Τα πολυτελή γραφεία δίνουν τον τόνο

Τα πολυτελή γραφεία δίνουν τον τόνο

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγη από την «αύρα» της φαίνεται πως προσέφερε η παγκόσμια αγορά γραφείων και στα καθ’ ημάς, καθώς, όπως προκύπτει από σχετικά στοιχεία, η εικόνα της αγοράς ήταν καλύτερη του αναμενομένου, ιδίως από το δεύτερο τρίμηνο και μετά, όταν φάνηκε ότι η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα έχει αίσιο τέλος. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε παγκόσμιο επίπεδο, η ζήτηση γραφείων κατά το φετινό δεύτερο τρίμηνο ήταν ιδιαίτερα υψηλή, οδηγώντας τις τιμές των ενοικίων σε αύξηση της τάξεως του 3,6% σε ετήσια βάση, ποσοστό που ήταν και το υψηλότερο των τελευταίων τεσσάρων ετών. Αυτό προκύπτει από σχετικά στοιχεία έρευνας της Jones Lang LaSalle, επί συνόλου 110 πόλεων παγκοσμίως.

Σύμφωνα με αυτήν, οι τιμές των ενοικίων γραφείων στην Αθήνα αυξήθηκαν κατά 10,5%, με αποτέλεσμα η ελληνική αγορά να κατατάσσεται στη 12η υψηλότερη θέση. Ωστόσο, όπως αναφέρουν στελέχη του κλάδου, η επίδοση αυτή είναι παραπλανητική, καθώς, αφενός μεν αφορά μόνο τα πολύ καλά ακίνητα που βρίσκονται σε σημεία προβολής, αφετέρου, αποδίδεται σε ελάχιστες συναλλαγές που έγιναν σε υψηλότερο επίπεδο τιμών από το πρόσφατο παρελθόν. Αυτές όμως οι πράξεις αρκούν για να διαμορφώσουν τη συνολική εικόνα της αγοράς, ακριβώς επειδή η ελληνική αγορά γραφείων είναι πλέον πολύ «ρηχή», καθώς μετά τόσα χρόνια πτώσης της ζήτησης και των κινήσεων, το συνολικό της μέγεθος έχει περιοριστεί δραματικά. Σε γενικές γραμμές, οι τιμές των ενοικίων γραφείων στην Αθήνα παραμένουν σταθερές, ήδη από το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2015, με εξαίρεση τα παλιότερα γραφεία που βρίσκονται σε λιγότερο προνομιακά σημεία της πρωτεύουσας. Σε αυτά, οι τιμές εξακολουθούν να υποχωρούν, καθώς η ζήτηση είναι σχεδόν ανύπαρκτη.

Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, οι τιμές ενοικίασης γραφείων ενισχύθηκαν κατά 1,5% κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, που αποτελεί και τον υψηλότερο ρυθμό των τελευταίων πέντε ετών. Ειδικότερα, η υψηλότερη άνοδος τιμών με το εντυπωσιακό 9,4% παρατηρήθηκε στην αγορά γραφείων της Στοκχόλμης στη Σουηδία, ενώ ακολούθησε το Βερολίνο με τριμηνιαία αύξηση της τάξεως του 6,3%. Οπως αναφέρουν οι αναλυτές, η ζήτηση ποιοτικών γραφείων χώρων παραμένει υψηλή σε πολλές από τις μεγάλες αγορές, όχι μόνο της Ευρώπης, αλλά και παγκοσμίως, παρά τον αυξημένο βαθμό πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας, που έως ένα βαθμό ωθεί τις επιχειρήσεις να υιοθετούν μια πιο συντηρητική προσέγγιση των μελλοντικών σχεδίων ανάπτυξής τους. Οσον αφορά την πορεία της αγοράς γραφείων στην Ευρώπη κατά το δεύτερο εξάμηνο, η JLL αναμένει να συνεχιστεί η μέχρι σήμερα ανοδική πορεία των ενοικίων, προβλέποντας αύξηση της τάξεως του 2,5%-3% στο σύνολο των ευρωπαϊκών αγορών, τάση μάλιστα που αναμένεται να συνεχιστεί και κατά τη διάρκεια των επόμενων ετών. Το 2016, οι αγορές με την ταχύτερη άνοδο των ενοικίων αναμένεται ότι θα είναι η Στοκχόλμη και η Μαδρίτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή