Εκπαιδεύοντας τα μέλη των ΜΚΟ

Εκπαιδεύοντας τα μέλη των ΜΚΟ

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επιστροφή στα «θρανία» ενός ενήλικα απαιτεί πειθαρχία, τη θέληση του μαθητή, αλλά και τη μαεστρία του δασκάλου. Την εν λόγω μαεστρία δείχνουν να διαθέτουν οι πρωτεργάτες του HIGGS, του νεοσύστατου φορέα που αναλαμβάνει την εκπαίδευση μελών ΜΚΟ, προσφέροντας εκπαιδευτικά σεμινάρια, συμβουλευτική, δικτύωση και εν γένει ενδυνάμωση. Η συμμετοχή στα προγράμματα είναι δωρεάν και η πρωτοβουλία υποστηρίζεται από το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».

«Η ενασχόλησή μας με τις εγχώριες ΜΚΟ ξεκίνησε το 2012» εξηγεί στην «Κ» ο διευθυντής του HIGGS δρ Σωτήρης Πετρόπουλος, που συμμετείχε τόσο στην αξιολόγηση των ΜΚΟ, που έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος ΘΑΛΗΣ από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου όσο και στο πρώτο «Φθινοπωρινό Σχολείο» για ΜΚΟ, που υλοποιήθηκε με χορηγία του Ιδρύματος «Σ. Νιάρχος». Τα εν λόγω σεμινάρια συνεχίστηκαν σε διάφορες μορφές έως και σήμερα. Ο κορμός των μαθημάτων εστιάζει στην εκτίμηση αναγκών, τον σχεδιασμό έργου, την κατάθεση προτάσεων για χρηματοδότηση, την υλοποίηση και αξιολόγηση του έργου. «Προσθέσαμε επιπλέον μαθήματα μάρκετινγκ, νομικών και κυρίως λογιστικών, σύμφωνα με τις υποδείξεις των εκπαιδευόμενων».

Η κρίση είχε ως αποτέλεσμα την περαιτέρω ανάπτυξη των υφιστάμενων ΜΚΟ, αλλά και τη γένεση δεκάδων νέων. Η ενεργοποίηση όλων αυτών των ομάδων ανέδειξε σειρά δυσλειτουργιών, οι οποίες σύμφωνα με τον διευθυντή του HIGGS δύνανται να ξεπεραστούν. Διαθέτοντας πλέον την απαιτούμενη τεχνογνωσία, η ομάδα των εκπαιδευτών (επιστημόνων διάφορων ειδικοτήτων) αντιστρέφει τους ρόλους, καλώντας τις ΜΚΟ στον δικό της χώρο.

Στο άρτι ανακαινισμένο νεοκλασικό στο Μεταξουργείο συρρέουν από τα τέλη Μαρτίου οι ενδιαφερόμενοι προκειμένου να ακολουθήσουν είτε το πρόγραμμα του «επιταχυντή» ΜΚΟ (Accelerator) ή εκείνο του εκκολαπτηρίου (Incubator), αν ακόμα η ομάδα βρίσκεται στο στάδιο σύστασης. «Το πρόγραμμα για τις ήδη υφιστάμενες ΜΚΟ ξεκινάει με 80 ώρες διδασκαλίας, στις οποίες δικαιολογούμε ελάχιστες απουσίες, 15% επί συνόλου» διευκρινίζει ο δρ Πετρόπουλος, «κάθε τάξη έχει έως 20 άτομα, γιατί η διαδικασία είναι εξόχως διαδραστική». Παρά τους… αυστηρούς όρους, στον πρώτο κύκλο ο φορέας έλαβε 30 αιτήσεις ενδιαφερομένων. Η πραγματική, όμως, επιτυχία είναι ότι πολλοί εκ των αποφοίτων συνέταξαν τόσο άρτιες προτάσεις που φαίνεται να εξασφαλίζουν χρηματοδότηση. «Παράλληλα, παρέχουμε στέγη σε υπό σύσταση ΜΚΟ, ήδη τις φιλοξενούμε σε τέσσερις από τις πέντε διαθέσιμες αίθουσες, ενώ μελλοντικά θα απελευθερωθεί και άλλος χώρος». Το κτίριο είναι ανοικτό σε πρωτοβουλίες με θετικό για την κοινωνία πρόσημο.

Προτεραιότητα για τις περισσότερες ΜΚΟ είναι η βιωσιμότητά τους, αλλά και η δικτύωση, ειδικά για όσες δραστηριοποιούνται στην επαρχία. «Οταν έρχονται σε εμάς υπό διαμόρφωση οργανώσεις, τους ενημερώνουμε για πιθανή ύπαρξη άλλης ΜΚΟ με το ίδιο αντικείμενο και στην περίπτωση αυτή, τους φέρνουμε σε επικοινωνία, για να αποφεύγεται η αλληλοεπικάλυψη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή