Πώς θα βγει από το τούνελ η Ελλάδα σε δύο-τρία χρόνια

Πώς θα βγει από το τούνελ η Ελλάδα σε δύο-τρία χρόνια

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη διαμόρφωση ενός πλαισίου ευρωπαϊκών εγγυήσεων για επενδύσεις στην Ελλάδα προτάσσει ως λύση για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας ο Ελληνομερικανός επιχειρηματίας Τζον Κατσιματίδης. Παράλληλα, υπογραμμίζει την ανάγκη η κυβέρνηση να δουλέψει στενά με τους Eυρωπαίους, αλλά και την Ομογένεια, για να διαμορφώσει ένα περισσότερο ελκυστικό πλαίσιο για ξένες επενδύσεις. Ο ομογενής δισεκατομμυριούχος, που έφυγε πριν από 68 χρόνια από τη Νίσυρο για να φτάσει σήμερα να ελέγχει στις ΗΠΑ έναν όμιλο με συμμετοχές σε διυλιστήρια, λιανεμπόριο και ακίνητα –κατά το Forbes η προσωπική του περιουσία φθάνει στα 3,4 δισ. δολ.–, μίλησε στην «Κ» κατά τη διάρκεια της τελευταίας επίσκεψής του στην Αθήνα, όπου και συναντήθηκε, μεταξύ άλλων, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ξεκινώντας την κουβέντα με τη θέση πως «πρέπει η Διασπορά, μαζί με την Εκκλησία και όλους τους Ελληνες, να κάνει ό,τι μπορεί να κάνει για να βοηθήσει στην Ελλάδα», γίνεται αμέσως πολύ πιο συγκεκριμένος:

«Εχουμε ήδη αναζητήσει πιθανές επενδύσεις στην Ελλάδα, όχι για να βγάλουμε χρήματα, αλλά ούτε και για να κάνουμε το κορόιδο και να χάσουμε λεφτά», ξεκαθαρίζει. «Οταν σκεφτήκαμε να κάνουμε εδώ κάτι, εγώ και άλλοι δύο εταίροι μου, κοιτάξαμε μια μακροπρόθεσμη επένδυση στα ξενοδοχεία. Δεν κοιτάξαμε τι θα βγάλουμε τον πρώτο ή τον δεύτερο ή τον τρίτο χρόνο. Ομως βρήκαμε ένα καλό περιουσιακό στοιχείο», συνεχίζει, «για έναν επενδυτικό ορίζοντα 5-10 ετών, για τα παιδιά μας. Ηταν όμως πάνω από όλα μια καλή δικαιολογία για να ερχόμαστε στην πατρίδα κάθε μήνα», εξηγεί.

Το Χίλτον

Ερωτηθείς για τους λόγους που δεν προχώρησε η επένδυση στο Χίλτον, διότι περί αυτού επρόκειτο, σημειώνει πως «μετά τη φυγή των καταθέσεων από τις τράπεζες και τα capital controls, αλλά και μπροστά στο ενδεχόμενο οι δανειστές να υποκύψουν σε εκείνες τις φωνές ανάμεσά τους που θέλουν να στύψουν την Ελλάδα διπλασιάζοντας ίσως φόρους, όπως επί της ακίνητης περιουσίας ή οτιδήποτε, κι αλλάζοντας ριζικά το οικονομικό περιβάλλον, ακόμα και οι τολμηρότεροι εκ των συνεργατών μου συνέστησαν το πάγωμα του εγχειρήματος». Ωστόσο, προσθέτει ότι «είναι καλό asset και εύχομαι όποιος το έχει αγοράσει να κάνει το σωστό».

Ο Τζον Κατσιματίδης, που μεταξύ άλλων στη ζωή του διεκδίκησε –χωρίς επιτυχία– το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών για το αξίωμα του δημάρχου της Νέας Υόρκης στις εκλογές του 2013, δηλώνει «πολύ ανήσυχος για τους Ελληνες επιχειρηματίες». Γιατί; «Επειδή οι ελληνικές τράπεζες είναι ουσιαστικά απούσες», όπως λέει, «δεν βοηθούν τους επιχειρηματίες και ειδικά τους μικρούς. Οι πολύ μεγάλοι είναι ικανοί και συνήθως έχουν τη δυνατότητα να πάνε στο Λονδίνο ή οπουδήποτε αλλού και να βρουν κάποια χρηματοδότηση. Ομως ο μεσαίος και μικρός Ελληνας που προσπαθεί να επιχειρήσει έχει δυσκολίες μεγάλες».

Και τι προτείνει; «Πρέπει να βρούμε ένα νέο οικονομικό πρόγραμμα για την Ελλάδα, σε συνεργασία με την Ε.Ε., ώστε να μπορέσουν, όσοι το επιθυμούν, να χτίσουν τις δικές τους δουλειές και να φτιάξουν τη ζωή τους, να αποκτήσουν πρόσβαση σε χρηματοδοτήσεις. Αλλιώς, είναι σαν να σταυρώνουμε τον κόσμο, όπως τον Χριστό», σημειώνει.

Η λύση για τον ίδιο είναι «να προχωρήσει η χώρα σε συμφωνία με την Ε.Ε., ώστε να δημιουργηθούν νέες επιχειρήσεις, περισσότερες δουλειές, με ευρωπαϊκές όμως εγγυήσεις. Διότι, να ξέρετε, κανείς για καιρό δεν πρόκειται να αποδέχεται τις εγγυήσεις του ελληνικού Δημοσίου. Αυτή είναι η αλήθεια. Ομως εάν δοθούν από την Ευρώπη αυτές οι εγγυήσεις, η οικονομία μπορεί να γυρίσει το αργότερο σε δύο με τρία χρόνια», εξηγεί.

Στην ερώτηση της «Κ» κατά πόσον οι διάφορες πρωτοβουλίες της Διασποράς θα μπορούσαν να κλιμακωθούν και να διευρυνθούν, η απάντηση είναι κατηγορηματική: «Χωρίς βοήθεια από την κυβέρνηση και από την ΕΚΤ, δεν μπορεί να προχωρήσει κάτι μεγάλο. Για να γίνει η δουλειά σωστά, πρέπει να συμμετάσχουν ενεργά οι τράπεζες και η Ε.Ε.», εκτιμά.

Ο κ. Κατσιματίδης γίνεται ακόμα πιο αυστηρός όταν απαντά στο ερώτημα τι κλίμα εισπράττει για την Ελλάδα όταν συζητεί για τη χώρα του με Aμερικανούς επιχειρηματίες. «Αποφεύγω να το συζητήσω γιατί δεν θέλω ο κόσμος να γελάει μαζί μου», αναφέρει μεταξύ σοβαρού και αστείου. Και εξηγεί: «Είναι τόσο πιο εύκολο να πάει κανείς να κάνει business στη Φλόριντα. Χωρίς στεναχώριες, ξέρεις οι νόμοι ποιοι είναι, δεν υπάρχουν συνδικάτα, είναι εύκολο. Κάθε επενδυτής χρειάζεται λόγους για να επενδύσει».

Και ποια είναι η συμβουλή του σε κάθε ενδιαφερόμενο να τοποθετηθεί στην Ελλάδα; «Να διαπραγματευτεί την καλύτερη δυνατή συμφωνία και να ελπίζει για το καλύτερο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή