Eurogroup: «Κλείστε τα προαπαιτούμενα όσο το δυνατόν γρηγορότερα»

Eurogroup: «Κλείστε τα προαπαιτούμενα όσο το δυνατόν γρηγορότερα»

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΠΟΣΤΟΛΗ – ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ. «Oλοκληρώστε τα προαπαιτούμενα όσο το δυνατόν γρηγορότερα», ήταν το μήνυμα των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στον κ. Τσακαλώτο κατά τη διάρκεια του χθεσινού Eurogroup. «Χρειάζεται ακόμη δουλειά για την ολοκλήρωση των προαπαιτουμένων», δήλωσε ο αρμόδιος επίτροπος κ. Μοσκοβισί, σχολιάζοντας ότι, ενώ έχει γίνει κάποια πρόοδος, «θα θέλαμε να είχαμε δει περισσότερη».

«Καταγράψαμε τι πρέπει να γίνει και το γενικό συναίσθημα των υπουργών ήταν πως δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος από το χρονοδιάγραμμα το οποίο συμφωνήσαμε τον περασμένο Μάιο», είπε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, τονίζοντας την κρισιμότητα των επόμενων εβδομάδων.

Η ελληνική πλευρά, μέσω του κ. Τσακαλώτου, διαβεβαίωσε τους υπόλοιπους υπουργούς Οικονομικών ότι όλα τα προαπαιτούμενα θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και έτσι θα μπορέσει να ξεκινήσει γρήγορα η δεύτερη αξιολόγηση και η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Για την ελληνική πλευρά είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προχωρήσει η συζήτηση αυτή και να συμφωνηθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που θα το καταστήσουν βιώσιμο.

Κυβερνητική πηγή επεσήμανε αυτή την ανάγκη, δηλαδή την εκτέλεση και διευθέτηση των μέτρων για το χρέος πριν από το τέλος του έτους. Με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης θα εκταμιευθεί και η δόση των 2,8 δισ., εκ των οποίων πάνω από 1 δισ. θα χρησιμεύσει για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών που θα δώσουν μια ανάσα στην ελληνική οικονομία.

Συγχρόνως, η γρήγορη ολοκλήρωση των προαπαιτουμένων θα «ενισχύσει την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία», όπως ανέφερε το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μ. Κερέ. Ο ίδιος έκανε έκκληση να ολοκληρωθούν γρήγορα τα προαπαιτούμενα που έχουν σχέση με την ενέργεια και τις αποκρατικοποιήσεις και σημείωσε ως θετικό το γεγονός ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδος μείωσε τον ELA, ένδειξη ότι η πρόσβαση των τραπεζών αποκαθίσταται σταδιακά. Σε σχέση με το χρέος, ο κ. Ντάισελμπλουμ διευκρίνισε ότι «δεν έγιναν λεπτομερείς συζητήσεις» και περιέγραψε το χρονοδιάγραμμα μέχρι την εμπλοκή του ΔΝΤ, το οποίο χαρακτήρισε «ιδιαίτερα συνεργάσιμο πλέον».

Ο επικεφαλής του ESM κ. Ρέγκλινγκ υπενθύμισε ότι από τα 10,3 δισ. ευρώ της δεύτερης δόσης του προγράμματος, τα 7,5 δισ. ευρώ έχουν ήδη εκταμιευθεί πριν από το καλοκαίρι και απομένουν 2,8 δισ., τα οποία πρέπει να εκταμιευθούν πριν από το τέλος Οκτωβρίου, καθώς τότε λήγει η περίοδος διαθεσιμότητάς τους.

Για την υπόθεση της δίωξης του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι πρόκειται για μια «ατυχή κατάσταση» και υπενθύμισε τη δήλωση του κ. Γιώργου Χουλιαράκη στο ελληνικό Κοινοβούλιο για την αξιοπιστία της στατιστικής αρχής. Ο κ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι η Eurostat έχει επικυρώσει τα στοιχεία και «όλοι μας τα εμπιστευόμαστε, δεν δεχόμαστε καμία κριτική για την αξιοπιστία των στοιχείων». «Σας θυμίζω ότι όλα αυτά έγιναν πριν αναλάβει αυτή η κυβέρνηση και είναι σαφές ότι κυβέρνηση αποδέχεται τα στοιχεία», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, σε σχέση με το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει καμία συζήτηση. Ο κ. Ντάισελμπλουμ απέφυγε να σχολιάσει το αίτημα του Νότου για μείωση της λιτότητας, την οποία χαρακτήρισε θεωρητική συζήτηση, εξηγώντας ότι η προσπάθεια για στέρεα δημόσια οικονομικά δεν μπορεί να είναι εφήμερη επιδίωξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή