Πολιτικός επαγγελματισμός

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί ένας πολιτικός αρχηγός να έχει πρόσβαση σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα εάν ο λόγος του είναι απογυμνωμένος από συναισθηματικές κορυφώσεις, από ψυχολογικούς χειρισμούς και ψυχικές ευρυχωρίες; Οταν είναι ορθολογικά δομημένος, καθαρός αλλά μάλλον άνυδρος, δεν υπόσχεται, δηλώνει όμως διαθεσιμότητα και τεχνοκρατική επάρκεια για να εργαστεί ώστε να βοηθήσει τη χώρα να βγει από την κρίση; Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην προχθεσινή τηλεοπτική συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, χρησιμοποίησε έναν διαφορετικό τρόπο επικοινωνίας από αυτόν που έχουμε συνηθίσει από αρχηγούς αξιωματικής αντιπολίτευσης στο παρελθόν. «Θα δεσμευθώ μόνο με πράγματα που μπορώ να υλοποιήσω», είπε. Δεσμεύθηκε ότι θα μειώσει τον ΕΝΦΙΑ, ότι θα κάνει μεταρρυθμίσεις και ότι σκοπεύει «να δημιουργήσει μια κυβέρνηση των αρίστων». «Για παράδειγμα», υπογράμμισε, «δεν θα ανεχθώ πολιτευτές, διοικητές νοσοκομείων που το μόνο τους μέλημα είναι ότι θα τον πάρουν τηλέφωνο για να βρει κρεβάτι στην εντατική. Γίνονταν αυτά και με τη Ν.Δ., αλλά εγώ θα τα αλλάξω».

Απέφυγε τα εσωκομματικά ναρκοπέδια, προσπάθησε να υποστηρίξει ένα προφίλ πολιτικού επαγγελματισμού, αρνούμενος την ευκολία του αντιμνημονιακού πολιτικαντισμού. Περιέγραψε μια «ρημαγμένη χώρα»: «Δείτε την οικονομία, τους συνταξιούχους, την Παιδεία,. Δεν μπορώ να ανεχθώ αυτή την παρακμή. Εχω ευθύνη να βάλω ένα τέλος». Κι εδώ αρχίζουν τα δύσκολα. Δεν είναι μόνο ο κυβερνητικός αντίλογος, οι αμαρτίες της Ν.Δ., αλλά και η κοινωνική κριτική: «Ποιος θα βάλει τέλος; Η Ν.Δ. που ευθύνεται και η ίδια για την παρακμή;». Ερωτήματα όπως αυτά, προφανή, αναμενόμενα, πότε δίκαια πότε άδικα, λογικά ή απαξιωτικά. Ο διαφορετικός τρόπος επικοινωνίας του κ. Μητσοτάκη προϋποθέτει πολίτες ενεργούς· συμφωνούντες ή διαφωνούντες, ψηφοφόρους της Ν.Δ. ή όχι, δεν έχει σημασία. Προϋποθέτει πολίτες διατεθειμένους να εγκαταλείψουν αυταπάτες, να συρρικνώσουν το θυμικό. Υπάρχει, όμως, ακόμη, αρκετός δρόμος να διανυθεί προκειμένου να κατακτηθεί ο χώρος ανάμεσα στον ατελέσφορο τεχνοκρατισμό και στον διαλυτικό λαϊκισμό, να βρει η δημόσια σφαίρα της «κοινής λογικής» τον εκπρόσωπό της. Ο κ. Μητσοτάκης θα περάσει δοκιμασίες. Η πιο σκληρή παραμένει εκείνη της γόνιμης και αποδοτικής αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή