Πιο ανταγωνιστική η φετινή Σούπερ Λίγκα

Πιο ανταγωνιστική η φετινή Σούπερ Λίγκα

3' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετ’ εμποδίων και με καθυστέρηση τριών εβδομάδων έφτασε επιτέλους η ώρα της σέντρας για το νέο πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας! Κι όπως κάθε τι νέο, αυτό το πρωτάθλημα γεννά προσδοκίες για κάτι πολύ καλύτερο από τη μονότονη και στα όρια του αποκρουστικού εικόνα των τελευταίων χρόνων, άσχετα με το εάν αυτές οι προσδοκίες διαψεύσθηκαν γρήγορα και θεαματικά όλες τις προηγούμενες περιόδους. Η επιτυχία του νέου πρωταθλήματος θα κριθεί κυρίως από το εάν και κατά πόσο θα δικαιωθεί η προσπάθεια να παιχθεί το παιχνίδι μέσα στις γραμμές του αγωνιστικού χώρου. Εάν επανέλθουν, έστω και σταδιακά, η ισονομία και η αξιοπιστία, τότε μόνο θα αποκτήσουν νόημα οι Κυριακές μας. Εγινε ένα πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, απαιτούνται, όμως, πολλά περισσότερα…

Με μια πρώτη ανάγνωση των ρόστερ και το δείγμα γραφής των ομάδων κορυφής στα μέχρι τώρα ευρωπαϊκά τους παιχνίδια, η εφετινή Σούπερ Λίγκα αναμένεται να είναι πολύ πιο ανταγωνιστική σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, οπότε όλα τελείωναν σχεδόν από τις πρώτες αγωνιστικές όσον αφορά τον τίτλο του πρωταθλητή. Με όποια σειρά θέλετε, Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ δείχνουν ενισχυμένοι και ποιοτικά αναβαθμισμένοι, ικανοί να σπάσουν το μονοπώλιο του Ολυμπιακού. Ο μόνιμος πρωταθλητής δεν ξεκίνησε πειστικά τη σεζόν και, μέχρι αποδείξεως του εναντίου, δείχνει πιο ευάλωτος αγωνιστικά σε σχέση με την εικόνα του τα προηγούμενα χρόνια.

Εχοντας την τεχνογνωσία και την αύρα του πρωταθλητή, οι «ερυθρόλευκοι» παραμένουν, πάντως, ισχυρό φαβορί για τον τίτλο. Παρά τον αποκλεισμό τους από το Τσάμπιονς Λιγκ και τα κέρδη που έφερνε η εξασφαλισμένη έως πέρυσι συμμετοχή τους στη φάση των ομίλων, εξακολουθούν να έχουν μεγαλύτερη οικονομική άνεση από τους ανταγωνιστές τους και να διατηρούν ένα αρκετά ακριβό ρόστερ για τα δεδομένα του ελληνικού ποδοσφαίρου, ειδικά στην εποχή των μνημονίων. Εχει, όμως, τσαλακωθεί η εικόνα τους και μάλλον θα χρειαστεί καιρός για να φτιάξουν ένα ισχυρό σύνολο, με δεδομένο ότι άλλαξαν τρεις προπονητές σε διάστημα ενάμιση μήνα και οι αλλαγές στο ρόστερ τους έγιναν βιαστικά, χωρίς συγκεκριμένο πλάνο και προγραμματισμό. Με συνολικά έντεκα νέους παίκτες, εκ των οποίων οι περισσότεροι μεταγραφές της τελευταίας στιγμής, ο Ολυμπιακός έχασε ουσιαστικά το κρίσιμο διάστημα της προετοιμασίας και θα προσπαθήσει να μοντάρει την ομάδα του μέσα από επίσημα παιχνίδια.

Αρκετές αλλαγές στο ρόστερ του έκανε και ο ΠΑΟΚ, με τη διαφορά ότι οι περισσότεροι από τους εννέα νεαποκτηθέντες ήλθαν στην ομάδα πολύ νωρίς και ο Ιβιτς πρόλαβε να αξιοποιήσει καλύτερα το διάστημα της προετοιμασίας. Σε αντίθεση με τον Ολυμπιακό, ο ΠΑΟΚ είχε καλή εικόνα στα τέσσερα ευρωπαϊκά παιχνίδια που έδωσε έως τώρα και περισσότερο από δική του επιπολαιότητα αποκλείστηκε από τον Αγιαξ, χάνοντας την ευκαιρία να διεκδικήσει την πρόκριση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Δεν έκανε τη «μεταγραφή αεροδρομίου» που περίμεναν οι οπαδοί του, ενισχύθηκε όμως σημαντικά και, αν αποκτούσε μία ακόμη αξιόπιστη λύση για την κορυφή της επίθεσης, θα είχε ακόμη πιο πειστική υποψηφιότητα για τον τίτλο.

Ο Παναθηναϊκός έκανε σημαντικές ενισχύσεις από έμπειρους και ποιοτικούς παίκτες, με κινήσεις που στην πλειονότητά τους ολοκληρώθηκαν στο ξεκίνημα της μεταγραφικής περιόδου, γεγονός που του επέτρεψε να αλλάξει από νωρίς τη μισή βασική ενδεκάδα του, με καλή εικόνα και καλά αποτελέσματα στην Ευρώπη. Με δέκα νέους παίκτες, οι «πράσινοι» έδωσαν μεγαλύτερο βάθος στο ρόστερ τους, με «αγκάθι», όμως, την έλλειψη επιλογών από την ελληνική αγορά. Και οι δέκα νεαποκτηθέντες είναι ξένοι…

Βάθος στο ρόστερ της έδωσε και η ΑΕΚ. Εκανε εννέα μεταγραφές, με το βάρος να πέφτει κυρίως στο κέντρο της άμυνας και στην επίθεση. Εχει νέο προπονητή και, παρότι αποκλείστηκε από τη Σεντ Ετιέν στην Ευρώπη, δεν έδειξε να επηρεάζεται από την πρόωρη απώλεια ενός δεδομένου στόχου για κάθε μεγάλη ομάδα. Ο Τιμούρ Κετσπάγια έχει κρατήσει ένα βασικό κορμό από την περασμένη περίοδο και επέλεξε τη σταδιακή ενσωμάτωση των νεοφερμένων στη βασική ενδεκάδα.

Με μια πρώτη ανάγνωση, αυτές οι τέσσερις ομάδες θα διεκδικήσουν το πρωτάθλημα, με τις αποστάσεις να είναι σαφώς μικρότερες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Σε ένα δεύτερο επίπεδο αλλά με αρκετές φιλοδοξίες, αναμένεται να κινηθούν ο Αστέρας Τρίπολης, ο Ατρόμητος και ο ΠΑΣ Γιάννινα. Η Σκόντα Ξάνθη, ο Πανιώνιος και Παναιτωλικός ενδεχομένως να παίξουν σημαντικό ρόλο στην οικονομία του πρωταθλήματος, αλλά δεν έχουν επίσημα παιχνίδια στα πόδια τους για να προσφέρουν πιο αξιόπιστο δείγμα γραφής. Οι άλλες τέσσερις ομάδες από την περυσινή Σούπερ Λίγκα (Πλατανιάς, Λεβαδειακός, Βέροια, Ηρακλής), μαζί με τις νεοφώτιστες Λάρισα και Κέρκυρα, θα έχουν πρώτο στόχο την εξασφάλιση της παραμονής και ό,τι καλύτερο προκύψει στην πορεία. Αξιοσημείωτο, ότι, ενώ και οι τέσσερις ομάδες κορυφής έχουν ξένους προπονητές, οι εννέα από τις δώδεκα υπόλοιπες έχουν εμπιστευθεί Ελληνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή