Φόροι 9,8 δισ. ευρώ σε τέσσερις μήνες

Φόροι 9,8 δισ. ευρώ σε τέσσερις μήνες

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανεβαίνοντας στη Θεσσαλονίκη, ο πρωθυπουργός θα είχε προφανώς υπόψη του ότι το τετράμηνο που μεσολαβεί, έως το τέλος του έτους, θα είναι ένα από τα σκληρότερα από φορολογικής απόψεως, για τους Ελληνες πολίτες. Για την ακρίβεια, θα πρόκειται για κανονική «καταιγίδα». Και αυτό γιατί φυσικά και νομικά πρόσωπα θα πρέπει να πληρώσουν ποσό ύψους 9,8 δισ. ευρώ .

Η λανθασμένη στρατηγική πληρωμής φόρων σε συνδυασμό με τους πολλαπλούς φόρους που «έφερε» το τρίτο μνημόνιο έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα. Για παράδειγμα, τον περασμένο Ιούνιο καταβλήθηκαν 1 δισ. ευρώ περισσότεροι φόροι σε σύγκριση με τους φόρους του 2015, γεγονός που οφείλεται (όπως προκύπτει από την έκθεση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων) στα νέα μέτρα που ψηφίσθηκαν την άνοιξη και τέθηκαν άμεσα σε εφαρμογή.

Από την ανάλυση της έκθεσης προκύπτει ότι κυρίως η αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ καθώς και η αυξημένη παρακράτηση φόρου όπως επίσης και η αυξημένη προκαταβολή φόρου οδήγησαν στην αύξηση των εσόδων τον Ιούνιο του 2016, ενώ, αντιθέτως, πενιχρά παραμένουν τα έσοδα από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Συνολικά, φυσικά και νομικά πρόσωπα θα πληρώσουν στην εφορία, μαζί με τους φόρους στην κατανάλωση, το ποσό των 19,3 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, οι φόροι κατανέμονται ως εξής:

• Φόρος εισοδήματος. Τον Ιούλιο πληρώθηκε η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος με αρκετούς φορολογουμένους να μην καταφέρνουν να είναι συνεπείς στην υποχρέωσή τους. Στα τέλη Σεπτεμβρίου καταβάλλεται η δεύτερη και τον Νοέμβριο η τρίτη και τελευταία δόση. Τα 2,3 εκατ. φορολογουμένων που είναι υπόχρεοι στην πληρωμή του φόρου θα πληρώσουν 2,5 δισ. ευρώ.

• ΕΝΦΙΑ. Στα τέλη του μήνα καταβάλλεται η πρώτη δόση, ύψους περίπου 740 εκατ. ευρώ. Συνολικά έως το τέλος του έτους θα καταβληθούν περίπου 2 δισ. ευρώ. Επίσης τον Ιανουάριο του 2017 θα πληρωθεί η τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ, ύψους 600-700 εκατ. ευρώ.

• Οφειλές. Τους κρίσιμους μήνες οι οφειλέτες του Δημοσίου θα πληρώνουν ταυτόχρονα με όλα τα ανωτέρω και τη δόση για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Συνολικά μέχρι το τέλος του έτους υπολογίζεται να καταβληθούν περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ. Βέβαια, αρκετοί ενδεχομένως να χάσουν τη ρύθμιση. Και αυτό καθώς στην περίπτωση που δεν καταβάλουν τη δόση που τους αναλογεί σε διάστημα 15 ημερών από τη λήξη της προθεσμίας, το ηλεκτρονικό σύστημα τους «πετάει» εκτός ρύθμισης.

• Τέλη κυκλοφορίας. Τον Δεκέμβριο θα πρέπει να καταβληθεί ποσό ύψους 1,1 δισ. ευρώ για τα τέλη του 2017.

• Οι επιχειρήσεις μόνο από τον φόρο εισοδήματος πρέπει να πληρώσουν το ποσό των 1,8 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή