80 χρόνια πριν… 10-ΙΧ-1936

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΑΖΙΣΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ: Βερολίνον, 9.- Εις Νυρεμβέργην ήρχισε σήμερον επιβλητικώτατα το όγδοον συνέδριον του Εθνικοσοσιαλιστικού κόμματος. […] Το πλήθος επευφήμησεν ενθουσιωδώς τον καγκελλάριον Χίτλερ όστις ολίγον προ της 11ης διέσχισεν τας οδούς και κατηυθύνθη εις την αίθουσαν Λουϊτπόλδου όπου συγκροτείται το συνέδριον.

ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ ΧΙΤΛΕΡ ΚΑΙ ΒΕΡΜΑΧΤ: Ο αρχηγός της εν Μονάχω οργανώσεως του κόμματος ανέγνωσε την προκήρυξιν του Χίτλερ. Ο καγκελλάριος ανασκοπεί εν τη προκηρύξει του το επιτελεσθέν μέχρι τούδε έργον. Κρίνων ότι τα επιτελεσθέντα είναι ανώτερα ακόμη και των επαγγελιών του κόμματος ο καγκελλάριος Χίτλερ αποδίδει το θαύμα εις τον στρατόν όστις ήτο το στήριγμα της δράσεως του κόμματος.

«ΔΕΝ ΦΟΒΟΥΜΕΘΑ ΤΟΥΣ ΜΠΟΛΣΕΒΙΚΟΥΣ»… Οταν ομιλώμεν περί απειλής της Μόσχας, λέγει ο Χίτλερ, δεν επηρεαζόμεθα από ψύχωσιν τινά. Δεν φοβούμεθα μπολσεβικικήν εισβολήν διότι είμεθα αποφασισμένοι και αρκετά ισχυροί όπως αντιστώμεν.

«ΘΕΛΩΜΕΝ ΤΑΣ ΑΠΟΙΚΙΑΣ»… Η Γερμανία, λέγει εις την προκήρυξίν του ο Χίτλερ, δεν δύναται να παραιτηθή των αποικιακών της διεκδικήσεων. [Στην φωτογραφία, οι Γκαίρινγκ, Γκαίμπελς, Μούτσμαν και Λέυ στον προ της αιθούσης Λουϊτπόλδου χώρο, ενώ περιμένουν την άφιξη του Χίτλερ. Πηγή: Bundesarchive.]

ΙΣΠΑΝΙΚΟΣ ΕΜΦΥΛΙΟΣ: Παρίσιοι, 9.- Κατά πληροφορίας εκ Μπούργκος, οι επαναστάται [εθνικιστές] συνεχίζουν μεθοδικώς την προέλασίν των (sic) προς τον Αγιον Σεβαστιανόν.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Β΄: Κέρκυρα, 9.- Σήμερον ο Βασιλεύς κατήλθεν εις την πόλιν και εδέχθη εις ακρόασιν διαφόρους πολίτας μεταξύ δε τούτων και τον αρχιρραβίνον Νεχαμάν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή