Σε τροχιά διόρθωσης των τιμών η αγορά του Χονγκ Κονγκ

Σε τροχιά διόρθωσης των τιμών η αγορά του Χονγκ Κονγκ

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τροχιά διόρθωσης κινείται τους τελευταίους μήνες η ακριβότερη αγορά κατοικίας παγκοσμίως. Ο λόγος για το Χονγκ Κονγκ, όπου οι αξίες έχουν υποχωρήσει κατά 11% από τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν είχαν βρεθεί στο ανώτατο σημείο τους. Παράλληλα, οι αγοραπωλησίες έχουν υποχωρήσει, καθώς ο χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης και η οικονομική αβεβαιότητα έχουν πλήξει τη ζήτηση. Βέβαια, κατά το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε στο τέλος Ιουνίου, οι τιμές των μεταχειρισμένων κατοικιών αυξήθηκαν κατά 1,6%, έναντι πτώσης της τάξεως του 4,8% κατά το τρίμηνο που προηγήθηκε. Σύμφωνα με την επικεφαλής ερευνών ακινήτων στην εταιρεία CLSA, Νικόλ Γουόνγκ, οι επενδυτές ανέμεναν την πτώση των τιμών και απέφυγαν να προβούν σε αγορές στις αρχές του έτους. Οταν όμως είδαν ότι κάτι τέτοιο δεν συνέβη, τουλάχιστον στον βαθμό που περίμεναν, επέστρεψαν στην αγορά και ώθησαν τις τιμές προς τα πάνω. Ωστόσο, σύμφωνα με τους αναλυτές, πρόκειται για κάτι πρόσκαιρο, καθώς θεωρούν ότι η διόρθωση των τιμών θα συνεχιστεί δεδομένου ότι η προσφορά κατοικιών είναι υψηλότερη και η ζήτηση έχει εξασθενήσει. Σύμφωνα με την κ. Γουόνγκ, οι τιμές προβλέπεται να μειωθούν κατά 3% το 2016, ενώ το 2017 η πτώση θα αγγίξει το 7%.

Στο μέτωπο της προσφοράς, οι κυβερνητικές προσπάθειες για κατασκευή περισσότερων κατοικιών, μέσω της απελευθέρωσης μεγαλύτερων και περισσότερων οικοπέδων, φαίνεται να πιάνει τόπο, καθώς φέτος προβλέπεται η ολοκλήρωση της κατασκευής 18.203 νέων κατοικιών, ενώ συνολικά κατά τα επόμενα τρία-τέσσερα χρόνια, αναμένεται να παραδοθούν συνολικά 93.000 κατοικίες. Ως εκ τούτου, οι ειδικοί της αγοράς εκτιμούν ότι η διόρθωση των τιμών στην αγορά κατοικίας του Χονγκ Κονγκ θα αποτελέσει μια μακρόχρονη διαδικασία και δεν πρόκειται να περιοριστεί σε λίγους μήνες. Ορισμένοι εξ αυτών θεωρούν ότι οι αξίες θα μειωθούν από 25%-35%, έως ότου ολοκληρωθεί η διόρθωση και οι τιμές σταθεροποιηθούν εκ νέου.

Πάντως, η άποψη των περισσότερων είναι ότι η αγορά οδεύει προς μια περίοδο σχετικής σταθερότητας, χωρίς πολλές διακυμάνσεις, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν εξωγενείς παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την κτηματαγορά σε βάθος χρόνου, όπως για παράδειγμα η άνοδος της τρομοκρατίας, οι επικείμενες εκλογές στις ΗΠΑ, το Brexit και η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στην Κίνα. Ως εκ τούτου, δύσκολα οι τιμές θα ακολουθήσουν –τουλάχιστον σύντομα– έντονα ανοδική πορεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή