Ματιές στον κόσμο

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Ποιος γράφει ακόμη στο χέρι;

Το μάθημα της καλλιγραφίας ακούγεται σήμερα ως εκκεντρική παραδοξότητα στους περισσότερους. Ωστόσο, δεν είναι μακρινή η εποχή που τα παιδιά μάθαιναν να ενώνουν καλλιγραφικά τα γράμματα και εύκολα μπορούσε κανείς να ξεχωρίσει αν ένα χειρόγραφο είναι γραμμένο από Αμερικανό, Γερμανό ή Ιταλό. Τώρα, ακόμη και οι ιδιόχειρες υπογραφές μοιάζουν όλες με την ίδια μουντζούρα… Αλλά η συγγραφέας Anne Trubek έχει μιαν ενδιαφέρουσα άποψη, την οποία αναλύει στο βιβλίο της «Η ιστορία και το αβέβαιο μέλλον της ιδιόχειρης γραφής» («The History and Uncertain Future of Handwriting», εκδ.Bloomsbury). Με ιστορική γνώση της καταγωγής της γραφής αλλά και της επίδρασης των χειρογράφων στην εξέλιξη του πολιτισμού, η Anne Trubek υποστηρίζει ότι απλώς περνάμε σε μιαν άλλη φάση του πολιτισμού. Εχοντας επίγνωση των αρετών της καλλιγραφίας, η Anne Trubek παρακάμπτει απλώς τις φωνές που μιλούν για παρακμή.

ΠΕΚΙΝΟ

Το πνεύμα του Μάο

Μία τεράστια ελαιογραφία ενός πορτρέτου του Μάο Τσετούνγκ δεσπόζει στο Εκθεσιακό Κέντρο του Πεκίνου, όπου πραγματοποιείται επετειακή έκθεση με αφορμή τα 40 χρόνια από τον θάνατο του Κινέζου ηγέτη. Τα πορτρέτα του Μάο συνθέτουν τη γνώριμη σε όλον τον κόσμο συμβολική εικονογραφία του κινεζικού ολοκληρωτισμού. Η έκθεση παρουσιάζει κυρίως εκδοχές της μορφής του Μάο.

ΛΟΝΔΙΝΟ

Το νέο βιβλίο του Ιαν Μακ Γιούαν

Εχει ένα τεράστιο διεθνές κοινό, γι’ αυτό και ο νέος τίτλος από τον Βρετανό συγγραφέα Ιαν Μακ Γιούαν, που κυκλοφορεί αυτές τις ημέρες, είχε χιλιάδες προαγορές. Το «Nutshell» (εκδόσεις Nan A. Talese) είναι ένα σύντομο μυθιστόρημα μυστηρίου 208 σελίδων, αλλά με τον ιδιαίτερο εκείνο τρόπο του Ιαν Μακ Γιούαν. Είναι ένας άλλος τρόπος, με τον οποίο προχωράει στην ανατομία των σχέσεων.

HΠΑ

Mπρους Σπρίνγκστιν, εκ των έσω

Τα τελευταία επτά χρόνια, ο 67χρονος πλέον Μπρους Σπρίνγκστιν ασχολείται με την αυτοβιογραφία του. Εγραφε, ανακεφαλαιώνοντας, αναθεωρώντας, προεκτείνοντας, με «εντιμότητα και χιούμορ». Το βιβλίο (σκληρό εξώφυλλο, ebook και audiobook) είναι έτοιμο να κυκλοφορήσει στη διεθνή αγορά στις 27 Σεπτεμβρίου από τον εκδοτικό οίκο Simon & Schuster. Λέει ο ίδιος: «Μία από τις ερωτήσεις που μου έκαναν ξανά και ξανά είναι “πώς τα καταφέρνω”… Σε αυτές τις σελίδες επιχειρώ να φωτίσω όχι μόνο το πώς, αλλά κυρίως το γιατί». Η περιοδεία του αυτήν την εποχή συνεχίζεται στις ΗΠΑ.

ΛΟΝΔΙΝΟ

Η συλλογή του Brian Sewell

Στις 27 Σεπτεμβρίου δημοπρατείται από τον οίκο Christie’s στο Λονδίνο η περίφημη συλλογή έργων τέχνης του Brian Sewell (1931-2005). Υπήρξε διάσημος και «προκλητικός» κριτικός τέχνης, βραβευμένος δημοσιογράφος και συγγραφέας με πτυχίο Ιστορίας της Τέχνης από το Cortauld Institute. Από το 1958 έως το 1967 εργαζόταν ως ειδικός στον οίκο Christie’s. Η υπό δημοπράτηση συλλογή περιλαμβάνει 200 έργα τέχνης, ανάμεσα στα οποία και έργα μεγάλων δασκάλων, καθώς και βρετανική τέχνη των τελευταίων 150 ετών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή