισή του, ώστε το μοναδικής κομψότητος παρισινό αξιοθέατο να περάσει στον 21ο αιώνα, αλώβητο και λαμπρό.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, πρόεδρος του Γκραν Παλαί ανέλαβε η Sylvie Hubac, η οποία ανακοίνωσε προ ολίγων ημερών στο AFP ότι το πολυσύνθετο έργο της αποκατάστασης θα ξεκινήσει το 2020 και θα ολοκληρωθεί το 2024. Στη διάρκεια των εργασιών, το Γκραν Παλαί θα χρειαστεί να κλείσει εντελώς για περίπου δύο έτη. Το ύψος δε της εξασφαλισμένης δαπάνης για το τιτάνιο αυτό έργο ανέρχεται στα 436 εκατομμύρια ευρώ. Τα δύο τρίτα προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό και τα υπόλοιπα από κωδικούς του υπουργείου Πολιτισμού. Από το σύνολο της δαπάνης, τα 150 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν από το κράτος υπό μορφή δανείου προς το Γκραν Παλαί, τριακονταετούς διάρκειας. Η διοίκηση του Γκραν Παλαί είχε υποβάλει τη μελέτη το 2010 και έλαβε την κρατική έγκριση τον περασμένο Φεβρουάριο.

Ολη αυτή η ιστορία μας δείχνει το βάθος χρόνου για έργα τέτοιας σημασίας για το γαλλικό έθνος και τη γαλλική κοινωνία. Το Γκραν Παλαί είναι το ιδανικό σύμβολο του «1900», τη χρονιά που εγκαινιάστηκε ως εκθεσιακό μέγαρο με αφορμή τη Διεθνή Εκθεση των Παρισίων, που ήταν το απόλυτο γεγονός για την παγκόσμια κοινότητα. Ηταν μία γιορτή της καινοτομίας, της προόδου και της ακμής της μπελ επόκ, που δεν μπορούσε τότε να υποψιαστεί καν τις εκατόμβες του Μεγάλου Πολέμου.

Το Γκραν Παλαί είναι σύμβολο της μοντέρνας ζωής όπως τη φαντάστηκαν οι άνθρωποι του 1900. Χτισμένο στο περίτεχνο στυλ της Beaux-Arts με στοιχεία Αρ Νουβό συμβολίζει εσαεί την αξεπέραστη παρισινή κομψότητα. Ηταν κομμάτι του νέου Παρισιού και χτίστηκε την εποχή της απόλυτης ακμής του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή