Η ντροπή των τοξικών

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επειδή, από ό,τι καταλαβαίνω, ο πρωθυπουργός ετοιμάζει ένα «αφήγημα», όπου βασικό ρόλο θα παίζει ότι κατάφερε να «σκίσει τη γάτα» της διαπλοκής με τον διαβόητο πλειστηριασμό, όπου η πολιτική έδειξε ποιος είναι το αφεντικό στη χώρα, έχω να του προτείνω μια αληθινή μάχη να κερδίσει. Τον διαβεβαιώ ότι πρόκειται για πόλεμο, με πολλή και σκληρή διαπλοκή, πολλαπλή μάλιστα, όπως θα διαπιστώσει εάν ασχοληθεί λιγάκι.

Ο κ. Τσίπρας είναι ένας ακόμη πρωθυπουργός που κυβερνά μια χώρα στην καρδιά του προηγμένου κόσμου, η οποία παράγει περίπου 300.000 τόνους επικίνδυνων τοξικών αποβλήτων, από τα οποία δεν διαχειρίζεται ούτε το 2%! Ολα τα υπόλοιπα καταλήγουν σε ρέματα, παράνομες χωματερές, ποτάμια, δάση, ακόμη και σε υπονόμους αστικών λυμάτων, όπως αποκαλύφθηκε πριν από λίγα χρόνια. Ακολούθως, μολύνονται ο υδροφόρος ορίζοντας, οι θάλασσες, το υπέδαφος, στη συνέχεια η τροφική αλυσίδα και στο τέλος μπορεί να κινδυνέψει, αναλόγως των συνθηκών, θανάσιμα και ο άνθρωπος… Ποιος να νοιαστεί όμως; Κανείς από τους σωτήρες που ανέλαβαν τη χώρα τα τελευταία τριάντα χρόνια δεν αξιολόγησε την απειλή για το περιβάλλον και τη ζωή μας. Κανείς δεν μπόρεσε να ξεπεράσει την αντίδραση όσων ρυπαίνουν, τους ανταγωνισμούς των εργολάβων που θα αναλάμβαναν τη δημιουργία των μονάδων απορρύπανσης, τις τοπικές κοινωνίες που έβγαιναν στο κλαρί μόλις ακουγόταν κάτι για εγκαταστάσεις στη γειτονιά τους…

Σε καμιά ατζέντα, βουλευτική, υπουργική πρωθυπουργική δεν ήταν ψηλά τα τοξικά απόβλητα νοσοκομείων, βιοτεχνιών, βιομηχανιών, οικοδομικών υλικών που περιέχουν αμίαντο, υλικών μπαταριών, λιπαντικών, κ.λπ.

Μας επιβλήθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο πρόστιμο 10 εκατομμυρίων ευρώ άπαξ και 30.000 ημερησίως έως ότου υλοποιήσουμε τα έργα για τα οποία είχαμε δεσμευθεί ότι θα τελειώσουν το 2013. Το υπουργείο Περιβάλλοντος υποτίθεται ότι έχει εκπονήσει ένα πρώτο σχέδιο, ενώ ετοιμάζει ηλεκτρονικό μητρώο αποβλήτων. Είναι νωχελικοί, πάντως, οι ρυθμοί, για ένα πρόβλημα επείγον. Ας αναλάβει ο κ. Τσίπρας να ξεπλύνει τη ντροπή, να μας απαλλάξει από την απειλή. Ας είναι ο πρώτος πρωθυπουργός που θα δεσμευθεί για ένα τέτοιο θέμα στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή