Η ΕΚΤ απογοήτευσε τις αγορές

Η ΕΚΤ απογοήτευσε τις αγορές

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη συνεδρίαση της ΕΚΤ για τη νομισματική πολιτική της στις 8 Σεπτεμβρίου, η Τράπεζα διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης, της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο 0,0%, 0,25% και -0,40%, αντιστοίχως. Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά τη συνεδρίαση, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι επανέλαβε την πρόθεση της Κεντρικής Τράπεζας να διατηρήσει το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων (QE) ύψους 80 δισ. ευρώ μηνιαίως έως τα τέλη Μαρτίου του 2017 ή και περαιτέρω, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο για να διασφαλιστεί η επιστροφή του πληθωρισμού σε επίπεδα κάτω αλλά πλησίον του 2% σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Ωστόσο, η απόφαση της ΕΚΤ απογοήτευσε τις αγορές οι οποίες περίμεναν μια επέκταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων κατά 6-9 μήνες συνοδευόμενη από αλλαγές στις τεχνικές λεπτομέρειες του QE. Οσον αφορά το ενδεχόμενο να εξεταστούν και άλλες επιλογές στο πλαίσιο του προγράμματος αγορών περιουσιακών στοιχείων, ο πρόεδρος της ΕΚΤ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για μια επέκταση του προγράμματος στο μέλλον. Σε ερώτηση αν μετά τα εταιρικά ομόλογα η ΕΚΤ θα συμπεριλάβει στο πρόγραμμά της και εταιρικές μετοχές, ο κ. Ντράγκι τόνισε ότι το πρόγραμμα μέχρι στιγμής είναι αποτελεσματικό και η ΕΚΤ θα εστιάσει στην εφαρμογή του. Επιπρόσθετα η ΕΚΤ αναθεώρησε οριακά τις προβλέψεις για το ΑΕΠ και τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης. Αναλυτικότερα, ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται στο 1,7% το 2016 και στο 1,6% το 2017 και το 2018 (από 1,6% το 2016 και 1,7% το 2017 και το 2018 τον Ιούνιο). Αμετάβλητη διατηρήθηκε η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό στο 0,2% το 2016, ενώ για το 2017 ο πληθωρισμός αναμένεται να κινηθεί στο 1,2% έναντι προηγούμενης πρόβλεψης 1,3% και στο 1,6% το 2018.

Η μη επέκταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ δεν ήταν ευρέως αναμενόμενη και γι’ αυτό προκάλεσε πτωτικές πιέσεις τόσο της αγοράς των χρηματιστηριακών μετοχών όσο και των ομολόγων. Οι αποδόσεις των γερμανικών κρατικών δεκαετών ομολόγων αυξήθηκαν την Παρασκευή σε υψηλό τριών εβδομάδων περίπου στο -0,027% στις αγορές της Ευρώπης, ύστερα από τα χαμηλά δύο μηνών -0,13% που είδαμε στα μέσα της εβδομάδας που διανύσαμε. Στις αγορές συναλλάγματος, το ευρώ/δολάριο ενισχύθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου σε υψηλά δύο εβδομάδων 1,1327, πριν υποχωρήσει στο 1,1287 λίγο αργότερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή