Δίκη Χ.Α.: «Ηταν σαν να ήρθαν να με σφάξουν»

Δίκη Χ.Α.: «Ηταν σαν να ήρθαν να με σφάξουν»

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συγκλόνισε με την κατάθεσή του στη δίκη της Χρυσής Αυγής ο Αιγύπτιος ψαράς που άνοιξε την αυλαία της εξέτασης της βίαιης και ρατσιστικού τύπου επίθεσης που δέχθηκε το 2012 από μέλη της Χρυσής Αυγής.

Ο Εμπάρακ Αμπουζίντ, που έζησε από θαύμα, υπήρξε αποδέκτης βάναυσης επίθεσης μελών της οργάνωσης στο Πέραμα και με σοβαρότατα προβλήματα υγείας λόγω του άγριου ξυλοδαρμού του, εξετάστηκε χθες καθιστός στο δικαστήριο, περιγράφοντας τη ρατσιστική και ξενοφοβική επίθεση που τον έστειλε στο νοσοκομείο για ένα μήνα και τον κατέστησε διά βίου ανάπηρο.

Με τη βοήθεια μεταφράστριας, ο Αιγύπτιος περιέγραψε στο δικαστήριο λεπτό προς λεπτό πώς εκείνο το βράδυ ομάδα μαυροφορεμένων τον αιφνιδίασε ενώ κοιμόταν στην ταράτσα του σπιτιού της οικογένειας που τον φιλοξενούσε. «Δύο – τρία άτομα με χτυπούσαν με ξύλα και άλλα άτομα με κλωτσούσαν και ένας με χτύπησε στο πρόσωπο με σίδερο και μου έσπασε τα δόντια και το κεφάλι. Με χτύπησαν και στα πόδια…». Ο μάρτυρας εξέφρασε την πεποίθηση ότι η επίθεση ήταν από μέλη της Χρυσής Αυγής που λειτούργησαν με οργανωμένο σχέδιο. «Ηταν σαν να ήρθαν να με σφάξουν, έφυγαν όταν νόμιζαν ότι με σκότωσαν.

Αν ήξεραν πως είμαι ζωντανός δεν θα με άφηναν…» είπε, τονίζοντας πως αποχώρησαν από την ταράτσα  του σπιτιού,  όταν  κάποιο μέλος της ομάδας φώναξε «πάμε».

Στην ερώτηση της προέδρου εάν μπορούσε να θυμηθεί κάποιον από αυτούς, απάντησε: «Ηταν βράδυ και μόνο ο Αχμέτ τους είδε. Δεν θυμάμαι. Δεν ήμουν σε θέση να αναγνωρίσω κανέναν λόγω των χτυπημάτων, ήμουν πεθαμένος. Ημουν χτυπημένος σε όλο το σώμα μου. Εκανα πολλά ράμματα, ένα δόντι μου έσπασε. Δεν ήξερα αν ήταν βράδυ ή πρωί. Στο νοσοκομείο κατάλαβα τι έγινε. Ακουσα ότι ένας από αυτούς που μου επιτέθηκαν είπε “πάμε” γιατί νόμιζαν ότι πέθανα. Τότε ήξερα 15 λέξεις όλες και όλες στα ελληνικά. Το “πάμε” το άκουσα. Νόμιζαν ότι πέθανα γιατί ήμουν σαν πεθαμένος από τα χτυπήματα. Στο νοσοκομείο κοιμόμουν και όταν ξύπνησα δεν ήξερα πόσες μέρες πέρασαν».

«Φοβάμαι ακόμη και να περπατήσω στον δρόμο. Είμαι πεθαμένος αφού δεν μπορώ να εργαστώ για να μεγαλώσω τα παιδιά μου. Δεν έχει διαφορά ακόμη και αν με σκοτώσουν έξω από το δικαστήριο» είπε ο μάρτυρας αναφερόμενος στη ζωή του σήμερα.

Σε σχετικές ερωτήσεις της προέδρου, ο μάρτυρας επανέλαβε πως δεν είχε διαφορές με κανέναν και σε ερώτηση γιατί πιστεύει ότι δέχθηκαν επίθεση, εκείνος απάντησε. «Επειδή είμαστε ξένοι. Αυτοί που χτυπάνε τους ξένους είναι η Χρυσή Αυγή. Εγώ δεν τους ήξερα τότε, μετά έμαθα γι’ αυτούς».

Η δίκη συνεχίζεται και την επόμενη εβδομάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή