Στις κάλπες οι δικαστές και οι εισαγγελείς

Στις κάλπες οι δικαστές και οι εισαγγελείς

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις κάλπες προσέρχονται δικαστές και εισαγγελείς στα μεγάλα δικαστήρια της χώρας το επόμενο Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να εκλέξουν τις νέες διοικήσεις των δικαστικών υπηρεσιών. Η επικείμενη εκλογική αναμέτρηση αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον, καθώς πρόκειται για επιλογές που αφορούν νευραλγικές θέσεις στη δικαστική ιεραρχία.

Το ενδιαφέρον της τωρινής εκλογικής αναμέτρησης έγκειται στο γεγονός ότι σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να θέσουν εκ νέου υποψηφιότητα ήδη επικεφαλής των δικαστηρίων και των εισαγγελιών, καθώς πρόσφατη διάταξη νόμου τούς δίνει αυτό το δικαίωμα. Με αυτά τα δεδομένα, για τη θέση του προϊσταμένου στο Εφετείο Αθηνών, το μεγαλύτερο εφετείο της χώρας, υποψηφιότητα θέτει ο πρόεδρος Εφετών Θεόδωρος Κανελλόπουλος, με την πρόβλεψη των υπηρετούντων στο Εφετείο ότι η μοναδική υποψηφιότητά του θα οδηγήσει και στη βέβαιη εκλογή του.

Για τη θέση του προϊσταμένου στο Εφετείο δεν θέτει τελικώς υποψηφιότητα, αν και είχε τη δυνατότητα, ο σημερινός προϊστάμενός του Νικόλαος Δαύρος. Για τη νευραλγική και καίρια θέση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών, υποψηφιότητα θέτουν δύο εισαγγελικοί λειτουργοί: ο Ισίδωρος Ντογιάκος, που διετέλεσε προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών τα δύο τελευταία χρόνια, δεχόμενος κατά καιρούς επιθέσεις για υπηρεσιακές επιλογές και από υποδίκους, αλλά και ο εισαγγελέας Εφετών Αντώνης Λιώγας, που έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον να διεκδικήσει την ψήφο των συναδέλφων του. Θεωρείται αξιόλογος και έμπειρος εισαγγελέας, όπως άλλωστε και ο κ. Ισίδωρος Ντογιάκος.

Η συμμετοχή του τελευταίου στην εκλογική διαδικασία, ωστόσο, ενδέχεται να εξαρτηθεί και από την έκβαση της πειθαρχικής δίκης που έχει οριστεί στον Αρειο Πάγο για τις 14 Σεπτεμβρίου, δηλαδή τρεις ημέρες πριν από την εκλογική διαδικασία.

Η δίκη αυτή αφορά έφεση που άσκησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος κατά της πρωτόδικης πειθαρχικής απόφασης που είχε επιβάλει ποινή επίπληξης –και όχι παύσης– στον Ισίδωρο Ντογιάκο.

Είχε παραπεμφθεί επειδή είχε συγκαλέσει την Ολομέλεια των εισαγγελέων Εφετών σημειώνοντας στην πρόσκληση για το θέμα της συζήτησης «Εξωθεσμική συμπεριφορά της προέδρου του Αρείου Πάγου». Αν σε αυτή τη δίκη τελικά τιμωρηθεί με ποινή μεγαλύτερη της επίπληξης, δεν θα μπορεί να θέσει υποψηφιότητα. Ο κ. Ντογιάκος επίσης αντιμετωπίζει πειθαρχική κατηγορία και για την υπόθεση της μη έγκαιρης μετάφρασης του βουλεύματος στην υπόθεση της Siemens για χειρισμούς εισαγγελικών λειτουργών που ήταν υφιστάμενοί του και κρίθηκε αρμοδίως ότι οι ενέργειες τους δεν ήταν σωστές.

Το φαβορί

Ενώ για την Εισαγγελία Εφετών η εκλογική διαδικασία είναι άγνωστο ποια έκβαση θα έχει, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας (καίρια θέση για τη δικαστική και εισαγγελική ιεραρχία) ο σημερινός προϊστάμενος Ηλίας Ζαγοραίος που θέτει εκ νέου υποψηφιότητα θεωρείται φαβορί. Ο κ. Ηλίας Ζαγοραίος, που είχε την ευθύνη της διοίκησης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών τα δύο τελευταία χρόνια, συγκεντρώνει την εκτίμηση των συναδέλφων του. Αξίζει να σημειωθεί ότι για την ίδια θέση υποψηφιότητα θέτει και η εισαγγελέας Ολυμπία Κλειτσάκη που θεωρείται αξιόλογη.

Και ενώ για τη θέση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών δεν αναμένονται –εκτός απροόπτου– εκπλήξεις, για το Πρωτοδικείο της Αθήνας η εκλογική διαδικασία θα εξελιχθεί σε σκληρή μάχη για τους υποψηφίους που διεκδικούν τη θέση του προϊσταμένου, μετά την ευδόκιμη θητεία του Σπύρου Γεωργουλέα. Ο τελευταίος δεν μπορεί να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα διότι έχει προαχθεί σε εφέτη. Για τη θέση του προϊσταμένου στο Πρωτοδικείο Αθηνών υποψηφιότητα θέτουν συνολικά πέντε δικαστές που έχουν κατά τον νόμο το δικαίωμα του εκλέγεσθαι.

Ειδικότερα, υποψήφιοι είναι ο Κωνσταντίνος Σαργιώτης, που ανήκει στην ομάδα των ειδικών ανακριτών Διαφθοράς και τα τελευταία χρόνια έχει χειριστεί πολλές και σοβαρές υποθέσεις σκανδάλων και οικονομικής εγκληματικότητας, αλλά και οι δικαστές Αικατερίνη Παπαδημητροπούλου, Ιωάννης Παπαϊωάννου, Δημήτρης Σκουτέρης και Ελευθέριος Γεωργίλης.

Εκτιμήσεις δικαστών που υπηρετούν χρόνια στο Πρωτοδικείο της Αθήνας, το μεγαλύτερο της χώρας με 400 δικαστές, αναφέρουν πως όλοι οι υποψήφιοι θα δώσουν μάχη εκλογής, με τις μεγαλύτερες πιθανότητες να συγκεντρώνουν οι κ. Σαργιώτης και Γεωργίλης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή