Οι αντιδράσεις Μπους μετά την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου

Οι αντιδράσεις Μπους μετά την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Με αφορμή τη συμπλήρωση 15 χρόνων αύριο από τη χειρότερη επίθεση εναντίον αμερικανικού εδάφους μετά το Περλ Χάρμπορ, την 11η Σεπτεμβρίου 2001 στη Νέα Υόρκη, ο Αρι Φλάισερ, εκπρόσωπος Τύπου του τότε προέδρου Τζορτζ Μπους, έδωσε χθες στη δημοσιότητα τις χειρόγραφες σημειώσεις του, που απηχούν το σοκ, την οδύνη και την αποφασιστικότητα πάνω στο Air Force One εκείνη την ημέρα. Τις κράτησε ο Φλάισερ και περιγράφουν τα λόγια του Μπους που βρισκόταν στο προεδρικό αεροσκάφος μαζί με τους ανώτατους συμβούλους του, καθώς προσπαθούσαν να καταλάβουν τις ραγδαίες εξελίξεις.

«Είμαστε σε πόλεμο», είπε ο Μπους στον αντιπρόεδρό του Ντικ Τσένι και όταν ολοκληρώθηκε η κλήση, γύρισε στους βοηθούς και πρόσθεσε: «Μόλις μάθουμε ποιος το έκανε αυτό, δεν θα τους αρέσω ως πρόεδρος. Κάποιος θα πληρώσει». Ο Φλάισερ ανέλαβε τον ρόλο του προεδρικού στενογράφου, αφού το Air Force One απογειώθηκε από τη Φλόριντα, μόλις οι Δίδυμοι Πύργοι στη Νέα Υόρκη και το Πεντάγωνο δέχθηκαν επιθέσεις από αεροσκάφη που είχαν πέσει θύματα αεροπειρατείας.

«Πάντα κρατούσα σημειώσεις. Ετσι κάνω τη δουλειά μου. Αλλά την 11η Σεπτεμβρίου ήταν αμέσως σαφές πόσο πιο σημαντικό ήταν να καταγραφεί τι ακριβώς έλεγε και έκανε ο πρόεδρος. Προσκολλήθηκα δίπλα του σχεδόν όλη την ημέρα και παρέμεινα στο προεδρικό αεροσκάφος για να ακούω και να κρατώ σημειώσεις», αφηγήθηκε στο πρακτορείο Ρόιτερς. Μεγάλο μέρος αυτού του υλικού περιλαμβάνεται ήδη στα αρχεία του κράτους. Ο Φλάισερ το χρησιμοποίησε για τα ετήσια tweets του την ημέρα της επετείου, αλλά και για τις ομιλίες που έχει κάνει ενώπιον της επιτροπής έρευνας των επιθέσεων. Δεν είχε δημοσιοποιήσει όμως τις σημειώσεις στο σύνολό τους. Η ιστορία όπως ξετυλίγεται από την πένα του Φλάισερ ξεκινάει με τα πρώτα συναισθήματα του προέδρου και των συμβούλων του, με τον Μπους να τείνει διαρκώς προς την εκδίκηση και τα αντίποινα. «Ανυπομονώ να διαπιστώσω ποιος το έκανε αυτό. Θα μας πάρει λίγο χρόνο», εμφανίζεται να λέει ο πρόεδρος. Υπάρχει ένα δραματικό διάστημα κατά το οποίο ο Μπους προσπαθεί να μεταπείσει την υπηρεσία της προσωπικής του ασφάλειας προκειμένου να του επιτρέψουν να γυρίσει στην Ουάσιγκτον. Αρχικά μετέβη σε αεροπορική βάση της Λουιζιάνα και στη συνέχεια της Νεμπράσκα. Το ίδιο βράδυ επέστρεψε στην Ουάσιγκτον.

Από τις σημειώσεις προκύπτει και μια παρεξήγηση, καθώς στις επικοινωνίες ενός από τα αεροσκάφη των τρομοκρατών ακούστηκε η απειλή «ο άγγελος είναι ο επόμενος στόχος», με αποτέλεσμα να εκφράζεται ανησυχία ότι το προεδρικό αεροσκάφος θα μπορούσε να βρεθεί στο στόχαστρο των δραστών, αφού η κωδική ονομασία του εκείνη την περίοδο ήταν «άγγελος».

Ο πρόεδρος, ο οποίος είχε μόλις κλείσει 8 μήνες στην εξουσία, είχε κι άλλο ένα μέλημα: να σιγουρευτεί ότι η οικογένειά του ήταν ασφαλής. Η σύζυγός του Λόρα και οι δύο κόρες του είχαν ήδη μεταφερθεί σε ασφαλή καταφύγια. «Κι ο Μπάρνι;», ρώτησε ο Μπους αναφερόμενος στο πολυαγαπημένο σκωτσέζικο τεριέ του. «Δαγκώνει τις φτέρνες του Οσάμα μπιν Λάντεν αυτή τη στιγμή», τον διαβεβαίωσε ένας από τους άνδρες του επιτελείου του.
 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή