Ιστορική φωτογραφία «δοκιμάζει» το Facebook

Ιστορική φωτογραφία «δοκιμάζει» το Facebook

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Νορβηγίδα πρωθυπουργός συντάχθηκε το πρωί της Παρασκευής με την εκστρατεία που διοργανώνει μία νορβηγική εφημερίδα κατά της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης Facebook, την οποία κατηγορεί για λογοκρισία, επειδή απαγόρευσε την ανάρτηση μιας διάσημης ιστορικής φωτογραφίας από τον πόλεμο του Βιετνάμ, που απεικονίζει ένα μικρό γυμνό κορίτσι να προσπαθεί να σωθεί από τις βόμβες ναπάλμ.

Το Facebook κατέβασε τη φωτογραφία που είχε αναρτηθεί στους προσωπικούς λογαριασμούς πολλών Νορβηγών συγγραφέων αλλά και εκδοτικών επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων και ο λογαριασμός της εφημερίδας Aftenposten.

Η φωτογραφία ελήφθη το 1972 από τον βραβευμένο με βραβείο Πούλιτζερ Νικ Ουτ, του ειδησεογραφικού πρακτορείου Associated Press, και απεικονίζει παιδιά που τρέχουν ουρλιάζοντας για να σωθούν, ενώ στο επίκεντρο βρίσκεται το ολόγυμνο κορίτσι.

Η Aftenposten κυκλοφόρησε την Παρασκευή με πρωτοσέλιδη τη φωτογραφία και ένα λογότυπο του Facebook αλλά και μία ανοικτή επιστολή στον Μαρκ Ζούκερμπεργκ, τον ιδρυτή της δημοφιλούς ιστοσελίδας, στην οποία σημειώνεται ότι η ιστοσελίδα του υποσκάπτει τη δημοκρατία.Η συντηρητική πρωθυπουργός της Νορβηγίας, Ερνα Σόλμπεργκ, με τη σειρά της ανάρτησε την εν λόγω φωτογραφία στον δικό της λογαριασμό στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, επισημαίνοντας ότι σηματοδότησε μία εποχή και βοήθησε στην αλλαγή του ρου της παγκόσμιας ιστορίας. Ωστόσο και εδώ η φωτογραφία εξαφανίστηκε.

«Το Facebook σφάλλει όταν λογοκρίνει τέτοιες φωτογραφίες. Περιορίζει την ελευθερία του λόγου», έγραψε σε ανάρτησή της η Σόλμπεργκ. «Λέω ναι στον υγιή, ανοικτό και ελεύθερο διάλογο, τόσο διαδικτυακά όσο και σε οποιοδήποτε άλλο φόρουμ. Ομως σε αυτή τη μορφή της λογοκρισίας λέω όχι». Ταυτόχρονα, η Σόλμπεργκ στην ανάρτησή της επαινεί την ιστοσελίδα επειδή έκανε ό,τι μπορούσε για την καταπολέμηση της παιδικής πορνογραφίας και την κακοποίηση των ανηλίκων.

Οπως επισημαίνει η εφημερίδα Aftenposten στο κύριο άρθρο της, το Facebook θα πρέπει να μπορεί να διακρίνει ανάμεσα στην παιδική πορνογραφία και στις ιστορικές πολεμικές φωτογραφίες.

Από την άλλη, το Facebook, σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι οι κανόνες που διέπουν τις αναρτήσεις στην ιστοσελίδα είναι πιο αυστηροί από ό,τι θα επιθυμούσε κανείς, αλλά οι περιορισμοί στις αναρτήσεις που αφορούν γυμνές φωτογραφίες είναι απαραίτητοι στην παγκόσμια πλατφόρμα.

«Αναγνωρίζουμε ότι η φωτογραφία είναι ιστορικής σημασίας, αλλά είναι δύσκολο να διακρίνουμε πότε επιτρέπουμε την ανάρτηση της φωτογραφίας ενός γυμνού παιδιού και πότε όχι. Θα προσπαθήσουμε να βρούμε την κατάλληλη ισορροπία, επιτρέποντας στους χρήστες να εκφράζονται ελεύθερα, αλλά ταυτόχρονα διατηρώντας ένα ασφαλές περιβάλλον και μία καλή εμπειρία για ολόκληρη την παγκόσμια κοινότητα. Οι λύσεις μας, πόρρω απέχουν από το άρτιο, αλλά θα συνεχίσουμε να βελτιώνουμε τις πολιτικές που ακολουθούμε αλλά και τους τρόπους που τις εφαρμόζουμε».

Κατά του Τραμπ

Την ίδια στιγμή, στην πολιτική αρένα των ΗΠΑ ρίχνεται ένας από τους συνιδρυτές του Facebook, ο οποίος έκανε δωρεά ύψους 20 εκατομμυρίων δολαρίων, σε μία προσπάθεια να ηττηθεί ο προεδρικός υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Ντόναλντ Τραμπ.

Ειδικότερα, ο Ντάστιν Μόσκοβιτς δεν μασάει τα λόγια του και δεν χάνει ευκαιρία να χαρακτηρίσει τον Ντόναλντ Τραμπ διχαστικό και επικίνδυνο. Επίσης, τονίζει ότι το γεγονός πως ο Τραμπ «μιλάει» στους Αμερικανούς που νιώθουν ότι έχουν μείνει πίσω στην πραγματικότητα είναι μία ηθελημένη προσπάθεια εξαπάτησής τους.

Αντιθέτως, επισημαίνει το ιδρυτικό μέλος του Facebook, το Δημοκρατικό Κόμμα και η υποψήφια για το προεδρικό αξίωμα, η Χίλαρι Κλίντον, «στηρίζονται σε ένα όραμα αισιοδοξίας, πραγματισμού, συμμετοχής και κοινού καλού».

Ο Μόσκοβιτς αναφέρθηκε στις δωρεές που πρόκειται να κάνει σε ανάρτησή του το βράδυ της Πέμπτης στην ιστοσελίδα Medium.

Μαζί με τη σύζυγό του Κάρι Τιούνα θα δώσουν τα μισά από τα χρήματα που πρόκειται να συνεισφέρουν, στην επιτροπή πολιτικής δράσης της οργάνωσης «Για το Μέλλον μας» αλλά και στη μη κερδοσκοπική οργάνωση «Λέγκα των Ψηφοφόρων για τη Διατήρηση», η οποία στηρίζει υποψηφίους με ισχυρή περιβαλλοντική ατζέντα. Ωστόσο, το ζευγάρι πρόκειται να συνεισφέρει άμεσα και στην προεκλογική εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον, καθώς και στις επιτροπές του Δημοκρατικού Κόμματος.

Η σημαντική οικονομική ενίσχυση που θα προσφέρει ο Μόσκοβιτς στο Δημοκρατικό Κόμμα τον κάνει δεύτερο μεγαλύτερο χρηματοδότη μετά τον δισεκατομμυριούχο Τομ Στέγερ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή