Ο Μπαράκ Ομπάμα και οι ύβρεις του Ντουτέρτε

Ο Μπαράκ Ομπάμα και οι ύβρεις του Ντουτέρτε

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ματαίωσε την προγραμματισμένη συνάντηση με τον πρόεδρο των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε, μετά τις απίστευτες ύβρεις που αυτός εκστόμισε εναντίον του Αμερικανού ηγέτη. Βέβαια, την επόμενη ημέρα ο Ντουτέρτε ανέφερε ότι μετανοεί που οι ύβρεις που χρησιμοποίησε  θεωρήθηκαν προσωπική  επίθεση  εναντίον  του  Ομπάμα, επιρρίπτοντας την ευθύνη για την επιλογή των λέξεων σε κάποιες «ερωτήσεις των δημοσιογράφων που προκάλεσαν ανησυχία και σύγχυση».

Ο Ντουτέρτε είχε προειδοποιήσει τον πρόεδρο Ομπάμα να μην του θέσει ερωτήματα για τις δολοφονίες που έγιναν στο πλαίσιο του πολέμου κατά των ναρκωτικών .«Είμαι πρόεδρος ενός κυρίαρχου κράτους και εδώ και πολύ καιρό πάψαμε να είμαστε αποικία», τόνισε ο Ντουτέρτε στους δημοσιογράφους λίγο πριν αναχωρήσει για το Λάος, όπου μαζί με τον Αμερικανό πρόεδρο θα συμμετάσχει στη συνδιάσκεψη της Ενωσης Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας. «Δεν έχω αφεντικό άλλο από τον λαό των Φιλιππίνων. Κανέναν, μα κανέναν» και προφανώς απευθυνόμενος στον πρόεδρο Ομπάμα συνέχισε λέγοντας: «Πρέπει να δείξεις σεβασμό.

Μην θέτεις ερωτήματα», ενώ μιλώντας στη μητρική του γλώσσα προσέθεσε κάτι που θα μπορούσε να μεταφραστεί ως «σκύλας γιε! Θα σε βρίσω στη συνδιάσκεψη».

Ο Ομπάμα θα είναι ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που επισκέπτεται το Λάος, όπου θα μιλήσει σε ένα φόρουμ για νέους.

Κανονικά ο Αμερικανός πρόεδρος είχε προγραμματίσει να συναντήσει τον πρόεδρο Ντουτέρτε στο Λάος, αλλά ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι η συνάντηση των δύο ανδρών ματαιώθηκε. «Προφανώς πρόκειται για έναν γραφικό άνθρωπο», τόνισε ο Ομπάμα τη Δευτέρα. «Θέλω πάντα να είμαι βέβαιος ότι οι συναντήσεις μου είναι παραγωγικές». Ο Ντουτέρτε αναγνώρισε την Τρίτη ότι η συνάντηση ματαιώθηκε και προσπάθησε να εμφανιστεί λιγότερο οξύς.

Η αλήθεια είναι πως η εικόνα του προέδρου των Φιλιππίνων έχει επανειλημμένως αμαυρωθεί από τη σκληρή και συχνά απρεπή γλώσσα που χρησιμοποιεί, κυρίως εναντίον των αντιπάλων του.

Σε μία περίσταση αστειεύτηκε για τον βιασμό ενός Αυστραλού ιεραπόστολου στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας και έβρισε χυδαία τον Προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας Πάπα Φραγκίσκο και τη συνοδεία του επειδή προκάλεσαν κυκλοφοριακή συμφόρηση κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ποντίφικα στις Φιλιππίνες το 2015.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή