Ενάμιση χρόνο μετά το έγκλημα στη Μιχαήλ Βόδα

Ενάμιση χρόνο μετά το έγκλημα στη Μιχαήλ Βόδα

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν 24 Απριλίου 2015 όταν η αστυνομία συμπλήρωσε τα λίγα –έως τότε– γνωστά στοιχεία στη δήλωση εξαφάνισης της τετράχρονης Αννυς Μπορίσοβα: φορούσε λευκή μπλούζα, γκρι κολάν, γκρι μποτάκια με κορδόνια. Λίγες ημέρες αργότερα όμως, έπειτα από παρακολούθηση των τηλεφωνικών συνομιλιών των γονιών της και αναλύσεις της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών σε υπόγειο πολυκατοικίας της οδού Μιχαήλ Βόδα, αποκαλύφθηκε από την αστυνομία η δολοφονία του κοριτσιού. Την περασμένη Δευτέρα ξεκίνησε η δίκη των γονέων, δύο μήνες πριν συμπληρωθεί το 18μηνο προφυλάκισής τους.

Ο πατέρας της τετράχρονης, Stanislav Bakardzhiev, γνωστός και ως Σάββας, αρνήθηκε ότι δολοφόνησε την κόρη του αλλά παραδέχθηκε ότι επί τρεις ημέρες προσπαθούσε να εξαφανίσει από το διαμέρισμα κάθε ίχνος της. Η Dimitrina Borisova, μητέρα της Αννυς, αποδέχθηκε ότι έχει διαπράξει το αδίκημα της ψευδορκίας. Ο συνήγορός της Σταύρος Γεωργίου αναφέρει ότι στις αρχικές καταθέσεις της δεν γνώριζε τι είχε συμβεί στην κόρη της και θεωρούσε ότι όντως είχε εξαφανιστεί. Οποιαδήποτε εμπλοκή του στο έγκλημα αρνήθηκε ο συγκατηγορούμενός τους και φίλος του πατέρα, Νικολάι. Από τις έρευνες της αστυνομίας είχαν βρεθεί κηλίδες αίματος σε σεντόνι και στο πάπλωμα, στην κουζίνα, στο καθιστικό, στο χολ και σε τοίχο του διαμερίσματος.

Φωνές και κλάματα

Πάνω από 30 μάρτυρες –οι περισσότεροι γείτονες του ζευγαριού– πρόκειται να καταθέσουν στη δίκη, η οποία συνεχίζεται την Τετάρτη στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών. Δύο ηλικιωμένοι ένοικοι της πολυκατοικίας που κλήθηκαν από το δικαστήριο ως μάρτυρες έχουν πεθάνει. Ενας εξ αυτών έμενε στο υπόγειο της Μιχαήλ Βόδα, δίπλα στο δυάρι που φιλοξενούσε την Αννυ και τους γονείς της. Στην κατάθεσή του προανακριτικά είχε δηλώσει: «Ξέρω ότι υπήρχε ένα μικρό παιδί επειδή άκουγα φωνές. Οταν τσακωνόταν ο Σάββας με αυτή τη γυναίκα, το παιδί έκλαιγε». Από αντίστοιχες καταθέσεις άλλων ενοίκων προέκυπτε ότι δεν γνώριζαν όλοι για την παρουσία του κοριτσιού, ενώ κάποιοι είχε τύχει να ακούσουν φωνές και άλλοι παιδικό κλάμα.

Στις 9 Μαρτίου 2015, ένα μήνα πριν από τη δολοφονία της τετράχρονης, ένοικος άλλου διαμερίσματος στο υπόγειο της πολυκατοικίας πήγε στο αστυνομικό τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα και ανέφερε ότι οι γονείς του κοριτσιού καβγάδιζαν. Το τμήμα απέχει λιγότερο από 80 μέτρα. Σύμφωνα με μαρτυρία όμως, οι αστυνομικοί έφτασαν στην πολυκατοικία έπειτα από μία ώρα, χτύπησαν την πόρτα του ζευγαριού και κανείς δεν άνοιξε. Παρά τις παροτρύνσεις κάποιων ενοίκων, η μητέρα της τετράχρονης δεν κατήγγειλε στις Αρχές ξυλοδαρμό από τον σύντροφό της.

Πέρα από γείτονες, συγγενικά και φιλικά πρόσωπα των κατηγορουμένων, στη λίστα των μαρτύρων περιλαμβάνονται και τρεις ειδικοί. Δύο εξ αυτών είναι ψυχίατροι που εξέτασαν τον πατέρα της τετράχρονης στις 14 και στις 24 Σεπτεμβρίου. Εκριναν ότι ο κατηγορούμενος δεν εμφανίζει συμπτώματα σοβαρής ψυχικής διαταραχής. Μάλιστα, σε μία από τις πραγματογνωμοσύνες αναφέρεται ότι «υπάρχει πέπλο απόλυτης σιωπής για την ακριβή ώρα και τον τρόπο θανάτου της ανήλικης κόρης του». Ως τρίτος ειδικός θα καταθέσει ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων. Οταν είχε ερωτηθεί από την ανακρίτρια απέκλεισε την πιθανότητα της παράνομης εμπορίας οργάνων. Σε έγγραφό του στις 13 Νοεμβρίου ανέφερε ότι θεωρείται «αδύνατη η λήψη οργάνων για μεταμόσχευση από το εν λόγω περιστατικό».

Ενάμιση χρόνο μετά τη δολοφονία της 4χρονης, τα κεριά και τα λουλούδια που είχαν τοποθετήσει περαστικοί στο μικρό παράθυρο του υπογείου επί της οδού Μιχαήλ Βόδα δεν υπάρχουν πια. Η σκόνη της σήμανσης έχει καθαριστεί από τις πόρτες, η πολυκατοικία βάφτηκε εσωτερικά και στο διαμέρισμα του υπογείου μετακόμισε τετραμελής οικογένεια. «Προσπαθήσαμε να ξεχάσουμε, ήταν πολύ επώδυνο», λέει στην «Κ» ένοικος της πολυκατοικίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή