Oι «ανοικτές πληγές» που παραμένουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο

Oι «ανοικτές πληγές» που παραμένουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σέντρα του πρωταθλήματος της Σούπερ Λίγκας γίνεται σήμερα, με καθυστέρηση τριών εβδομάδων από την προγραμματισμένη έναρξή του και με το ποδοσφαιρικό οικοδόμημα να δονείται, στο διάστημα που μεσολάβησε, από εντάσεις και συγκρούσεις συμφερόντων ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέρη.

Με τη στροφή 180 μοιρών της ΕΠΟ στο θέμα της σύνθεσης των αποτελούμενων από τακτικούς δικαστές δικαστικών της οργάνων και κυρίως της Επιτροπής Δεοντολογίας, την καθοριστική στάση της FIFA, που ταυτίστηκε με τον υφυπουργό Αθλητισμού Σταύρο Κοντονή στο θέμα της εφαρμογής του νόμου, κόντρα στην επιθυμίες της παραιτηθείσας ηγεσίας της ΕΠΟ, για την υπόθεση της «κάρτας υγείας» και την έκπτωση των παραπεμπομένων σε δίκη μελών της ομοσπονδίας και την «προσωρινή λύση» στο θέμα της διαιτησίας, εξέλιπαν οι λόγοι παράτασης της υπουργικής απόφασης περί απαγόρευσης τέλεσης αγώνων.

Ωστόσο, η έναρξη του πρωταθλήματος δεν συνεπάγεται «αυτοδικαίως» την εξαφάνιση των προβλημάτων. Σύντομα το «ποδοσφαιρικό σύστημα» θα κληθεί να αντιμετωπίσει νέες προκλήσεις ή παλαιότερες εκκρεμότητες, που νομοτελειακά θα επανέλθουν στο προσκήνιο αναζητώντας την «τελική λύση».

Το σημαντικότερο διακύβευμα, για ευνόητους λόγους, είναι η διαιτησία. Η επιλογή του Κ. Βασάρα ως επιδιαιτητή μέχρι τις εκλογές της ΕΠΟ, οι οποίες με βάση την απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου δεν θα γίνουν την 1η Οκτωβρίου αλλά πιθανώς περί το τέλος του ίδιου μήνα, αποτέλεσε ικανή συνθήκη για «κατασκευασμένη συναίνεση», με στόχο «να αρχίσει το πρωτάθλημα». Ομως ο «σπόρος» της αμφιβολίας και της αμφισβήτησης υπάρχει και ανά πάσα στιγμή μπορεί να εκδηλωθεί. Αλλωστε, σε επίπεδο δομής το σύστημα της διαιτησίας είναι οιονεί απονομιμοποιημένο. Το περιβόητο «ισπανικό μοντέλο» δεν έχει περιληφθεί στον κανονισμό διαιτησίας της ΕΠΟ, αλλά ούτε –παρά τις εκκλήσεις του προέδρου της Σούπερ Λίγκας– έχει γνωστοποιηθεί στις ΠΑΕ του συνεταιρισμού. Η ερμηνεία του και η εφαρμογή του έχουν οριοθετηθεί από την έκπτωτη πλέον ηγεσία της ΕΠΟ υπό τον κ. Γκιρτζίκη, γεγονός που από μόνο του δημιουργεί εύλογα ερωτήματα αλλά και αμφιβολίες.

Ενα άλλο θέμα που παραμένει για κάποιες ΠΑΕ ανοικτό είναι αυτό του πίνακα διαιτητών. Ο πίνακας έχει τη σφραγίδα της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας της ΕΠΟ και της ηγεσίας της ομοσπονδίας. Ο εκπρόσωπος της Σούπερ Λίγκας Δ. Σαραϊδάρης δεν μετείχε στη διαδικασία επιλογής διαιτητών και, επομένως, η καχυποψία, ως προς τις επιλογές διαιτητών και ως προς τη σκοπιμότητα επιλογής τους, είναι σε ορισμένες περιπτώσεις έντονη και δικαιολογημένη.

Ιδιαίτερα δε με βάση το πόρισμα του εισαγγελέα Εφετών Σταμάτη Δασκαλόπουλου για την υπόθεση της «εγκληματικής οργάνωσης» στο ποδόσφαιρο. Στην πρότασή του ο εισαγγελέας περιγράφει πώς λειτουργούσε η «εγκληματική οργάνωση», διευθυντήριο της οποίας αποτελούσε η ηγεσία της ΕΠΟ κατά την περίοδο 2012-2014. Αναφέρει ακόμα ότι τα στελέχη της ομοσπονδίας, αιρετά και μη, λόγω των θέσεων που κατείχαν, προωθούσαν συγκεκριμένους διαιτητές και όριζαν διαιτητές κατόπιν επιθυμιών ή/και υποδείξεων, προκειμένου να ευνοούνται συγκεκριμένες ομάδες, με αποτέλεσμα να έχουν οικονομικά οφέλη και να αδικούνται άλλες. Η συγκρότηση του πίνακα διαιτητών αλλά και η σύνθεση της ΚΕΔ θα τεθούν επί τάπητος μετά τις εκλογές της ΕΠΟ, ανάλογα βέβαια με την «παράταξη» που θα επικρατήσει.

Η υπόθεση της «εγκληματικής οργάνωσης», στο πλαίσιο της οποίας προτείνεται η παραπομπή σε δίκη 28 προσώπων (προέδρων και διαιτητών της Σούπερ Λίγκας, ποδοσφαιριστών κ.ά.), θα απασχολήσει τα ποδόσφαιρο σε επίπεδο έννομων παραγόμενων συνεπειών, από τη στιγμή που θα εκδοθεί το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, το οποίο θα λέει ποιοι και με ποιες κατηγορίες θα παραπεμφθούν σε δίκη.

Χρονικά, το πρώτο θέμα που θα αντιμετωπίσουν οι ΠΑΕ της Σούπερ Λίγκας είναι η «κάρτα φιλάθλου». Είναι το επόμενο βήμα μετά την καθιέρωση του ηλεκτρονικού εισιτήριου. Η «κάρτα φιλάθλου» επρόκειτο να εφαρμοστεί κατά την περυσινή περίοδο, όμως έπειτα από αίτημα της Σούπερ Λίγκας δόθηκε παράταση. Ωστόσο, με τροπολογία που κατέθεσε το αρμόδιο για τον αθλητισμό υπουργείο στις 27 Ιουλίου η λειτουργία της προβλέπεται να γίνει από τις 30 Σεπτεμβρίου. Στην κάρτα φιλάθλου, θα υπάρχει ονοματεπώνυμο, φωτογραφία, ο αριθμός ταυτότητα, ΑΜΚΑ και διεύθυνση του κατόχου. Η κάρτα φιλάθλου θα φέρει κωδικό αριθμό αναγνώρισης του κατόχου της, σύμφωνα με τα Διεθνή Πρότυπα Σήμανσης, και θα εκδίδεται με την κατάθεση της αίτησης.

Σε εκκρεμότητα, τέλος, βρίσκεται η κατάθεση του νέου αθλητικού νομοσχεδίου που κωδικοποιεί όλη την αθλητική νομοθεσία από το 1999 έως σήμερα, ενώ το αποτέλεσμα των εκλογών της ΕΠΟ θα καθορίσει τη συνέχιση ή την ανατροπή του στάτους κβο στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο την τελευταία εικοσαετία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή