Αποκαλυπτήρια μνημείο υπέρ της Όλγας Βασίλισσας των Ελλήνων

Αποκαλυπτήρια μνημείο υπέρ της Όλγας Βασίλισσας των Ελλήνων

5' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 10 Σεπτεμβρίου, στα πλαίσια του αφιερωματικού Έτους Ελλάδας και της Ρωσίας στην Θεσσαλονίκη στη λεωφόρο Βασιλίσσης Όλγας 2, θα πραγματοποιηθούν τα αποκαλυπτήρια του μνημείο υπέρ της Όλγας Βασίλισσας των Ελλήνων και Μεγάλης Δούκισσα της Ρωσίας, ως φόρος τιμής για το μεγάλο φιλανθρωπικό έργο της. Το μνημείο θα τοποθετηθεί δίπλα στην προτομή του συζύγου της του βασιλιά Γεώργιου Α´. Η γλυπτική σύνθεση φιλοτεχνήθηκε από τον Ρώσο γλύπτη Αντρέι Κορομπτσώφ και αρχιτέκτονα Κωνσταντιν Φωκιν και είναι φτιαγμένο από ορείχαλκο και γρανίτη, έχει διαστάσεις 1.90Χ1.90 και ύψος 3.56 μέτρα.

Στα αποκαλυπτήρια θα παρευρεθεί υψηλόφαθμος στέλεχος της ρωσικής κυβέρνησης ο Αναπληρωτης προθυπουργός Αρκάντι Ντβορκόβιτς, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Εθνικής Πολιτιστικής Αυτονομίας των Ελλήνων της Ρωσίας Ιβαν Σαββίδης, ο Δήμαρχος της Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και άλλοι καλεσμένοι απο την Ελλάδα και την Ρωσία.

Το παρόν έργο πραγματοποιείτε με την προσπάθεια της Ομοσπονδιακής Εθνικής Πολιτιστικής Αυτονομίας των Ελλήνων της Ρωσίας, του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Ι.Σαββίδη, της Ρωσικής Στρατιωτικής Ιστορικής Εταιρίας και του Δήμου της Θεσσαλονίκης.

Η μοίρα της Όλγας Βασίλισσας των Ελλήνων, Μεγάλης Δούκισσας της Ρωσίας αποτελεί ζωντανή γέφυρα η οποία ένωσε με δεσμούς αίματος την Ρωσία και την Ελλάδα. Η Όλγα γεννήθηκε στις 22 Αυγούστου 1851 στην οικογένεια του Μεγάλου Δούκα Κωνσταντίν Κωνσταντίνοβιτς, υιού του Νικόλαου Α΄Αυτοκράτορα της Ρωσίας.

Στις 26 Ιουνίου 1867 η δεκαεξάχρονη Μεγάλη Δούκισσα Όλγα, η ανιψιά του Αυτοκράτορα της Ρωσίας Αλέξανδρου Β΄, νυμφεύτηκε με τον νεαρό Βασιλιά της Ελλάδας τον Γεώργιο Α΄. Ο γάμος αυτός έπρεπε να σφίξει τις σχέσεις της Ρωσίας με την Ελλάδα, η οποία κατείχε σημαντική στρατηγική θέση στην Μεσόγειο.

Φιλανθρωπική δραστηριότητα

Πιστή χριστιανή και πολύτεκνη μητέρα, η Όλγα με ενθουσιασμό πού ασχολήθηκε με όλα τα είδη των φιλανθρωπικών δραστηριοτήτων, προκαλώντας στους Έλληνες σεβασμό. Την κοινωνική της δραστηριότητα η Όλγα άρχισε με τη δημιουργία της Συνέλευσης των Γυναικών, η οποία περιέλαβε τις δεσποινίδες και τις γυναίκες από τις επιφανέστερες ελληνικές οικογένειες. Έτσι η Όλγα πήρε υπό την επίβλεψη την συστηματική διαδικασία ανάπτυξης της εκπαίδευσης και της ανατροφής των γυναικών.

Στην Αθήνα με πρωτοβουλία της βασίλισσας Όλγας και με την αρωγή εθνικών ευεργετών του Συγγρού, Μαρασλή, Ράλλη, αλλά και των ρώσων αυτοκρατόρων χτίστηκε το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» το καλύτερο εκείνη την εποχή στην ανατολική Μεσόγειο και μεγαλύτερο έως τωρα στην Ελλάδα. Αργότερα με την συμβολή της χτίσθηκε στρατιωτικό νοσοκομείο και Ρωσικό στρατιωτικό νοσοκομείο στον Πειραιά. Με την πρωτοβουλία της Όλγας δημιουργήθηκαν Ελληνικές Σχολές των Αδελφών του Ελέους, ιδρύματα για άτομα με ειδικές ανάγκες και ορφανοτροφεία, και αναστηλώθηκαν μνημεία και κοιμητήρια. Επίσης χτίσθηκαν καινούριες εκκλησίες και πολλά παρεκκλήσια. Με υποτροφίες τις οι νέοι Έλληνες πήγαιναν για σπουδές στα καλύτερα πανεπιστήμια της Ευρώπης. Η Όλγα πέτυχε την οργάνωση του πρώτου σοφρονιστικού ιδρύματος για ανήλικους, οι οποίοι μέχρι τότε κρατούνταν σε φυλακές με ενήλικους, εκεί υπήρχε εκκλησία και σχολείο, κάτι που σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα έδειξε καλα αποτελέσματα.

Νοσοκομειακό κίνημα

Τα χρόνια του ρωσοτουρκικού πολέμου 1877-1878, και ιδιαίτερα η είσοδος της Ελλάδας στον πόλεμο, άλλαξαν ριζικά την συμπεριφορά της βασίλισσας Όλγας προς τους γύρο ανθρώπους. Αυτά τα χρόνια αφιερώθηκε πλήρως στην φιλανθρωπία. Στις 10 Ιουνίου 1877 με την πρωτοβουλία της ιδρύθηκε ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός όπου η ίδια βοηθουσε ως νοσοκόμα.

Η εργασία στα στρατιωτικά νοσοκομεία έγινε το κύριο έργο της ζωής. «Πιθανών είναι φυσιολογικό – έγραφε η Όλγα – ότι τα τρυφερά, και χαρούμενα πρόσωπα των αρρώστων μου, ζεσταίνουν την ψυχή μου. Όλο και περισσότερο συνειδητοποιώ ότι το στοιχείο μου είναι το νοσοκομείο…!».

Σχέση με τον λαό

Με τον απλό λαό η Βασίλισσα Όλγα γνωρίστηκε από κοντά κατά τη διάρκεια τον πολλών ταξιδιών της και ιδιαίτερα στους καιρούς των πολέμων και των φυσικών καταστροφών. «Είναι καταπληκτικό το πόσο κοντά με έφεραν με τον λαό τα τελευταία γεγονότα – έγραφε η Βασίλισσα των Ελλήνων – αυτός λαός είναι καταπληκτικός…». Σ’ μια άλλη επιστολή έγραφε: «Παρατηρώ ένα πράγμα, πολύ σπουδαίο: κατά τη διάρκεια ενός χρόνου που διαρκεί αυτός ο πόλεμος και των δοκιμασιών και συμφορών που έφερε, συνδέθηκα με την Ελλάδα ποιο δυνατά, απ΄ ότι όλα τα προηγούμενα 30 χρόνια…, με τον λαό έχω γίνει ένα, συγγενεύτηκα μ’ αυτόν και μου είναι αγαπητός – η αιτία αυτού είναι οι διάφοροι Παύλοι, Κώστοι, Μήτσοι, Γιάννηδες και άλλοι».

Η Όλγα με όλη τη καρδιά συμπονούσε τους Έλληνες. Σ’ ένα από τα γράμματα της προς το αδερφό της Μέγα Δούκα Κωνσταντίν Κωνσταντίνοβιτς, έγραφε: «αν ήξερες, τι δυνατή φλόγα καίει μέσα μου για να είμαι ανεξάρτητη, για να κυκλοφορώ και ταξιδεύω μόνη μου, όπου θέλω και όποτε θέλω, για να βοηθάω, να παρηγορώ, να επιδένω πληγές, να υπηρετώ αυτούς τους δυστυχισμένους. Αν ήξερες, τι σιχαμερό είναι να πίνεις και να τρως διάφορα πιάτα στο γέυμα, όταν μόλις τώρα έβλεπα πως τα μικρά παιδιά τρώνε μόνο ένα ξερό ψωμί, πως τα μωρά πεθαίνουν επειδή οι μάνες δεν έχουν γάλα λόγω της έλλειψης τροφής… Έχω σιχαθεί να στολίζομαι, νιώθω τον εαυτό μου καλά μόνο όταν φοράω το παλιό μαύρο φόρεμα, όταν δεν ξεχωρίζω από την φτώχια που με περιβάλλει». 

Η ζωή της Βασίλισσας Όλγας ήταν τραγική, είδε την άνοδο και την πτώση του Ελληνικού βασιλικού οίκου, αλλά και το τέλος της δυναστείας των Ρωμανώφ. Όλη τη ζωή της η Όλγα υπηρετούσε την Ελλάδα και αγαπούσε την Ρωσία, αλλά το τέλος της ζωής της το βρήκε μακριά από τις χώρες για το καλό των οποίων έζησε. Η Βασίλισσα Όλγα πέθανε στην Γαλλία στις 18 Ιουνίου 1926 σε ηλικία 74 ετών, και ενταφιάστηκε στην Ιταλία. Μετά από 10 χρόνια, στις 17 Νοεμβρίου 1936 τα λείψανα της μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα και ενταφιάστηκαν στο βασιλικό κοιμητήριο στο Τατόι. 

Η μνήμη για τα φιλανθρωπικά έργα της Βασίλισσας Όλγας διαιωνίστηκε στις ονομασίες των κεντρικών λεωφόρων στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη. Μπροστά από το νοσοκομείο Ευαγγελισμός τοποθετήθηκε μνημείο από λευκό μάρμαρο. Μια από τις πτέρυγες του Γηροκομείου των Αθηνών φέρει το όνομα «Βασίλισσα Όλγα» ενώ μπροστά στην κεντρική είσοδο βρίσκετε μνημείο από λευκό μάρμαρο. Την αγάπη της Όλγας για το ναυτικό οι Έλληνες διαιώνισαν δίνοντας το όνομα της στο πολεμικό πλοίο.

Το φιλανθρωπικό έργο της Όλγας δείχνει ότι οι ανθρώπινες αρετές της ήταν ποιο μεγάλες από τον βασιλικό της τίτλο. Όλη τη ζωή της αφιέρωσε στην φιλανθρωπία, ξεκινώντας από την κατασκευή μεγάλων ιδρυμάτων έως τις προσευχές αγάπης και παρηγοριάς στις κλίνες των τραυματισμένων στρατιωτών.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή