«Δεν υπάρχουμε για τους ξένους»

«Δεν υπάρχουμε για τους ξένους»

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επίσκεψη στο Λονδίνο έγινε την περασμένη εβδομάδα. Ο σκοπός της ήταν να διερευνηθεί το επενδυτικό τοπίο, μήπως και προκύψει ενδιαφέρον για κάποιο από τα μεγάλα projects αναδιάρθρωσης που θα «βγουν» άμεσα στην Ελλάδα. Οι εντυπώσεις που αποκόμισε το κλιμάκιο των Ελλήνων τραπεζιτών από τις συναντήσεις στη βρετανική πρωτεύουσα; Οτι «η Ελλάδα βρίσκεται εκτός ευρωπαϊκού πεδίου». Με άλλα λόγια, «δεν υπάρχουμε για τους ξένους».

Αυτό το μότο επαναλαμβάνεται σχεδόν απ’ όλους όσοι έχουν την εμπειρία ανάλογων επαφών. «Οι αγορές δεν μας εμπιστεύονται. Δεν εμπιστεύονται τη χώρα, το πολιτικό της σύστημα, κανέναν». Και υπ’ αυτή την έννοια, τα σύννεφα πάνω από την Ελλάδα, αντί να ξεδιαλύνουν, πυκνώνουν. Κυρίως, σε ό,τι αφορά τους δύο άξονες όπου θα έπρεπε να στηριχθεί η επιστροφή στην κανονικότητα: α) ανάπτυξη και β) μεταρρυθμίσεις.

Βεβαίως, όσοι κάνουν ολόκληρο τον κύκλο των συναντήσεων με τους ξένους, και δεν σταματούν στη μέση απογοητευμένοι, διαπιστώνουν κάποιο ενδιαφέρον όταν η συζήτηση έρχεται σε ένα συγκεκριμένο θέμα: τον τουρισμό. «Ζήτηση υπάρχει και μάλιστα τεράστια, αλλά μόνο για ξενοδοχεία», τονίζεται. Ωστόσο, το γεγονός λειτουργεί περισσότερο ως η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα παρά ως οτιδήποτε άλλο.

«Αυτό που δεν μπορούμε να καταλάβουμε είναι πως ανάπτυξη, με τέτοιους φόρους και με επιτόκια στα επίπεδα που βρίσκονται σήμερα, δεν μπορεί να γίνει», υποστηρίζει Ελληνας αναλυτής που εργάζεται σε ξένο οίκο. Τι άλλο παρατηρεί, με βάση την εμπειρία του; Οτι «η χώρα αντί να επενδύσει στον φυσικό της πλούτο, τον… αποφεύγει συστηματικά, λες και έχει ακόμα την πολυτέλεια». Τι εννοεί; Τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας (αξιοποιώντας ήλιο και αέρα) ή τα τεράστια αποθέματα πρώτων υλών που διαθέτει, ειδικά στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας. Και όχι μόνο σε χρυσό, όπως ενδεχομένως οι περισσότεροι θα νομίσουν.

Την ίδια ώρα, το τραπεζικό σύστημα της χώρας εξακολουθεί να υπολειτουργεί, συστηματικά. Οι τράπεζες το μόνο που κάνουν –γιατί υποχρεούνται– είναι: 1) προβλέψεις έναντι επισφαλειών και 2) μερική διανομή μετρητών, μέσω των ΑΤΜ, εν μέσω capital controls. Δάνεια έχουν σταματήσει να χορηγούν, καθώς λεφτά δεν υπάρχουν, ενώ ακόμα και αν βρεθούν, δύσκολα θα υπάρξει τραπεζίτης που –υπό το βάρος των ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών– θα βρεθεί να βάλει την υπογραφή του κάτω από τη σύμβαση. Ειδικά αν πρόκειται για δάνειο αναδιάρθρωσης, ακόμα και της πιο ελπιδοφόρας ελληνικής εταιρείας.

Το συμπέρασμα; «Πρέπει πρώτοι απ’ όλους οι Ελληνες πολιτικοί να καταλάβουν ότι παλεύουμε με λάθος τρόπο για να βγούμε από τη λάσπη των τελευταίων επτά ετών», συμφωνούν όλοι όσοι καταθέτουν την άποψή τους για την επόμενη μέρα. Και το μήνυμα που θα σταλεί από την Αθήνα προς τα «έξω», μετά και το Eurogroup της Παρασκευής, εξαιτίας αυτού του λόγου, κρίνεται εκ των πραγμάτων πολύ σημαντικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή