«Δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος»

«Δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος»

3' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Για άλλη μία φορά το μήνυμα προς την Αθήνα από τους υπουργούς Οικονομικών δεν ήταν άλλο από το «ολοκληρώστε τα προαπαιτούμενα όσο το δυνατόν γρηγορότερα». Αυτό εξέφρασαν θεσμοί και υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στον κ. Ευκλ. Τσακαλώτο κατά τη διάρκεια του Eurogroup της περασμένης Παρασκευής στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας.

«Το καλοκαίρι τελείωσε», δήλωνε ο κ. Ντάισελμπλουμ, θέλοντας ίσως να αποδώσει τις καθυστερήσεις από την ελληνική πλευρά στους χαμηλούς ρυθμούς των καλοκαιρινών διακοπών. Συγχρόνως, μια σειρά από αξιωματούχους οι οποίοι μίλησαν στην «Κ» δεν μπορούσαν να εξηγήσουν γιατί η ελληνική πλευρά δεν προχωρεί με γρηγορότερο ρυθμό στην ολοκλήρωση των προαπαιτουμένων τα οποία, εκτός του ότι θεωρούνται εύκολα, θα αποτελούσαν και ένα δυνατό μήνυμα αξιοπιστίας προς τους εταίρους και τις αγορές. Και όχι μόνο αυτό, με την ολοκλήρωση των προαπαιτουμένων, οι εταίροι θα προχωρήσουν και στην εκταμίευση των 2,8 δισ., εκ των οποίων πάνω από 1 δισ. θα χρησιμοποιηθεί για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών που τόσο χρειάζεται η ελληνική αγορά.

«Καταγράψαμε το τι πρέπει να γίνει, και το γενικό αίσθημα των υπουργών ήταν πως δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος από το χρονοδιάγραμμα το οποίο συμφωνήσαμε τον περασμένο Μάιο», είπε ο πρόεδρος του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ, τονίζοντας την κρισιμότητα των επόμενων εβδομάδων.

Διαβεβαίωση

Η ελληνική πλευρά μέσω του κ. Τσακαλώτου διαβεβαίωσε τους υπόλοιπους υπουργούς Οικονομικών ότι όλα τα προαπαιτούμενα θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και έτσι θα μπορέσει να ξεκινήσουν γρήγορα η δεύτερη αξιολόγηση και η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Και για την ελληνική πλευρά είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προχωρήσει η συζήτηση αυτή και να συμφωνηθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που θα καταστήσουν το χρέος βιώσιμο, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να παρουσιαστεί ως κυβερνητική νίκη. Γι’ αυτό και κυβερνητική πηγή επεσήμανε ότι η συζήτηση για το χρέος θα πρέπει να έχει γίνει πριν από το τέλος του έτους.

Σημαντικό ρόλο όμως για το πώς θα συνεχίσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους έχει η στάση που θα κρατήσει το ΔΝΤ. Ο κ. Ντάισελμπλουμ διευκρίνισε ότι «δεν έγιναν λεπτομερείς συζητήσεις» για το χρέος και περιέγραψε το ΔΝΤ ως «ιδιαίτερα συνεργάσιμο πλέον», αν και Ευρωπαίος αξιωματούχος ήταν πιο επιφυλακτικός για το πώς θα εξελιχθεί η συνεργασία με το ΔΝΤ, καθώς οι διαπραγματεύσεις με το Ταμείο δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει.

Ετσι, μέχρι στιγμής φαίνεται να υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας για την ελληνική κυβέρνηση, καθώς, εκτός από τη γερμανική πλευρά που αναμένεται να δείξει δισταγμό αλλά και να προσπαθήσει να καθυστερήσει τη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους, όλοι οι πρωταγωνιστές του ελληνικού προγράμματος φαίνεται να έχουν την ίδια ατζέντα και το ίδιο συμφέρον. Και αυτό δεν είναι άλλο από την ολοκλήρωση των αξιολογήσεων όσο το δυνατόν γρηγορότερο.

Εκκληση Κερέ

Συγχρόνως, η γρήγορη ολοκλήρωση των προαπαιτουμένων θα «ενισχύσει την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία», όπως ανέφερε το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μ. Κερέ. Ο ίδιος έκανε έκκληση να ολοκληρωθούν γρήγορα τα προαπαιτούμενα που έχουν σχέση με την ενέργεια και τις αποκρατικοποιήσεις και σημείωσε ως θετικό το ότι η Τράπεζα της Ελλάδος μείωσε τον ELA, ένδειξη ότι η πρόσβαση των τραπεζών αποκαθίσταται σταδιακά.

Για την υπόθεση της δίωξης του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδ. Γεωργίου, ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι πρόκειται για μια «ατυχή κατάσταση» και υπενθύμισε τη δήλωση του κ. Γιώργου Χουλιαράκη στο ελληνικό Κοινοβούλιο, ότι είναι σίγουρος για την αξιοπιστία της στατιστικής αρχής. Ο κ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι η Eurostat έχει επικυρώσει τα στοιχεία, και «όλοι μας τα εμπιστευόμαστε, δεν δεχόμαστε καμία κριτική για την αξιοπιστία των στοιχείων. Σας θυμίζω ότι όλα αυτά έγιναν πριν αναλάβει αυτή η κυβέρνηση και είναι σαφές ότι η κυβέρνηση αποδέχεται τα στοιχεία», είπε χαρακτηριστικά. Ομως παρά τις διαβεβαιώσεις του πρόεδρου του Eurogroup ότι οι δηλώσεις Χουλιαράκη ήταν αρκετές για να σβήσουν την ανώφελη ένταση που δημιουργήθηκε, σύμφωνα με συμμετέχοντα στη συνεδρίαση, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Π. Τόμσεν δεν έδειξε να του είναι αρκετές, με αποτέλεσμα το θέμα να παραμείνει ανοιχτό.

Ενας ακόμη λόγος για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση όσο το δυνατόν γρηγορότερα είναι και πρακτικός. Ο επικεφαλής του ESM, Κλ. Ρέγκλιγκ, υπενθύμισε ότι τα 2,8 δισ. πρέπει να εκταμιευθούν πριν από το τέλος Οκτωβρίου, καθώς τότε λήγει η περίοδος διαθεσιμότητάς τους.

Τέλος, σε σχέση με το κατά πόσο πρέπει να διατηρηθεί ένα πρωτογενές πλεόνασμα του ύψους του 3,5%, είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει καμία συζήτηση αυτή τη στιγμή. Και ενώ στην Αθήνα συζητούνταν κατά πόσο μπορεί να απαλυνθούν οι πολιτικές λιτότητας στις χώρες του Νότου, στην Μπρατισλάβα ο κ. Ντάισελμπλουμ μάλλον υποβίβασε τη συζήτηση λέγοντας πως οι πολιτικές λιτότητας δεν είναι τίποτε άλλο «από τα αναγκαία μέτρα που χρειάζονται για να βρίσκεται η οικονομία μιας χώρας στον σωστό δρόμο» και, ενώ οι περισσότερες χώρες βρίσκονται σε αυτόν τον σωστό δρόμο που περιέγραφε, «η Ελλάδα έχει ακόμα δουλειά να κάνει», είπε χαρακτηριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή