Απετράπη στο παρά πέντε νέα τρομοκρατική επίθεση στη Γαλλία

Απετράπη στο παρά πέντε νέα τρομοκρατική επίθεση στη Γαλλία

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο παρά πέντε απετράπη νέα επίθεση στον σιδηροδρομικό σταθμό Gare de Lyon του Παρισιού. Οπως ανακοίνωσε ο εισαγγελέας του Παρισιού Φρανσουά Μολέν ένα όχημα παγιδευμένο με εκρηκτικά εντοπίστηκε στην καρδιά του Παρισιού τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή.

Ειδικότερα, το αυτοκίνητο βρέθηκε πλησίον του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων και μετέφερε φιάλες υγραερίου ενώ βρέθηκαν και ίχνη πετρελαίου εσωτερικής καύσης.

«Ένα τσιγάρο που δεν είχε καπνιστεί ολόκληρο», με το οποίο φαίνεται πως ήθελαν να βάλουν φωτιά και να πυροδοτήσουν τα εκρηκτικά, εντοπίστηκε επίσης στο σημείο, υπογράμμισε ο εισαγγελέας.

Τρεις γυναίκες, η μία εκ των οποίων ορκίστηκε πίστη στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, συνελήφθησαν την Πέμπτη ενώ ετοιμάζονταν να διαπράξουν ένα σφοδρό τρομοκρατικό χτύπημα.

«Πρόθεση αυτής της ομάδας ήταν ξεκάθαρα να διαπράξει μια επίθεση» υπογράμμισε σήμερα ο εισαγγελέας του Παρισιού Φρανσουά Μολέν επισημαίνοντας ότι οι νεαρές γυναίκες καθοδηγούνταν από τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους που βρίσκονταν στη Συρία.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ, οι ερευνητές κατέληξαν σε πολλούς υπόπτους, ενώ στην κορυφή της λίστας ήταν η κόρη του ιδιοκτήτη του οχήματος, Ινές Μαντανί.

Γνώριμη στις υπηρεσίες πληροφοριών της Γαλλίας λόγω της πρόθεσής της να φύγει για τη Συρία, η νεαρή γυναίκα, ηλικίας 19 ετών, διατηρούσε επαφές με Βέλγους που είχαν ριζοσπαστικοποιηθεί και βρισκόταν στο μικροσκόπιο των αρχών την χώρας, μετέδωσε το βελγικό τηλεοπτικό δίκτυο RTBF.

Συνελήφθη την Πέμπτη το βράδυ μαζί με δύο φέρομενες συνεργούς της- την Αμέλ (39 ετών) και τη Σαρά (23 ετών)- στο νοτιοανατολικό Παρίσι. Η ύποπτη τραυματίστηκε από σφαίρα ενώ όρμησε εναντίον ενός αστυνομικού, οπλισμένη με μαχαίρι. Πάνω της βρέθηκε μια επιστολή όπου ορκιζόταν πίστη στο Ισλαμικό Κράτος, διευκρίνισε ο Μολέν.

Η Σαρά ήταν γνωστή «για στενές διασυνδέσεις με τζιχαντιστικές οργανώσεις» υπογράμμισε ο εισαγγελέας. Ήταν «πρώην μνηστή του Λαροσί Αμπαλά» που είχε δολοφονήσει δύο αστυνομικούς τον Ιούνιο προτού τον σκοτώσουν, κατόπιν του Αντέλ Κερμίς, του δράστη της δολοφονίας ενός ιερέα τον Ιούλιο, όπως αποκαλύφθηκε.

Ο εισαγγελέας του Παρισιού, που είχε ήδη προειδοποιήσει «για τα πολύ ανησυχητικά προφίλ» ορισμένων νεαρών κοριτσιών μεταξύ των επίδοξων τζιχαντιστών, σημείωσε σήμερα ότι η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος χρησιμοποιούσε «όχι μόνο άνδρες αλλά επίσης και γυναίκες, που ενημερώνονται και εξυφαίνουν τα σχέδιά τους εξ αποστάσεως».

Ο σύντροφος μίας από τις τρεις ύποπτες, γνωστός για σχέσεις με το ριζοσπαστικοποιημένο ισλάμ, συνελήφθη επίσης την Πέμπτη το βράδυ στο Μιρό, στα δυτικά προάστια του Παρισιού.

«Μια επίθεση απετράπη» και «μια οργάνωση εξαρθρώθηκε, όμως υπάρχουν κι άλλοι» τόνισε σήμερα ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ από την Αθήνα.

Συνολικά 59 γυναίκες έχουν συλληφθεί στη Γαλλία με κατηγορίες περί τρομοκρατίας, από συνολικά 280 συλληφθέντες, σύμφωνα με τον Μολέν.

Πολλές εκατοντάδες Γάλλοι και Βέλγοι έχουν ενταχθεί στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους και το Παρίσι απειλείται από αντίποινα λόγω της συμμετοχής του στο διεθνή συνασπισμό που βομβαρδίζει τη Συρία και το Ιράκ.

«Θα βρεθούμε κάποια στιγμή αντιμέτωποι με τη μαζική επιστροφή» αυτών των μαχητών, προειδοποίησε ο Φρανσουά Μολέν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή