Φθινοπωρινές πρεμιέρες των αθηναϊκών θεάτρων

Φθινοπωρινές πρεμιέρες των αθηναϊκών θεάτρων

5' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ρυθμούς εντατικής προετοιμασίας για τη νέα καλλιτεχνική περίοδο βρίσκονται τα αθηναϊκά θέατρα, τα περισσότερα εκ των οποίων σηκώνουν επίσημα αυλαία στα μέσα του φθινοπώρου. Ωστόσο, ο Σεπτέμβριος είναι κάθε άλλο παρά «αδιάφορος» μήνας για το θεατρόφιλο κοινό της πόλης, που θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει ορισμένες από τις επιτυχίες της περασμένης σεζόν, κάποιες καινούριες παραγωγές, αλλά και αξιόλογες αφίξεις από το εξωτερικό. Εισιτήρια για τις παραστάσεις του Οκτωβρίου διατίθενται ήδη από τα θέατρα που έχουν ανακοινώσει το φετινό τους πρόγραμμα, ενώ τα υπόλοιπα θα αποκαλύψουν τι ετοιμάζουν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

Από τις 19 έως τις 22 Σεπτεμβρίου θα βρίσκεται στην Αθήνα το διεθνώς αναγνωρισμένο ρωσικό φεστιβάλ Saint Petersburg Theatre Season, το οποίο θα φιλοξενηθεί στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου και στη Σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη» στο Θέατρο Ρεξ. Το Θέατρο Priyut Komedianta θα ανεβάσει μια διαφορετική εκδοχή των «Αδελφών Καραμάζοφ» του Ντοστογιέφσκι, με τίτλο «Brothers», το Baltic House καταπιάνεται με τον «Μάκβεθ» και το Θέατρο Lensovet παρουσιάζει το έργο «The city. The marriage. Gogo». Η πρεμιέρα της πρώτης παραγωγής του Εθνικού για τη νέα σεζόν, «Δωδέκατη Νύχτα» του Σαίξπηρ σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά, αναμένεται μέσα στον Οκτώβριο, όπως επίσης και η έναρξη παραστάσεων του «Ευτυχισμένου Πρίγκηπα» του Οσκαρ Ουάιλντ στην Παιδική Σκηνή, καθώς και του έργου «Στέλλα κοιμήσου» των Βαγγέλη Μουρίκη και Γιάννη Οικονομίδη στη Νέα Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος».

Στο Δημοτικό Πειραιά

Στις 21 Σεπτεμβρίου σηκώνει αυλαία το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά με την περσινή επιτυχία «Φάουστ» του Γκαίτε σε σκηνοθεσία της Κατερίνας Ευαγγελάτου, με πρωταγωνιστές τους Νίκο Κουρή και Αργύρη Παντζάρα, που επιστρέφει για 20 παραστάσεις (προπώληση στα ταμεία του θεάτρου και στο www.ticketservices.gr).

Την παράσταση, που «εγκαινίασε» τον περασμένο Ιανουάριο τις εκδηλώσεις για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης στο Βρότσλαβ της Πολωνίας, θα φιλοξενήσει από τις 22 έως τις 25 Σεπτεμβρίου η κεντρική σκηνή του Θεάτρου Τέχνης. Ο Πέτρος Σεβαστίκογλου υπογράφει τη σκηνοθεσία του «Ιnsenso» του Δημήτρη Δημητριάδη, με την Αλεξάνδρα Καζάζου στον ρόλο της γυναίκας που παρανοεί από έρωτα (προπώληση στα ταμεία του θεάτρου και στο www.viva.gr). Aκολουθεί, από την 1η Οκτωβρίου και για 14 παραστάσεις, το «Young Lear» σε σύλληψη και σκηνοθεσία της Ιόλης Ανδρεάδη. Η παράσταση πρωτοπαρουσιάστηκε το καλοκαίρι που πέρασε στο Φεστιβάλ Αθηνών (προπώληση στο www.ticketservices.gr).

Το έργο του Αμερικανού συγγραφέα Ντον Νίγκρο ανεβάζουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα οι σκηνοθέτιδες και ηθοποιοί Μίνα Αδαμάκη και Μαρία Κατσανδρή, από τις 20 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο «Αγγέλων Βήμα».

Αρκετά χρόνια μετά τον τελευταίο τους μεγάλο ρόλο, δύο ξεπεσμένες ντίβες του σινεμά δέχονται την πρόταση να πρωταγωνιστήσουν στην αναβίωση του θρίλερ «Τι απέγινε η Μπέιμπυ Τζέιν», όμως τα πράγματα περιπλέκονται όταν η ζωή τους αρχίζει να θυμίζει την ταινία.

Ποικιλία έργων Ελλήνων και ξένων συγγραφέων περιλαμβάνει το φετινό πρόγραμμα του Από Μηχανής Θεάτρου, αρχίζοντας στις 25 Σεπτεμβρίου με την «8η Ημέρα» του Βίργκιλ Γκεοργκίου σε απόδοση και σκηνοθεσία του Ηλία Κουνέλα. Πρόκειται για την αληθινή ιστορία του πατέρα του συγγραφέα, ενός φτωχού ιερέα σε ένα ορεινό χωριό της Μολδαβίας, ο οποίος αποφασίζει να ενταφιάσει έναν άγνωστο νεκρό εν καιρώ πολέμου. Ακολουθούν το μουσικοθεατρικό «Pieta», σε κείμενο, σκηνοθεσία και μουσική του Γιώργου Στεφανάκη (9/10), «Ο πίθηκος του Κάφκα» του Κόλιν Τίβαν, βασισμένος στη «Μεταμόρφωση», σε σκηνοθεσία του Ακι Βλουτή (14/10), τα μονόπρακτα «Αλέ ρετούρ» και «Βαρώσια 13 Ιουλίου» της Αλεσάντρα Μπαντέα, σε μια ενιαία παράσταση με τίτλο «No man’s land» υπό τη σκηνοθετική επιμέλεια του Γιώργου Λύρα, και η θεατρική μεταφορά της νουβέλας «Μηχανικοί Καταρράκτες» της Σώτης Τριανταφύλλου με την υπογραφή του σκηνοθέτη Σταμάτη Πατρώνη (24/10).

Στη σκηνή του θεάτρου «104» μεταφέρεται από τις 24/9 η παράσταση που πήρε το δεύτερο βραβείο στο Scratch Night του Bob Theater Festival 2016. Η ομάδα «Απτερον» αφηγείται «Βρώμικα Παραμύθια» εμπνευσμένα από τη νεοελληνική παράδοση σε σκηνοθεσία της Θάλειας Γρίβα. Μέσα στον Οκτώβριο αναμένεται η έναρξη των επιτυχιών της προηγούμενης καλλιτεχνικής περιόδου, «Ο Φίλιπ Γκλας αγοράζει μια φραντζόλα ψωμί», της ομάδας «ΑΤΟΝΑλ», και το παιδικό «Δεν είμαι φλαμίνγκο» του Πέτρου Κουμπλή.

Μετά τα sold out της προηγούμενης χρονιάς, η θεατρική μεταφορά του διηγήματος του Παπαδιαμάντη «Η Νοσταλγός» σε σκηνοθεσία της Αννας Παπαμάρκου επαναλαμβάνεται στο Θέατρο «Αλκμήνη» από τις 26 Σεπτεμβρίου και για 18 παραστάσεις. Πρωταγωνιστεί η Αριέττα Μουτούση πλαισιωμένη από τη Μαρία Λογοθέτη και τον Δημήτρη Λιόλιο.

Ακόμα, ο Θανάσης Τσαλταμπάσης και η Μαρίνα Καλογήρου επιστρέφουν από τις 29 του μήνα στη σκηνή του Θεάτρου «Ιλίσια Βολανάκης» για να ερμηνεύσουν ξανά τους 18 ρόλους στην κωμωδία της Λεονόρ Κονφινό «Ring» (προπώληση στο www.ticketservices.gr). Την επομένη, στις 30/9, σηκώνει αυλαία το θέατρο «Αβατον» με το κωμικό θρίλερ «Γύρισε πίσω», σε σκηνοθεσία της Βίκυς Αδάμου και κείμενο της Χριστίνας Σαμπανίκου.

Βιρτζίνια Γουλφ

Στις 30 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η πρεμιέρα του «Ορλάντο» της Βιρτζίνια Γουλφ σε διασκευή και σκηνοθεσία Ιώς Βουλγαράκη, που θα παίζεται στο θέατρο «Skrow» έως τις αρχές Δεκεμβρίου. Λίγες ημέρες αργότερα, στις 3 Οκτωβρίου, η συλλογή διηγημάτων του Δημοσθένη Παπαμάρκου «ζωντανεύει» για δεύτερη φορά υπό τη σκηνοθετική επιμέλεια του Θανάση Δόβρη.

Τον Οκτώβριο θα ανοίξουν τις πόρτες τους τα «Αθηναϊκά Θέατρα» με πρώτο το «Αλίκη», όπου από τις 5 Οκτωβρίου θα παίζεται για δεύτερη χρονιά το «Για Ονομα…» των Matthieu Delaporte και Alexandre de la Patellière σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη. Ακολουθούν το «Ψέμα» του Florian Zeller σε σκηνοθεσία Θοδωρή Αθερίδη, ο οποίος πρωταγωνιστεί μαζί με τη Σμαράγδα Καρύδη και τη Μυρτώ Αλικάκη στο Θέατρο «Παλλάς» (7/10), η «Δεύτερη Φωνή» των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη στο Θέατρο «Αποθήκη» (14/10) και το «Από τη σιωπή ώς την άνοιξη» του Λεωνίδα Προυσαλίδη σε σκηνοθεσία της Λίλλης Μελεμέ (19/10).

Με τον ευφάνταστο «Μικρό Χίτλερ» του Αρνολντ Μπέρνφελντ σε σκηνοθεσία και ερμηνεία των Γεράσιμου Μιχελή και Γιώργου Χριστοδούλου και την «Η Ωραία του Πέραν», βασισμένη στο ρομάντζο του Δ. Παπαδοπούλου, σε σκηνοθεσία Θεοδώρας Καπράλου και Γιώργου Παπαγεωργίου, εγκαινιάζει το Θέατρο του Νέου Κόσμου τη νέα σεζόν στις 3 Οκτωβρίου. Δύο ημέρες αργότερα θα κάνει πρεμιέρα το «Δάνειο» του Τζόρντι Γκαλθεράν σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου και Παντελή Δεντάκη, το οποίο επαναλαμβάνεται για μικρό αριθμό παραστάσεων.

Τέλος, το «Εγκλημα και τιμωρία» του Ντοστογιέφσκι επιστρέφει για δεύτερη χρονιά στο θέατρο «Ανεσις» από τις 5 Οκτωβρίου, πάντα σε διασκευή και σκηνοθεσία Λεβάν Τσουλάτζε και με πρωταγωνιστές τους Ιεροκλή Μιχαηλίδη και Τάσο Ιορδανίδη (προπώληση στο www.viva.gr).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή