Ανεξέλεγκτη παραμένει η πυρκαγιά στη Θάσο – εκκενώθηκαν ένας οικισμός και δύο μοναστήρια

Ανεξέλεγκτη παραμένει η πυρκαγιά στη Θάσο – εκκενώθηκαν ένας οικισμός και δύο μοναστήρια

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλης έκτασης πυρκαγιά σε τέσσερα διαφορετικά μέτωπα βρίσκεται σε εξέλιξη από τα ξημερώματα στο νησί της Θάσου, ενώ ήδη με εντολή της πυροσβεστικής υπηρεσίας και του Δήμου Θάσου δόθηκε εντολή για άμεση εκκένωση του ορεινού κατάφυτου οικισμού του Καζαβιτίου Πρίνου.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της πυροσβεστικής λόγω των κεραυνών που έπεφταν στην περιοχή τα ξημερώματα ξέσπασαν πυρκαγιές σε τέσσερα διαφορετικά μέτωπα και ειδικότερα στο Ραχώνι, τον Πρίνο, τις Αλυκές και τον Λιμενάρια δυσχεραίνοντας το έργο των δυνάμενων κατάσβεσης.

Ανεξέλεγκτη παραμένει η πυρκαγιά στη Θάσο – εκκενώθηκαν ένας οικισμός και δύο μοναστήρια-1

Οι πυρκαγιές και στα τέσσερα μέτωπα ξέσπασαν σχεδόν ταυτόχρονα σε δασικές ορεινές περιοχές και για την κατάσβεση τους επιχειρούν συνολικά 30 πυροσβέστες με 15 οχήματα και έξι αεροσκάφη. Για τις ανάγκες της κατάσβεσης της πυρκαγιάς πυροσβεστικές δυνάμεις μετακινήθηκαν από την Καβάλα και την Ελευθερούπολη νωρίς το πρωί με κατεύθυνση το νησί της Θάσου.

Σε συναγερμό βρίσκεται ο Δήμος Θάσου καθώς υπάρχει ο κίνδυνος εξάπλωσης της πυρκαγιάς και προς άλλους ορεινούς οικισμούς. Ο δήμαρχος Θάσου Κώστας Χατζηεμμανουήλ μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ δεν έκρυψε την ανησυχία του για την εξέλιξη της φωτιάς καθώς όπως είπε οι εστίες είναι πολλές και δύσκολα μπορούν να τεθούν σε έλεγχο.

Τα πολλά μέτωπα των πυρκαγιών σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους έχουν μετατρέψει σχεδόν ολόκληρο το νησί σε μια πύρινη κόλαση, καθώς από το πρωί που ξέσπασαν οι πυρκαγιές συνεχίζουν να κινούνται ανεξέλεγκτα στο ορεινό κυρίως τμήμα του νησιού, καίγοντας χιλιάδες στρέμματα πεύκων, πολλά από τα οποία σε αναδασωτέες περιοχές μετά την επίσης καταστροφική πυρκαγιά του 1985.

Ανεξέλεγκτη παραμένει η πυρκαγιά στη Θάσο – εκκενώθηκαν ένας οικισμός και δύο μοναστήρια-2

Η προσπάθεια που καταβάλλεται από τις πυροσβεστικές δυνάμεις και τους εθελοντές είναι μεγάλη.

Νωρίς το πρωί εκκενώθηκε το Καζαβίτι στον Πρίνο, ενώ λίγο έλλειψε να εγκλωβιστούν μέσα στις φλόγες και δυο βουλευτές της Καβάλας που είχαν σπεύσει στην περιοχή, όπως επίσης και τουρίστες που διέμεναν στην περιοχή. Ωστόσο, με την έγκαιρη επέμβαση των πυροσβεστικών αρχών απομακρύνθηκαν γρήγορα από τη φλεγόμενη περιοχή. Επίσης, ένας πυροσβέστης τραυματίστηκε σοβαρά κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης και μεταφέρθηκε πριν από λίγο στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας μετά τις πρώτες βοήθειες που του δόθηκαν στο Κέντρο Υγείας Πρίνου.

Επίσης, εκκενώθηκαν τα μοναστήρια του Αγίου Παντελεήμονα και του Αρχαγγέλου, δυσκολίες υπάρχει στην προσέγγιση πολλών ορεινών οικισμών λόγω των πυκνών καπνών, ενώ σε πάρα πολλές περιοχές του νησιού έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση από το μεσημέρι.

Αυτή τη στιγμή στο νησί επιχειρούν συνολικά 65 πυροσβέστες με 40 οχήματα που ήρθαν στο νησί από την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη και 50 άτομα πεζοπόρο τμήμα, οι οποίοι και δίνουν υπεράνθρωπη μάχη με τις φλόγες. Επίσης, επιχειρούν από αέρος τέσσερα αεροπλάνα τύπου Καναντέρ, δυο τύπου PZL και δυο ελικόπτερα που πραγματοποιούν συνεχείς ρίψεις νερού.

Στη Θάσο έχει μεταβεί και η Α' ΕΜΑΚ, ενώ μεταφέρονται και μονάδες του στρατού από την Κομοτηνή και τη Λάρισα για να βοηθήσουν στο έργο της κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς.

Φωτιά και στο Αγιον Ορος

Πυρκαγιά ξέσπασε λίγο μετά τις 7:20 το πρωί και στο Άγιον Όρος.

Στην περιοχή επιχειρούν -μέχρι στιγμής- εννέα οχήματα με 18 άτομα, ένα πεζοπόρο τμήμα 16 ατόμων κι ένα ελικόπτερο, ενώ αναμένεται και η συνδρομή πυροσβεστικών αεροσκαφών.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή