«Απαγορευμένη πόλη» λόγω ΔΕΘ η Θεσσαλονίκη

«Απαγορευμένη πόλη» λόγω ΔΕΘ η Θεσσαλονίκη

4' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μαζικό παρών, χωρίς «παρατράγουδα», έδωσαν χιλιάδες πολίτες στις διαδηλώσεις της Θεσσαλονίκης, «απέναντι» στην ομιλία του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ.  

Ιδιαίτερα μαζικά ήταν τα μπλοκ των ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και αυτό του ΠΑΜΕ, με τον Γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα να απευθύνει κάλεσμα «συμπόρευσης και ξεσηκωμού χωρίς συμβιβασμούς». Η Λαϊκή Ενότητα πραγματοποίησε τη δική της συγκέντρωση, με τον πρόεδρό της Παναγιώτη Λαφαζάνη, να βρίσκεται επίσης εκεί.

Νωρίτερα, στο μνημείο της Καμάρας, 200 αντιεξουσιαστές, 600 άτομα της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και 100 πρόσφυγες φώναξαν συνθήματα υπέρ του ανοίγματος των συνόρων ενώ, αυτή την στιγμή, η Εγνατία είναι κλειστή και στα δύο ρεύματά της.

Οι διαδηλώσεις υπήρξαν μαζικές καθώς χιλιάδες διαδηλωτές βρέθηκαν στις κεντρικές αρτηρίες της Θεσσαλονίκης.

Μέχρι νωρίς το απόγευμα, η εικόνα ήταν διαφορετική καθώς οι δρόμοι της Θεσσαλονίκης ήταν άδειοι ενώ η περιοχή γύρω από τη ΔΕΘ θύμιζε απαγορευμένη πόλη. 

Το κρουαζιερόπλοιο «Rhapsody of the Seas», έπιασε λίγο μετά τις 9. το πρωί στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, μεταφέροντας 2.085 επιβάτες, πενήντα έξι εθνικοτήτων (!) ανάμεσά τους Αμερικανούς, Βρετανούς, Καναδούς Ισπανούς και Βραζιλιάνους.

Βρήκε μια πόλη έρημη, με ελάχιστους ανθρώπους να κυκλοφορούν στους δρόμους και εκείνοι βιαστικοί, το κέντρο αδειανό από αυτοκίνητα, τα καταστήματα κλειστά στην πλειοψηφία τους αστυνομία παντού και ένα ελικόπτερο της ΕΛΑΣ που έκοβε βόλτες στον ουρανό ανάμεσα στο Σεϊχ Σου και τον Θερμαϊκό.

Ο τουριστικός πράκτορας κ. Παλατζιάν είχε ειδοποιήσει εγκαίρως την εταιρία για την «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» στην πόλη με την παράκληση όπως το κρουαζιερόπλοιο αντί για την προγραμματισμένη στις 9 άφιξη, να καταπλεύσει νωρίτερα ώστε να προλάβουν να ξεναγηθούν οι επιβάτες προτού η Θεσσαλονίκη μετατραπεί σε «απαγορευμένη πόλη» στα πιο κεντρικά της σημεία.

Ο κυβερνήτης όμως του γιγαντιαίου πλοίου, δεν ήταν καθόλου διατεθειμένος να ανατρέψει το πρόγραμμα ούτε να παραβιάσει στο ελάχιστο τους κανόνες της ναυσιπλοΐας και έδεσε στην προβλήτα την προγραμματισμένη ώρα.

Με το που πάτησαν το πόδι τους στην προβλήτα οι τουρίστες, αρχίζει το παιγνίδι με τον χρόνο. Η εντολή στους ξεναγούς ήταν να τους επιβιβάσουν γρήγορα στα λεωφορεία για να προλάβουν να δουν κάποια από τα αξιοθέατα της πόλης.

Τυχεροί ήταν εκείνοι που είχαν δηλώσει προορισμό την Βεργίνα, το Διον και την Αμφιπολη, γιατί οι υπόλοιποι που επέλεξαν τα εντός αξιοθέατα κατέστησαν «όμηροι» των ασφυκτικών μέτρων που ελήφθησαν από τις αρχές λόγω εγκαινίων της ΔΕΘ το βράδυ από τον πρωθυπουργό.

Τα μουσεία έκλεισαν από τις 2 το μεσημέρι και αναγκαστικά οι ξεναγήσεις «σμικρύνθηκαν» ενώ η περιήγηση στις ομορφιές και τα μνημεία της πόλης έγιναν άρον άρον καθώς την ίδια ώρα η αστυνομία απέκλειε σιγά σιγά για τα αυτοκίνητα το κέντρο της πόλης από την περιοχή των Δικαστηρίων έως το Καυτατζόγλειο, το Μακεδονία Πάλλας και την πλατεία στο Βαρδάρι.

Δεν είναι γνωστό αν βγήκε, έστω «λαχανιασμένα», το πρόγραμμα των ξεναγήσεων, το βέβαιο είναι ότι το μάτι των τουριστών «χόρτασε» αστυνομία.

Πέντε χιλιάδες άντρες της ΕΛΑΣ είχαν αρχίσει να αναπτύσσονται από νωρίς το πρωί σε επίκαιρα σημεία της πόλης με στόχο από τις 2 και μετά να μην περνάει «κουνούπι» από αυτοκίνητα ή άλλα τροχοφόρα.

Για να μην εγκλωβιστούν, οι οδηγοί των τουριστικών λεωφορείων είχαν λάβει εντολή να επισπεύσουν την επιστροφή στο λιμάνι, αφού στις 5 ήταν προγραμματισμένο να αρχίσουν οι πέντε συγκεντρώσεις και πορείες.

Τούτη την ώρα το «Rhapsody of the Seas» ζεσταίνει τις μηχανές εν αναμονή των επιβατών και με την ελπίδα ότι δεν θα εγκλωβιστούν από τα αστυνομικά μέτρα για να αναχωρήσει στις 5 το απόγευμα-προγραμματισμένη ώρα.

Προφανώς οι ξένοι επισκέπτες ατύχησαν καθώς δεν μπόρεσαν να απολαύσουν μια Θεσσαλονίκη όπως την είχαν δει στους χάρτες και τους τουριστικούς οδηγούς για να μπορέσουν να την διαφημίσουν.

Απέφυγαν ίσως τα χειρότερα αφού από τις επόμενες ώρες στο πιο ζωντανό κομμάτι της, το κέντρο, θα επικρατεί «ασφυξία».

ΜΑΤ, κλούβες, γερανοφόρα οχήματα της ΕΛΑΣ δικυκλιστές της ομάδας ΔΙΑΣ , ένστολοι και με πολιτική περιβολή αστυνομικοί προβλέπεται να σχηματίσουν έναν «χαλύβδινο» κλοιό ασφαλείας γύρω από το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο όσο ο πρωθυπουργός θα εκφωνεί τον καθιερωμένο λόγο, και γενικότερα στην περίμετρο των εγκαταστάσεων και τις της ΔΕΘ.

Αλλά και όσοι θελήσουν να παρακολουθήσουν από κοντά την ομιλία στο Βελλίδειο θα είναι υποχρεωμένοι να επιδείξουν, για πρώτη φορά, μαζί με την ατομική πρόσκληση και την αστυνομική τους ταυτότητας.

Μια πρώτη γεύση για τα το τι θα ακολουθήσει το βραδυ απο άποψης μέτρων ασφάλειας έλαβαν όσοι βρέθηκαν το πρωί στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ κατά την περιοδεία του πρωθυπουργού στον χώρο και τις επισκέψεις στα περίπτερα των πολλών υπουργών και βουλευτών που έγιναν υπό ισχυρή αστυνομική προστασία.

Οι πορείες θα ξεκινήσουν από την Καμαρα (αντεξουσιαστές, πρόσφυγες κ.α) , το Άγαλμα Βενιζέλου (ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ) και την Πλατεία Αριστοτέλους (ΠΑΜΕ) και θα συγκλίνουν προς την πλατεία της ΧΑΝΘ.

Σε αυτό το σκηνικό ένας μεγάλος αριθμός θεσσαλονικέων προτίμησε να εγκαταλείψει την πόλη για την Χαλκιδική για την Χαλκιδική, την Πιερία, οι περισσότεροι απέφυγαν να πλησιάσουν το κέντρο και η πλειοψηφία των καταστηματαρχών δεν άνοιξε τα μαγαζιά στην εμπορική ζώνη.

Ο εμπορικός σύλλογος Θεσσαλονίκης σε μια προσπάθεια να τονωθεί η αγορά επέτρεψε να ανοίξουν αύριο Κυριακή τα καταστήματα, πλην όμως ελάχιστοι ήταν οι ιδιοκτήτες που εξέφρασαν την επιθυμία να ανταποκριθούν στο κάλεσμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή