Οι επενδυτές στρέφονται προς τα «πράσινα» κτίρια

Οι επενδυτές στρέφονται προς τα «πράσινα» κτίρια

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολο και μεγαλύτερη σημασία για τους θεσμικούς επενδυτές αποκτά ο ενεργειακός χαρακτήρας των κτιρίων, καθώς όσο πιο αποδοτικό και φιλικό προς το περιβάλλον είναι ένα ακίνητο, τόσο πιο «ασφαλές» θεωρείται από την πλευρά ενός επενδυτή. Οπως τονίζουν διεθνείς αναλυτές, οι επενδυτές ακινήτων στην πλειονότητά τους ενδιαφέρονται πλέον για τους ρύπους που εκπέμπουν τα ακίνητα, καθώς θεωρούν ότι πρόκειται για την επόμενη κατηγορία στην οποία θα στραφούν οι πολιτικοί και οι αρμόδιες αρχές, μετά τον κλάδο του αυτοκινήτου και των πλοίων, ως προς τη συνεισφορά της στην κλιματική αλλαγή.

Δημοσίευμα του Bloomberg επισημαίνει ότι ο δεύτερος μεγαλύτερος διαχειριστής κεφαλαίων των συνταξιοδοτικών ταμείων της Ολλανδίας, ο όμιλος PGGM, υλοποιεί σχέδιο για τη μείωση κατά 50% των ρύπων που εκπέμπουν τα ακίνητα που έχει στην κατοχή του. Ο όμιλος ελέγχει ένα χαρτοφυλάκιο αξίας 22 δισ., το οποίο φιλοδοξεί να καταστήσει φιλικότερο προς το περιβάλλον έως το 2020. Σε έρευνα του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ αποδείχθηκε ότι οι ΑΕΕΑΠ που είχαν πιο φιλικά προς το περιβάλλον ακίνητα, εμφάνιζαν και υψηλότερα οικονομικά αποτελέσματα. Αλλωστε, τα «πράσινα» κτίρια τείνουν να βρίσκονται και σε καλύτερες τοποθεσίες, με αποτέλεσμα να εξασφαλίζουν και υψηλότερα ενοίκια.

Παράλληλα, θα πρέπει να συνεκτιμηθεί ότι και από την πλευρά των επιχειρήσεων, υπάρχει άμεσο ενδιαφέρον για τέτοια ακίνητα, καθώς μπορούν να τους εξοικονομήσουν πολύ σημαντικά ποσά κοινόχρηστων εξόδων και δαπανών λόγω ακριβώς της μειωμένης ενεργειακής κατανάλωσης.

Στον αντίποδα, πλέον, τα παλαιότερα ακίνητα, ακόμα και όσα βρίσκονται σε σχετικά προνομιακά σημεία, τείνουν να απαξιώνονται πλέον με ταχύτερο ρυθμό, με αποτέλεσμα να κρίνεται σχεδόν επιτακτική η πραγματοποίηση επενδύσεων ενεργειακής αναβάθμισης από τους ιδιοκτήτες τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή