Το Κέντρο στο στόχαστρο Τσίπρα και Μητσοτάκη

Το Κέντρο στο στόχαστρο Τσίπρα και Μητσοτάκη

4' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αναθεώρηση του Συντάγματος, καθώς και την κομματική «κινητικότητα» ενόψει του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, θα αξιοποιήσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ως πολιτικό αντίβαρο στο βαρύ φθινόπωρο των φόρων, αλλά και ως όχημα για τη σταδιακή στροφή προς τον χώρο του Κέντρου, όπου θα δοθεί η μάχη των προσεχών εκλογών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το αμέσως επόμενο διάστημα ο κ. Αλ. Τσίπρας θα ανακοινώσει τη συγκρότηση οργανωτικής επιτροπής διαλόγου για τη συνταγματική αναθεώρηση. Το ενδιαφέρον είναι πως κατά πληροφορίες επικεφαλής δεν θα είναι συνταγματολόγος – στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος ή ο ευρωβουλευτής Κ. Χρυσόγονος. Αντιθέτως, σύμφωνα με συνομιλητές του κ. Τσίπρα, για τη θέση έχει βολιδοσκοπηθεί και «κλειδώνει» ο κ. Μ. Σταθόπουλος, που είχε διατελέσει εξωκοινοβουλευτικός υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Σημίτη και είχε έλθει σε σύγκρουση με την Εκκλησία για τη μη αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες. Επίσης, θέσεις μελών έχουν προταθεί στον επίτιμο αντιπρόεδρο του ΣτΕ Π. Παραρά που έχει δεσμούς με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο και από τον χώρο της Κεντροαριστεράς στον συνταγματολόγο Γ. Σωτηρέλλη και στον πρόεδρο της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων Κ. Μενουδάκο.

Σε «παράλληλο» χρόνο θα ανακοινωθεί και η κεντρική επιτροπή στήριξης του ΣΥΡΙΖΑ που εν συνεχεία θα διαρθρωθεί με την ανάπτυξη επιτροπών σε όλη την Ελλάδα. Στην επιτροπή θα μετέχουν πρόσωπα από την πολιτική και κοινωνική ζωή που στηρίζουν την κυβέρνηση, αλλά δεν επιθυμούν να ενταχθούν οργανικά στο κυβερνών κόμμα. Υψηλόβαθμα στελέχη της Κουμουνδούρου χαρακτηρίζουν την επιτροπή στήριξης ένα εγχείρημα αμφίπλευρης διεύρυνσης. Ομως, με δεδομένο ότι δεν αναμένονται ηχηρές επιστροφές από τη Λαϊκή Ενότητα του κ. Π. Λαφαζάνη, ουσιαστικά αυτή θα λειτουργήσει ως χώρος υποδοχής για πρόσωπα της ευρύτερης Κεντροαριστεράς, όπως ο κ. Φ. Κουβέλης, και η κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου από το ΠΑΣΟΚ.

Οπως προαναφέρθηκε, οι ανωτέρω κινήσεις συνιστούν ένα «άνοιγμα» του κ. Αλ. Τσίπρα προς τον μεσαίο χώρο, όπου πιθανότατα θα κριθούν οι επόμενες εκλογές, αλλά και μια προσπάθεια σταθεροποίησης του ΣΥΡΙΖΑ ως του εναλλακτικού προοδευτικού πόλου έναντι της «νεοφιλελεύθερης», όπως χαρακτηρίζεται από το Μέγαρο Μαξίμου, Ν.Δ. του κ. Κυρ. Μητσοτάκη.

Η άλλη πλευρά

Ανάλογα «ανοίγματα» που μάλιστα θα ξεκινούν από τη «Δεξιά», αλλά θα φτάνουν μέχρι τις παρυφές της Αριστεράς, προτίθεται να δρομολογήσει μετά τη ΔΕΘ και ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης που ούτως ή άλλως διαθέτει μεγάλη διεισδυτικότητα στον χώρο του Κέντρου. Μάλιστα, όπως αναφέρουν στενοί του συνεργάτες, ο κ. Μητσοτάκης θα εντάξει στη Ν.Δ. νέα πρόσωπα με δυναμική και προοπτική, και όχι πολιτικούς που έχουν διαγράψει ιδιαίτερα μεγάλο κύκλο στην πολιτική σκηνή, όπως ο κ. Φ. Κουβέλης.

Η κινητικότητα με το Σύνταγμα και το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμάται στο Μέγαρο Μαξίμου ότι θα δώσει στον κ. Αλ. Τσίπρα «ανάσες» στο δύσκολο, λόγω φόρων και αξιολόγησης, φθινόπωρο. Εξάλλου, παράλληλα, στο προσκήνιο θα βρίσκονται και άλλα θέματα που προσφέρονται για επικοινωνιακή αξιοποίηση, όπως η ολοκλήρωση αδειοδότησης των νέων καναλιών και ο τερματισμός λειτουργίας των υφιστάμενων που δεν έλαβαν άδεια, αλλά και η εξεταστική επιτροπή, η οποία πλέον θα επικεντρωθεί στη δανειοδότηση ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.

Πάντως, κυβερνητικά στελέχη εκφράζουν αμφιβολίες για το κατά πόσο η συγκεκριμένη ατζέντα μπορεί να συμβάλει στην ανάταξη του δυσμενούς κλίματος για την κυβέρνηση, το οποίο κατέγραψε η δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (για τον ΣΚΑΪ), όπου η ψαλίδα μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ έφθασε τις δέκα ποσοστιαίες μονάδες, παρότι συνέπεσε με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες.

Σημειώνεται, τέλος, ότι μετά τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ., αύριο στη «μάχη» του Συντάγματος μπαίνει και το ΠΑΣΟΚ, με βάση προτάσεις που συνέταξε επιτροπή υπό τον κ. Ανδ. Λοβέρδο. Βασική καινοτομία αποτελεί η πρόταση νόμοι που ψηφίσθηκαν με μεγάλη πλειοψηφία να έχουν αυξημένη ισχύ. Ετσι, για παράδειγμα, ο νόμος Διαμαντοπούλου για την παιδεία που έλαβε θετική ψήφο από 250 βουλευτές δεν θα ήταν δυνατόν να καταργηθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με μόλις 153 ψήφους.

Το συνέδριο, η Κ.Ε. και οι ομαδοποιήσεις

Με τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο Σαββατοκύριακο επιταχύνονται οι διεργασίες ενόψει του δεύτερου συνεδρίου του κόμματος, που θα πραγματοποιηθεί το τετραήμερο 13-16 Οκτωβρίου. Η συγκεκριμένη κεντρική επιτροπή έχει κομβικό χαρακτήρα, καθώς εκεί αναμένεται να διαφανεί ποιες είναι οι προθέσεις των διαφόρων ομαδοποιήσεων στο εσωτερικό του κόμματος, ενόψει του συνεδρίου. Το βασικό ερώτημα είναι εάν η κεντρική «αντιπολιτευόμενη» στην προεδρική πλειοψηφία ομάδα, η κίνηση «53+», θα επιλέξει να ανοίξει τα χαρτιά της και να καταθέσει κείμενο θέσεων στην κεντρική επιτροπή ή αν θα περιμένει το συνέδριο, προκειμένου να επιχειρήσει εκεί να αιφνιδιάσει.

Οι «53» έχουν ήδη διατυπώσει την αντίθεσή τους σε μια σειρά από ζητήματα που θα απασχολήσουν το συνέδριο και αφορούν την επόμενη μέρα του κόμματος, τον πλήρη μετασχηματισμό του σε κόμμα εξουσίας. Κομβικής σημασίας ζήτημα είναι η αντίθεση των «53» στην προσέγγιση του κ. Τσίπρα με τους Ευρωσοσιαλιστές και κατά πόσο αυτή θα μεταφερθεί, με αφορμή την κεντρική επιτροπή και το συνέδριο, στα καθ’ ημάς.

Εάν, δηλαδή, υπάρξει οργανωμένη και διατυπωμένη διαφωνία στον σχεδιασμό για άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ προς το Κέντρο, το οποίο θα μπορούσε να σηματοδοτηθεί και με την ενσωμάτωση στελεχών προερχόμενων από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή