Στις αγορές με τις μεγαλύτερες απώλειες το ελληνικό χρηματιστήριο

Στις αγορές με τις μεγαλύτερες απώλειες το ελληνικό χρηματιστήριο

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mε συνολικές απώλειες 10,48% από την αρχή του 2016, το Χρηματιστήριο Αθηνών συγκαταλέγεται στις αγορές με τις μεγαλύτερες απώλειες.

Δεν άλλαξε τίποτα στην πορεία της αγοράς μετοχών την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου. Η αρνητική εικόνα στις συναλλαγές και η έλλειψη επενδυτικού ρίσκου από ξένα και λιγότερο από εγχώρια θεσμικά σχήματα δεν μετέβαλαν στο ελάχιστο την κατεύθυνση του Χρηματιστηρίου, που κινείται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Η καθίζηση των ημερήσιων συναλλαγών χαμηλότερα των 20 εκατ. ευρώ, με το αρνητικό ρεκόρ για φέτος να έχει καταγραφεί στο ύψος των 13,31 εκατ. ευρώ (συνεδρίαση 17 Αυγούστου), αποτυπώνει την παγερή αδιαφορία των ξένων χαρτοφυλακίων. Ταυτόχρονα, σε σύνολο 217 εισηγμένων το επενδυτικό ενδιαφέρον εξαντλείται στις τέσσερις συστημικές τραπεζικές μετοχές και σε ακόμη πέντε εμποροβιομηχανικές μετοχές, των οποίων πλέον η μεγαλύτερη δραστηριότητα κατευθύνεται στο εξωτερικό. Η εβδομάδα ξεκίνησε αρνητικά, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί 0,66% στις 578,27 μονάδες. Αρνητικοί πρωταγωνιστές οι τραπεζικές μετοχές, με τις μεγαλύτερες απώλειες να σημειώνουν οι τίτλοι της Eurobank (-3,23%), της Alpha Bank (-2,72%) και ακολούθησαν οι μετοχές της τράπεζας Πειραιώς (-2,63%) και της Εθνικής τράπεζας που υπέστη απώλειες 2,44% και έκλεισε στα 0,20 ευρώ. Η αξία των συναλλαγών στη συνεδρίαση της Δευτέρας παρέμεινε σε υποτονικά επίπεδα και δεν ξεπέρασε τα 19 εκατ. ευρώ.

Με οριακά κέρδη 0,04% ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Τρίτης και τον Γενικό Δείκτη να διαμορφώνεται στις 578,49 μονάδες. Η θετική αντίδραση της αγοράς περισσότερο οφείλεται σε κινήσεις βραχυπρόθεσμων τοποθετήσεων από τα hedge funds και λιγότερο σε αλλαγή κατεύθυνσης της αγοράς. Ικανοποιητικά κέρδη σημείωσαν οι μετοχές του ΟΤΕ (3,20%), της Jumbo (1,66%) και των Ελληνικών Χρηματιστηρίων (1,60%). Αντίθετα, οι πωλήσεις διατηρήθηκαν στις τραπεζικές μετοχές αλλά με λιγότερη ένταση. Η κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου στις 6 Σεπτεμβρίου 2016 είχε διαμορφωθεί στα 41,463 δισ. ευρώ από 47,233 δισ. ευρώ που ήταν η αξία της αγοράς στη λήξη της περυσινής χρονιάς. Την Τετάρτη επανήλθαν οι πωλητές στο Χρηματιστήριο και οδήγησαν σε πτώση 0,59% τον Γενικό Δείκτη που υποχώρησε στις 575,06 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 25,523 εκατ. ευρώ. Ρευστοποιήσεις εκδηλώθηκαν κυρίως για τις μετοχές των Ελληνικών Χρηματιστηρίων (-3,15%), της Alpha Bank (-2,84%), της τράπεζας Πειραιώς (-2,01%). Αντίθετα στο πτωτικό ρεύμα έκλεισαν οι τίτλοι της Jumbo (1,81%) και της Coca Cola (1,26%).

Eνισχύθηκαν οι ρευστοποιήσεις στη συνεδρίαση της Πέμπτης, με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει απώλειες 1,47% και να κλείνει στις 566,58 μονάδες. Ο τζίρος ανήλθε στα 30,219 εκατ., με τη χρηματιστηριακή αξία να υποχωρεί στα 40,713 δισ. ευρώ. Οι εντολές πώλησης είχαν επίκεντρο τις μετοχές της Coca Cola HBC (-5,12%), του Ελλάκτωρα (-4,07%) και της Folli Follie Group (-3,09%).

Την Παρασκευή επικράτησε επενδυτική άπνοια. Είναι αξιοσημείωτο ότι ο τζίρος δεν είχε ξεπεράσει τα 10 εκατ. ευρώ μέχρι τις 3 το μεσημέρι, ακριβώς δύο ώρες πριν από τη λήξη των συναλλαγών. Οι επενδυτές θα επανέλθουν στην αγορά από την ερχόμενη Δευτέρα, έχοντας αξιολογήσει τα πεπραγμένα του Eurogroup στην Μπρατισλάβα. Πάντως, υπό τις παρούσες συνθήκες στασιμότητας που χαρακτηρίζει την εγχώρια οικονομία, είναι αδύνατο να αυτονομηθεί η χρηματιστηριακή αγορά. Τα μηνύματα εξάλλου που εκπέμπονται από τα εξαμηνιαία αποτελέσματα των εισηγμένων που ανακοινώνονται αυτή την περίοδο, δείχνουν μία κόπωση των επιχειρήσεων να διατηρήσουν τα μερίδια αγοράς τους και τη λειτουργική τους κερδοφορία στην Ελλάδα, εφόσον δεν υποστηρίζονται από δραστηριότητες στο εξωτερικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή