Τα Σαββατιατικα

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι 50 αποχρώσεις της Κεντροαριστεράς

Τόσους Σοσιαλιστές είχε να δει η Αθήνα από τις αξέχαστες μέρες των συνάξεων της Σοσιαλιστικής Διεθνούς επί των ημερών του Γιώργου Παπανδρέου. Αλλοι καιροί, άλλα ήθη. Δεν ήταν μόνο ο Ματέο Ρέντσι και ο Φρανσουά Ολάντ, αλλά και οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές – υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων που ήρθαν ή έρχονται σήμερα στην πρωτεύουσα, κατόπιν πρόσκλησης του Νίκου Ξυδάκη. Πάντως, τουλάχιστον ένας από αυτούς χθες το βράδυ προτίμησε τους αυθεντικούς από τους δήθεν/επίδοξους κεντροαριστερούς. Αναφέρομαι στον Σάντρο Γκόζι, υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ιταλίας. Ο Σάντρο, πρόσωπο που βρίσκεται πολύ κοντά στον Ρέντσι, ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση της Αννας Διαμαντοπούλου για «συνάντηση εργασίας». Είναι εξάλλου μέλος του διεθνούς συμβουλίου του «Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση». Ομως, δεν ήταν οι δυο τους. Στο ίδιο τραπέζι, στο ξενοδοχείο Royal Olympic, βρέθηκαν χθες το βράδυ οι… 50 αποχρώσεις της Κεντροαριστεράς (συμπεριλαμβανομένου του ΚΙΔΗΣΟ): από τον Βαγγέλη Βενιζέλο και τον Γιάννη Μανιάτη μέχρι τον Γιώργο Πεταλωτή, τον Δημήτρη Τσιόδρα, τον Γιάννη Μεϊμάρογλου και τον Δημήτρη Χατζησωκράτη. Στο μενού η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία και οι περιπτώσεις της Ελλάδας και της Ιταλίας: εκεί που η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά.

Μεγάλη αναταραχή…

Δεν πρέπει να πολυπερίμεναν στην οδό Νίκης τη δυσφορία των θεσμών για τους τρεις Ελληνες υποψηφίους να στελεχώσουν τις τρεις μη ευρωπαϊκές θέσεις του εποπτικού συμβουλίου του υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων. Επισήμως, η Κομισιόν απλώς καθυστερεί. Στην πραγματικότητα, ξετινάζει τα βιογραφικά τους για να δει αν ανταποκρίνονται σε όσα αναφέρει ο νόμος περί ικανοτήτων και ανεξαρτησίας (κομματικής/ πολιτικής) των υποψηφίων. Εδώ εντοπίζεται σοβαρό πρόβλημα που θα μπορούσε να δημιουργήσει εμπλοκή. Πληροφορούμαι ότι ένας εκ των υποψηφίων που έχουν προταθεί από το υπουργείο Οικονομικών είναι ο Γ. Σταμπουλής, λέκτορας Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ο οποίος είχε κατέβει και ως υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας με τον ΣΥΡΙΖΑ την άνοιξη του 2014. Ομως, το πρόσωπο που έχει βγάλει τις Βρυξέλλες από τα ρούχα της είναι η υποψηφία που είναι σύζυγος βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. Και όχι οποιασδήποτε φράξιας, αλλά των 53+, των οποίων ηγείται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Προφανώς, θα ζητηθούν εξηγήσεις ή θα ζητηθεί κομψά και παρασκηνιακά να επιλέξουν καλύτερους υποψηφίους. Δεδομένου ότι ως επικεφαλής του συμβουλίου έχει «κλειδώσει» ο Γάλλος Ζακ Λε Παπ κατόπιν συνεννόησης του Αλ. Τσίπρα με το Παρίσι για να αποφευχθεί Γερμανός υποψήφιος και ότι Αθήνα και Βρυξέλλες πρέπει αμοιβαία να συναινέσουν στους υποψηφίους η μία της άλλης, προβλέπω μεγάλη αναταραχή.

Αξέχαστος… Γιάνης

Τις εμπειρίες της από την «πρώτη φορά Αριστερά» μοιραζόταν, σε πηγαδάκι της εκδήλωσης που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Καραμανλή με το Ιδρυμα Κόνραντ Αντενάουερ, η πρώην ΥΠΟΙΚ της Πορτογαλίας. Η Μ. Λουίς Αλμπουκέρκε γνώρισε πολλούς Ελληνες ΥΠΟΙΚ. Ομως, δεν θα ξεχάσει ποτέ τον Γ. Βαρουφάκη. Οχι για τα λουλουδάτα πουκάμισα, αλλά για τα διάφορα που εκστόμιζε στις συνεδριάσεις του Eurogroup. Το κορυφαίο ήταν όταν τους αποκάλυψε ότι τις καταγράφει.

Το καλάθι της Κομισιόν

Δεν ξέρω τι ακριβώς θα υποσχεθεί απόψε ο Αλ. Τσίπρας στην ομιλία του στο Βελλίδειο, αλλά το καλάθι είναι άδειο. Αυτός που σίγουρα θα δώσει κάτι είναι ο Χρ. Στυλιανίδης. Το λέω επειδή ο επίτροπος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων θα ανακοινώσει σήμερα από τη ΔΕΘ, παρουσία του Γ. Μουζάλα, ένα δεύτερο πακέτο ανθρωπιστικής βοήθειας για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα. Προφανώς η συγκυρία δεν είναι ανεξάρτητη από τους φόβους των Βρυξελλών για την αύξηση των ροών. Πληροφορούμαι ότι προτεραιότητα του νέου πακέτου είναι η εκπαίδευση. Ο Φίλης ρωτήθηκε;

Σάρωμα

«Πορεία προς τον λαό» στους νομούς της Βόρειας Ελλάδας ξεκινούν από Δευτέρα βουλευτές και στελέχη της Ν.Δ. Στόχος, να αναδειχθούν οι θέσεις της Ν.Δ. και να ζεσταθεί η ατμόσφαιρα ενόψει της ανόδου του Κυριάκου Μητσοτάκη στη συμπρωτεύουσα. Το πρόγραμμα των νεοδημοκρατών περιλαμβάνει εκδηλώσεις, συναντήσεις με φορείς και φυσικά… καφενεία. Προφανώς κάτι τέτοιο θα εννοούσε ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. Λευτέρης Αυγενάκης. Σε σχετικό non paper που έστειλε στους ενδιαφερόμενους, τους καλεί να κάνουν «στοχευμένο σάρωμα». Πιο στοχευμένο θα είναι πάντως το «σάρωμα» που θα κάνει την επόμενη εβδομάδα ο Κυριάκος μαζί με τον Κωστή Χατζηδάκη. Το λέω επειδή προετοιμάζουν συναντήσεις με κοινωνικούς εταίρους και παραγωγικούς φορείς, αλλά και με τομεάρχες επί των οικονομικών και εμπορίου για να τους κινητοποιήσουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή