Ο αθλητισμός συναντά τη φύση στη Λέσβο

Ο αθλητισμός συναντά τη φύση στη Λέσβο

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα μεγάλο αθλητικό γεγονός, μια συλλογική προσπάθεια φορέων της Λέσβου να αναδείξουν τον αθλητισμό και τη μοναδική φύση του νησιού, τους ελαιώνες της, τη θάλασσα και τα μονοπάτια της φύσης, την ποιοτική και εναλλακτική επιχειρηματική προσέγγιση στην επισκεψιμότητα, διοργανώνεται από την Εταιρεία Τοπικής Αυτοδιοίκησης Λέσβου (ΕΤΑΛ Α.Ε.), σε συνεργασία με τον Δήμο Λέσβου, τα αθλητικά σωματεία υπό τον ΕΑΣ- ΣΕΓΑΣ Λέσβου, το Επιμελητήριο και τον Φορέα Τουρισμού Μολύβου. Την Κυριακή 9 Οκτωβρίου, αυτή η «κοινοπρακτική υπόθεση», όπως λέει ο διευθυντής της ΕΤΑΛ, Τάσος Περιμένης, θα φέρει εις πέρας τους πρώτους ορεινούς αγώνες δρόμου, στο «Lesvostrail 2016» τεσσάρων κατηγοριών: από 400 μ. έως 37 χλμ. Οι εγγραφές ολοκληρώνονται, συμπεριλαμβάνοντας και την κατηγορία παίδων, έως 30/9.

Το «Fit on Olive trees» είναι ο φορέας-ομπρέλα που δικτυώνει τέσσερις αγώνες δρόμου, οι οποίοι πραγματοποιούνται από την άνοιξη έως το φθινόπωρο στην Ιταλία, στη Σλοβενία, στην Ελλάδα (στη Λέσβο) και στη Μάλτα, δηλαδή τέσσερις χώρες που χαρακτηρίζονται από την καλλιέργεια της ελιάς.

Το τεράστιο πλατανόδασος στην Κρίτα, ανάμεσα σε Συκαμιά και Βίγλα, που κρύβει οθωμανική μαρμάρινη σκαλιστή κρήνη έκανε τους διοργανωτές από την Ιταλία που ήρθαν τον περασμένο Απρίλιο να εξερευνήσουν τις διαδρομές, να αναφωνήσουν «Wow! Quegli alberi!» (τι πελώρια δέντρα). Δέντρα που τρεις αθλητές δεν μπορούσαν να αγκαλιάσουν. «Δεν είναι στον δημόσιο δρόμο, αλλά στο βουνό», εξηγεί στην «Κ» ο κ. Περιμένης. «Στρατηγικός στόχος είναι η ανάδειξη της ταυτότητας και της φυσιογνωμίας του νησιού και τακτικός στόχος είναι η παρουσίαση της Λέσβου όπως είναι. Να δει κάποιος τον “δρόμο” του προσφυγικού, από τις ακτές στα γύρω χωριά. Από τα 900 μέτρα μπορεί να δει όλο το νησί σαν να είναι σε αεροπλάνο», περιγράφει.

Σύμβολο της λεσβιακής διαδρομής, το δέντρο της ελιάς και οι ελαιώνες. Με πάνω από 10 εκατ. ελαιόδεντρα, το νησί αποτελεί ένα από τα πλέον πλούσια οικοσυστήματα της Μεσογείου. Ενα εκτεταμένο δίκτυο από περιπατητικά μονοπάτια με σήμανση από το πρόγραμμα «Οικοπεριηγητές», θα βοηθήσει τους δρομείς που θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν παραλίες και βουνά, πεύκα και δάση από καστανιές, ηφαιστειακά και αρχαιολογικά τοπία.

Ειδικοί χάρτες και εξαρτήματα, καθώς και σνακ και υγρά όπως και οι απαραίτητοι γιατροί και ένα δίκτυο εθελοντών σε κάθε σταθμό θα διευκολύνουν τους συμμετέχοντες.

Μέσω Θεσσαλονίκης και Αθήνας θα έρθουν αρκετοί ξένοι δρομείς για να βρίσκονται στο «Lesvostrail», καθώς έχουν ακυρωθεί φέτος πολλές πτήσεις τσάρτερ. «Η επισκεψιμότητα αυτή όμως θα αφήσει παρακαταθήκη για τις επόμενες χρονιές» καταλήγει ο κ. Περιμένης.

Αγώνες ανά την Ελλάδα

Ορεινοί αγώνες δρόμου διεξάγονται ανά την Ελλάδα όλο τον Σεπτέμβριο. Ορεινό αγώνα τρεξίματος 55 χλμ., με εκκίνηση από την περιοχή του Ελληνικού Γορτυνίας διοργανώνει σήμερα (Σάββατο) ο Σύλλογος των απανταχού εξ Ελληνικού Γορτυνίας «Ο Προφήτης Ηλίας». Αύριο, Κυριακή διοργανώνεται ο 1ος ορεινός αγώνας «Hard Cross Secret Trail» στα Τζουμέρκα και ο τρίτος αγώνας «Βρυσεάδα» στην Αναβρυτή Ταϋγέτου. Στις 17 Σεπτεμβρίου διεξάγεται στην Υπάτη Φθιώτιδας και στις 25 του μηνός στο Σούβαρδο Καλαβρύτων, καθώς και στον Ξηροπόταμο Δράμας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή