Κρίσιμος μήνας για την πορεία των φορολογικών εσόδων ο Σεπτέμβριος

Κρίσιμος μήνας για την πορεία των φορολογικών εσόδων ο Σεπτέμβριος

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε καθοριστικό μήνα εξελίσσεται ο Σεπτέμβριος για την εξέλιξη του προϋπολογισμού, καθώς τα ποσά που θα εισπραχθούν θα κρίνουν εάν θα χρειασθούν πρόσθετα μέτρα ή εάν η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην περικοπή δαπανών. Τα στοιχεία του 8μήνου δείχνουν μείωση των φορολογικών εσόδων κατά 450 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο που είχε τεθεί, με αποτέλεσμα να μειωθεί ακόμη περισσότερο το «μαξιλάρι» που δημιουργήθηκε στο πρώτο εξάμηνο του έτους λόγω των αυξημένων φόρων που πλήρωσαν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, το πλεόνασμα που εμφάνιζαν τα έσοδα ύψους 774 εκατ. ευρώ περιορίστηκε στα 196 εκατ. ευρώ στο τέλος Αυγούστου. Αυτό σημαίνει ότι σε διάστημα δύο μηνών χάθηκαν 578 εκατ. ευρώ.

Ο Σεπτέμβριος λοιπόν θεωρείται κρίσιμος μήνας για την πορεία των εσόδων, καθώς θα πρέπει να εισπραχθούν φορολογικά έσοδα ύψους 5,4 δισ. ευρώ (μαζί με την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ που είχε υπολογιστεί να εισπραχθεί τον Αύγουστο), προκειμένου ο προϋπολογισμός να παραμείνει εντός των στόχων.

Πρώτη δόση ΕΝΦΙΑ

Για να συμβεί αυτό, οι φορολογούμενοι  θα πρέπει να καταφέρουν να πληρώσουν την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ και τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος. Και αυτό μόνο εύκολο δεν είναι, καθώς η φοροδοτική ικανότητα των νοικοκυριών αλλά και των επιχειρήσεων έχει εξαντληθεί. Και δεν είναι μόνο αυτό, καθώς τον Οκτώβριο έρχονται νέοι φόροι στο πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ αλλαγές σχεδιάζονται και για τα τέλη κυκλοφορίας που πρέπει να πληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους.

Την ίδια στιγμή, τα ληξιπρόθεσμα χρέη αυξάνονται με τους φορολογούμενους να αφήνουν κατά μέσον όρο τον μήνα απλήρωτους φόρους ύψους 1 δισ. ευρώ. Συνολικά μέχρι και τα τέλη Ιουλίου τα ληξιπρόθεσμα έχουν αυξηθεί κατά 7,6 δισ. ευρώ και όπως όλα δείχνουν στο τέλος του έτους θα προσεγγίσουν τα 13 δισ. ευρώ (για το 2016).

Ρύθμιση 100 δόσεων

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν ότι πρέπει να βρεθεί λύση στο τεράστιο θέμα της αύξησης των χρεών των φορολογουμένων προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Σημειώνουν δε ότι η αναβίωση απλώς της ρύθμισης των 100 δόσεων θα δώσει κάποια ανάσα στους οφειλέτες, ωστόσο το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται, καθώς οι πολλαπλοί φόροι και αυτοί που θα έρθουν από το 2017 σε συνδυασμό και με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών θα διογκώσουν και πάλι τις οφειλές τους προς το Δημόσιο και τα ταμεία. Τονίζουν μάλιστα ότι το πρόβλημα πρέπει να λυθεί οριστικά και σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα έχει τεθεί και στους πιστωτές της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει θέσει το θέμα της διαγραφής τμήματος του οφειλόμενου κεφαλαίου, προκειμένου να μπορέσουν οι οφειλέτες να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να κινηθεί η αγορά. Σημειώνεται ότι η ρύθμιση των 100 δόσεων θεσμοθετήθηκε (αρχικά από την κυβέρνηση Σαμαρά και εμπλουτίστηκε από τη σημερινή κυβέρνηση) και χιλιάδες επιχειρήσεις εντάχθηκαν στις δύο ρυθμίσεις των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών προκειμένου να ρυθμίσουν τα χρέη τους και να μπορέσουν να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους. Ωστόσο, τα τελευταία δύο χρόνια οι οφειλές έχουν αυξηθεί κατά 30 δισ. ευρώ περίπου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή